MODA

Sadržaj omogućava Adidas

Dario Dunaj, majstor dokumentarne i street fotografije, otkrio nam je kako su ga kreativno oblikovale 80-e

Dario Dunaj poznati je zagrebački street fotograf koji je u svijet fotografije ušao kroz skejtanje

Fotografska karijera Darija Dunaja, započela je kad se prije desetak godina sa svojim skejtom uputio u istraživanje skejt parkova po Zagrebu u kojim bi mogao isprobavati nove trikove. Usput je otkrio niz prostora, kako zapuštenih tako i onih na kojima se okupljaju mladi, uglavnom skejteri, te počeo prepoznavati estetiku koja mu je oku i srcu mila. Prvo je fotografirao mobilnim telefonom, a onda i nabavio fotoaparat, pridružio se grupi Krenimo s kojom istražuje napuštene urbane prostore i počeo raditi genijalne street fotografije.

Njegov se rad u posljednjih desetak godina provlačio kroz sva polja umjetnosti, od mode i likovne umjetnosti do glazbe i filma, a posebnu je pažnju u radu posvetio analognoj fotografiji. Dunaj se rodio u osamdesetima, a iako je bio još premlad da bi sam upijao kulturu tog desetljeća, ona je uvelike utjecala na to kako pristupa radu i kakva ga estetika privlači.

Aleksandar Selak

OSAMDESETE KAO NEPRESUŠAN IZVOR ZA GLAZBU I FILM

Dario Dunaj rodio se 1988. te je bio još premalen da, kako sam kaže, izvuče nešto značajnije iz tog perioda života. Modni izričaj popratio je kroz obiteljske fotografije, a kroz život je posebno uživao u glazbi i filmu toga doba. Oni su, kaže, posebno utjecali na glazbeni ukus i stil filmova koje voli danas kao što su Metallica, Iron Maiden, Depeche Mode, The Smiths te Blade Runner, Scarface, Indiana Jones, Terminator i Alien.

“Iako nisu originalno moje, oduvijek sam volio kopati po kolekciji gramofonskih ploča svog starog. A kolekcija mu je bome još od 60-ih pa na dalje”, govori Dario o svom upoznavanju s glazbom kroz odrastanje, a za film kaže da je oblikovao njegovo fotografsko oko. “Mislim da estetika filmografije tog doba, barem filmova koji su meni bili impresivni, definitivno utječe na pojam kako doživljavaš i centriraš glavnog lika (kako na fotografiji tako i videu), pristup snimanju i kadrovima.”

Mnogi od filmskih trenutaka koje je pogledao kao klinac, kaže, oblikovali su ga kao osobu. “Mislim da postoje neke osobine koje su postale integralni dio mene kao osobe, samim gledanjem filmova i glavnih likova u njima koji ti daju neki osjećaj koji nosiš ostatak života. Ima tih nekih kultnih trenutaka filmske i glazbene industrije koji su povijesno ostavili traga na sve oko sebe.”

Aleksandar Selak

SNAŽNI UTJECAJI IZ SVIJETA SKEJTANJA

Sama moda osamdesetih možda nije ostavila velik utjecaj na Dunaja, no cjelokupna estetika definitivno jest. Zato su mu i odlično sjele nove adidas Forum tenisice koje je još Michael Jordan učinio kultnom siluetom osamdesetih. One su se 2021., čak 37 godina nakon što ih je dizajnirao Jacques Chassaing, vratile u novom ruhu. Zadržana je silueta i materijali koji joj daju taj kultni izgled, ali su tenisice naprijed nešto uže te imaju čičak koji se može skinuti kako bi se postigao moderniji izgled.

“Tu i tamo se nađe nešto kultno što je preživjelo unatoč svim godinama i promjenama stilova”, komentira Dunaj fenomen povratka pojedinih obilježja popularne kulture iz osamdesetih. Konstanta koja je njega obilježila, a bila je i obilježje osamdesetih, svakako je skejt. “U globalu, skejtbording kultura je nešto što je najviše obilježilo moj život. Kultni Gonz (Mike Gonzales) je dio adidas tima i bezvremenska legenda, a osim što je legenda skejta, multidisciplinarni je umjetnik i zapravo djeluje na puno polja.”

Osim toga, kad je u pitanju fotografija, uvijek se vraća analognoj tehnici koja je i tada, prije digitalne fotografije, bila ključna za fotografe. “Definitivno mi je zakon sve što je bilo vezano za analognu fotografiju i zapravo još uvijek koristim iste metode razvijanja filmova i volim biti u foto labosu.”

Sadržaj nastao u suradnji s adidasom

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube