HRVATSKA MODA

Ana Maria Ricov predstavlja novu kolekciju koja obiluje divnim kaputima. Čule smo se s njom

Dizajnerica Ana Maria Ricov predstavlja novu kolekciju za aktualnu jesen i zimu koja između ostalom obiluje divnim kaputima

Ana Maria Ricov poznata je po svom minimalizmu, dobroj konstrukciji, ali i hrabrim kolorističkim odabirima koji su u njenim kreacijama savršeno izbalansirani. Tako je i u ovoj kolekciji koja je inspirirana ekspresivnim pravcem u umjetnosti, a kolekcija obiluje predivnim i toplim kaputima, tunikama i dolčevitama. Razgovarala sam s dizajnericom o njenom stvaralačkom procesu, tehnikama koje je koristila, ali i o budućim planovima što se posla tiče.

Inspiracija za kolekciju

Ana Maria ističe kako inspiraciju crpi iz različitih grana umjetnosti, kultura ili pak svakodnevnih atmosfera. “Geometrija me oduvijek privlači, a traženje sklada između linije i boje vječni su mi izazov. U ovoj kolekciji željela sam manipulirati bojom, kontrastima, linijama i oblicima te kombinacijom istih postići harmoniju i balans. Minimalisti Ellsworth Kelly i Frank Stella potpuno su me oduševili svojim pročišćenim i jednostavnim, a opet vrlo izražajnim i efektnim pristupom kompoziciji. Smionim i maštovitim senzibilitetom prema kombinacijama boja ostavljaju nepresušan izvor inspiracije koja se može primijeniti u bilo kojem mediju”, objašnjava Ana Maria.

Prilikom dizajniranja akcent je stavila na tehniku kolažiranja te sklad kompozicije s našivavanjem traka. Koristila je zakrivljene linije, jednostavne geometrijske oblike, te jasne prijelaze boja. Precizna konstrukcija te pomno odabrani materijali neizostavni su elementi koji su zaslužni za finalni rezultat, a željela je postići jednostavnu i vizualno vrlo atraktivnu kolekciju.

Funkcionalnost na prvom mjestu

Promišljajući svaku novu kolekciju, dizajnerica fokus stavljana vječnost odjevnog predmeta te mogućnost njegove transformacije ovisno od osobe koja ga nosi. “Iako u mojim kolekcijama nikada nećete naći primjerice traper, moji komadi savršeno pristaju i na takve, klasične i basic komade. Neovisno njegujete li casual, sportski, elegantni ili poslovni stil, AMR komad moći ćete uvijek uklopiti u svoju dnevnu ili večernju kombinaciju. Prema tome, moje kolekcije namijenjene su svim ženama i djevojkama koje vole osebujne i vječne komade, a koje karakterom njeguju ležeran, pomalo ekscentričan i eklektičan stil.”

Naglašava kako njen dizajnerski potpis ne prati slijepo trendove, već se na sebi svojstven način nastoji uklopiti u trenutnu modu i iza sebe ostaviti posebne i bezvremenske komade koji uspješno opstaju neovisno o trendu i sezoni. Smatra da je najveći uspjeh bilo kojeg kreativca uspjeti pronaći, kreirati i zadržati vlastiti potpis odnosno izričaj.

“U svakoj kolekciji neovisno o sezoni primarna misao i zadaća su mi da osmislim funkcionalan i udoban odjevni predmet u kojemu će se žena osjećati slobodno, nesputano, ženstveno, a opet drugačije i posebno. Dakle funkcija je na prvome mjestu nakon koje slijedi estetika, gdje nastojim osmisliti vizualno atraktivne i modno vječne komade”, ističe dizajnerica.

Naglasak na kaputima

Kolekcija standardno obuhvaća široki spektar odjevnih predmeta s naglaskom na kapute. Kolekcija je koloritno zasićena i snažna, ali tonalitetom izbalansirana. Prevladava dominantna oker žuta boja u kombinaciji s crnom uz nijanse lososa, tirkiza, nijanse plave te maslinasto zelene. Što se tiče odabira tkanina akcent je stavljen na teksturirane materijale koji svojim sastavom i posebnom obradom omogućuju udobnost, eleganciju i izdržljivost. Kaputi su izrađeni od vunenih tkanina poput kuhane vune, Shetland vune te vunenih velura, a suknje, bluze, hlače i haljine od poliviskoza te vunenih mješavina.

Fotografska kampanja

Vizuale kampanje potpisuje talentirana i svestrana Doris Fatur. Idejno, vizuali se nastavljaju na koncept kolekcije gdje je naglasak stavljen na eleganciju, ležernost te svježinu. “Željele smo jednostavnu i čistu scenu kako bi modeli što više došli do izražaja, a dinamika pozadine postignuta je s igrom sjena.” Ulogu modela preuzela je atraktivna Julija Gerenčir iz agencije Tijara Model Menagement. Kosu potpisuje Draška topić, a za šminku je zaslužna Dijana Sajko.

Što se planova za budućnost tiče Ana Maria već ima plan za dalje. “Po završetku svake nove kolekcije momentalno dobijem inspiraciju za onu iduću, a to će biti za proljeće/ljeto 2020. U međuvremenu pripremam mini kolekciju jednostavnijih komada za božićni sajam Artomat koji će se održati u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon), a na istome ćete moći vidjeti i kupiti aktualnu kolekciju na posebnom Božićnom popustu.”

Nova kolekcija je dostupna u AMR showroomu (Valentina Vodnikova 8, Zagreb), a cijene se kreću od 2.700,00 – 5.700,00 kuna za kapute, haljine su u rasponu od 1.200,00 do 2.200,00 kuna, suknje 1.000,00 – 1.300,00 kuna, majice 400,00 – 1.100,00 kuna. Za tunike ćete izvojiti od 1.000,00 do 1.800,00 kuna, a za hlače 800,00 – 1.300,00 kuna.

Sve dodatne detalje možete potražiti na službenoj Facebook stranici, službenom Instagram profilu, web stranici ili direktno na broj 091 524 5698.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube