LJEPOTA

3 razloga zašto su hijaluronski dermalni fileri jedan od najpopularnijih trendova u pomlađivanju

Naš novi kolumnist dolazi iz područja medicine, točnije plastične kirurgije. Dr.sc. Marko Mance dr.med., specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Trenutačno je zaposlen Kliničkog bolničkog centra Rebro, a za Super1 će otkrivati sve potrebne informacije o najpopularnijim estetskim zahvatima.

Dermalni fileri su unazad nekoliko godina vodeći trend među svima onima koji žele brzo i relativno povoljno vratiti stari sjaj i mladenački izgled. Mnogi se sa sjetom prisjećamo onih dana (pogotovo kad pregledavamo fotografije) kada nam je koža lica bila zategnuta, kvalitetnija i kada su znakovi umora bili isključivo posljedica plesanja do zore i nezaboravnih izlazaka s prijateljima. Nažalost, starenje je prirodni proces koji ne možemo zaustaviti. S godinama, lice gubi takozvani volumen (popunjenost) što se najviše primijeti u obrazima i u području oko očiju. Preostaje nam višak tanke kože koja pada i stvara bore te daje umoran izgled lica. Moderan način života ispunjen stresom i neispavanošću, sezonske alergije, kronične dehidracije i oštećenja uzrokovanim sunčevim zrakama rezultiraju otečenom i opuštenom kožom koja nas često smeta i deprimira.

Zašto su dermalni fileri tako popularni?

Hijaluronska kiselina je prirodna kiselina koja se nalazi u potkožnom tkivu, a za sebe veže vodu i održava mladenački izgled. S vremenom ukupna koncentracija hijaluronske kiseline u našem tijelu pada što za posljedicu ima pojavu bora i slabiju kvalitetu kože. Dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline djeluju tako da nadoknađuju izgubljenu koncentraciju, a samim time i volumen koji ima revitalizirajući efekt- smanjenje bora i prirodna mekša koža. Popularnost ovog tretmana se temelji na 3 jednostavna razloga.

 

1. Tretman koji uključuje konzultaciju liječnika, aplikaciju filera tankom iglom i odlazak iz klinike traje vrlo kratko; oko 30 minuta.

2. Učinak dermalnih filera vidi se odmah i traje oko 6 mjeseci, a obično su potrebna samo 2 tretmana godišnje. Kako ovo nije trajni tretman i potrebno ga je ponavljati, ukoliko niste zadovoljni ili se odlučite da to nije za vas, nakon par mjeseci dermalni filer se potpuno resorbira i nestane.

3. Tretman ima prihvatljivu cijenu u odnosu na veće, trajne kirurške zahvate koji mogu koštati preko 20.000 kuna.

 

Kada krenuti s dermalnim filerima?

Shutterstock

S ovim tretmanom najčešće kreću osobe u srednjim 30-ima. To je životno razdoblje kada se pojavljuju prve bore, kada umor dobiva bitku i kada shvatimo kako više nismo mladi, odnosno gubimo mladenački izgled. Najčešće su pacijenti skeptični jer se boje neprirodnog rezultata što je posljedica u većini slučajeva fotografije žena koje su toliko “nafilane’” da im se gubi svaki tračak prirodnog izgleda i samim time njihova ljepota. Kada se susretnem s ovakvim pitanjima, uvijek napomenem pacijentima kako je najvažnije odlučiti što točno žele korigirati na sebi i da je odabir liječnika koji će raditi tretman najbitniji. U svijetu estetike ima veliki broj nekvalificiranih osoba koje nude različite tretmane za koje nisu stručnjaci i nisu educirani. Nažalost, diploma za neke estetske tretmane se može dobiti s jednim vikend tečajem i ne postoji dovoljno regulacije u svijetu estetike.

Što paziti kod odabira liječnika?

Savjetujem da prilikom odabira liječnika koji će vam raditi bilo kakvi estetski tretman razmislite i date toliko pažnje kao i da idete na ozbiljnu operaciju. Dermalni fileri ipak su medicinski tretman za što je potreban adekvatno obrazovanje, znanje i vještina. Važno je smanjiti mogućnost komplikacija na najmanje moguće i dobiti najbolji rezultat na koji možete biti ponosni. Za to je potrebno odabrati liječnika koji ima ekstenzivno znanje anatomije, oko za estetiku i vještinu i preciznost vrhunskog kirurga.

Starenje nije razlog za očaj

Svakom od nas je pojava prvih bora na licu izvor frustracije. Međutim, starenje nije razlog za očaj i depresiju. Dermalni fileri su brzi i učinkoviti način vraćanja izgubljenog volumena kože, a s time i mladenačkog izgleda i poboljšanja kvalitete kože. Odabirom kvalificiranog stručnjaka smanjujete mogućnost komplikacija, loših rezultata i frustracija koje su povezani s neiskustvom. Najbolji rezultat je onaj na koji dobijete kompliment kao što je “imaš predivnu kožu” ili “izgledaš super odmorno”, a ne kada vam postave pitanje “radili ste neki zahvat”? Zapamtite samo jedno, u estetskoj medicini “manje je više”.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube