FIT

Sadržaj omogućava Bayer

Znamo odgovore na važna pitanja o imunitetu i energiji

Novu sezonu svi želimo dočekati osnaženi, puni energije i dobre forme kako bi bili spremni za sve izazove koji nas očekuju. Donosimo odgovore na najvažnija pitanja o imunitetu i energiji

Kako i zašto stres utječe na imunitet?

Kada može doći do nedostatka vitamina i minerala u organizmu?

Određene skupine ljudi mogu biti izloženije riziku od nedostatka vitamina i minerala od drugih, što je najčešće uzrokovano dijetama radi gubitka tjelesne težine, nedovoljnom ili neuravnoteženom prehranom, poremećajima u prehrani u razdobljima kada intenzivno vježbate ili proživljavate emocionalni ili fizički stresa. Nedostatak vitamina i minerala u organizmu može se javiti i u trudnoći, za vrijeme dojenja, tijekom rasta, kod starije populacije, kod pušača i kroničnih alkoholičara te kod određenih bolesnika gdje je nedostatak vitamina i minerala povezan s bolesti. Ukoliko sumnjate na nedostatak vitamina u svom organizmu, razgovarajte s vašim liječnikom koji vas može uputiti na provjeru razine vitamina i minerala u vašem organizmu. Dodaci prehrani namijenjeni su ispravljanju prehrambenih nedostataka, održavanju odgovarajućeg unosa određenih hranjivih tvari ili podupiranju određenih fizioloških funkcija.

[1] Jennifer N. Morey, Ian A. Boggero, April B. Scott, and Suzanne C. Segerstrom: Current Directions in Stress and Human Immune Function, dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4465119/ (2.8.2019.)

 

 

Kako se zaštititi od viroza i prehlada?

Infekcije dišnih puteva, kao što su gripa i prehlada, među najčešćim su bolestima kod ljudi. Pojava prehlade pokazuje jasnu sezonalnost, a uzrokovana je velikim brojem virusa. Odrasli od prehlade prosječno obolijevaju dva do četiri puta godišnje, a djeca čak i češće. No, iako prehlada uglavnom nije komplicirana bolest, vrlo je lako možemo „pokupiti“ i zatim „vući“ tjednima dok potpuno ne ozdravimo, osobito ako organizmu ne osiguramo dodatnu podršku u borbi protiv prehlade. Prehladu mogu uzrokovati stotine različitih virusa (najčešće rinovirusi), a liječi se simptomatski. Našem organizmu u borbi protiv prehlade i gripe može pomoći dodatan unos određenih hranjivih tvari, kao što su vitamin C i cink koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Supradyn® IMUNO je dodatak prehrani koji se uzima kao podrška imunitetu u razdoblju povećanih fizičkih ili psihičkih opterećenja te u stanjima kada naše tijelo ima povećane potrebe za hranjivim tvarima (npr. ujesen i zimi) koje imaju ulogu u djelovanju imunološkog sustava. Sadrži četiri moćna sastojka – vitamin C, cink, propolis i ehinaceu. Možete ga konzumirati bilo kada i bilo gdje jer se uzima jednostavno, bez vode. Već dugi niz godina Supradyn je multivitamin broj 1 u Europi i Hrvatskoj.2[1]

Supradyn® IMUNO je primjeren je za odrasle i djecu od 14 godina nadalje, a preporučena dnevna doza je 1 ili 2 vrećice dnevno, ovisno o potrebama vašeg organizma. U stanjima kada naše tijelo ima povećane potrebe za hranjivim tvarima (npr. zimi) koje imaju ulogu u djelovanju imunološkog sustava, uzmite 2 vrećice dnevno. Preporučeno vrijeme uzimanja je do 7 dana. U razdoblju povećanih fizičkih ili psihičkih opterećenja, preporučuje se uzimati 1 vrećicu dnevno do 14 dana. Ako je potrebno, nakon 14 dana pauze možete ponoviti ciklus uzimanja.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Preporučuje se uzimanje dodatka prehrani u okviru raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života.

Što učiniti kad smo umorni, bezvoljni i bez energije?

[1] Broj 1 u Europi: IQVIA Multivitamins, internal calculations MAT 09/2019.

Više sna, tjelovježba u bilo kojem obliku i pravilna prehrana uvelike pomažu organizmu u borbi protiv umora i povratku energije. Znamo da je to lako reći, a teško napraviti. Ali isto tako nije toliko teško otići sat vremena ranije na spavanje, zar ne? Ili prošetati ili voziti bicikl pola sata dnevno. Ne radi se o ogromnim promjenama u navikama, a puno će pomoći vašem tijelu. Nikako ne smijemo zaboraviti prehranu, jer ona igra jednako važnu ulogu. Potrudite se hraniti se raznoliko, uključiti u organizam namirnice bogate antioksidansima, mineralima i vitaminima. No, ako niste sigurni unosite li u organizam sve potrebne vitamine i minerale ili jednostavno nemate vremena detaljno brinuti o tome, uzimanjem kvalitetnog multivitaminskog pripravka * bit ćete sigurni da vaše tijelo dobiva baš ono što mu treba. Više vidite ovdje.

*Znanstveno podržano: Multivitamins and minerals modulate whole-body energy metabolism and cerebral blood-flow during cognitive task performance: a double-blind, randomised, placebo-controlled trial Kennedy et al. Nutrition & Metabolism (2016) 13:11 DOI 10.1186/s12986-016-0071-4)

L.HR.MKT.08.2020.3594

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube