SUPER FIT

Ultimativni fitness test: mjesec sam dana vježbala uz 4 mobilne aplikacije. Super su, a bome i ja

Isprobala sam četiri popularne aplikacije za vježbanje, evo kakve su, kako sam se snašla u njima, kakve su vježbe, što je besplatno, a što se plaća

Moji pokušaji vježbanja su razni. Nekad krenem doma pa izdržim dva mjeseca, nekad krenem pa izdržim dva tjedna, nekad mi se uopće ne vježba pa to potraje par godina. Uglavnom, još nisam dovoljno zagrizla i odlučila se potpuno posvetiti vježbanju onako kako bih trebala i htjela, ali sam skužila da je to možda i zato što si stalno odmah na prvu zadajem najteže zadatke.

Obično, umjesto da krenem s više šetnje, laganim trčanjem ili nekim jednostavnijim 15-minutnim vježbama, ja se bacam na Insanity, za koji svuda možete pročitati da je zapravo prilagođen ljudima u već jako dobroj formi i onima koji se redovito bave sportom. Nisam ništa od navedenog. Zato sam sad odlučila biti malo realnija, pa sam si za prvih mjesec dana vježbanja skinula četiri besplatne aplikacije na mobitel i krenula s njima. Isprobala sam ih pa ću vam napisati koliko je koja zahtjevna za savladati, što sve od vježbi nudi, što kojoj nedostaje, što je besplatno, a što ne. S mog potpuno amaterskog gledišta.

1. Keelo

screenshot

Prva aplikacija koju sam isprobala je Keelo. Na službenoj stranici ovu aplikaciju su opisali kao aplikaciju ‘s vježbama visokog intenziteta namijenjenu svima’, a prvo kad uđete unutra nakon što je skinete na mobitel morate ispuniti neke osnovne podatke. Godine, visina, kilaža… Nakon toga aplikacija Vas traži da odaberete razinu fitnessa, odnosno razinu tjelesne pripremljenosti za vježbanje.

Imate tri opcije: prvu za početnike, drugu za rekreativce i treću za profesionalne sportaše. Logično, odabrala sam prvu. Idemo realnije, jel… Okej, kad to odaberete ulazite u aplikaciju i krećete.

Kakve vježbe nudi?

screenshot

Aplikacija vam zatim nudi popis vježbi koje možete izvoditi. Kategorizirane su i podijeljene na vježbe snage i kondicijske vježbe, ali caka je ta da se za vježbe snage morate pretplatiti na njihov program koji nije besplatan.

Pored svake od 332 besplatne vježbe (iz kategorije kondicijskih) piše koliko vam vremena treba za njihovo izvođenje i broj kalorija koji pritom možete izgubiti.

Koju sam ja vježbu odabrala?

screenshot

Ja sam odabrala vježbu Burpees & Friends, jer je ta bila prva za koju ne trebate nikakve sprave niti dodatnu opremu. Dobro, ja sam mislila da ne treba…

Kad kliknete na odabranu seriju vježbi piše vam kakve sve vježbe unutar nje imate za napraviti, u koliko ponavljanja i rundi. Ova moja je imala 4 runde po 10 burpeeja, 10 sit-upsa i 10 bumbbell front squatova. E tu sam se malo zeznula jer za ovo zadnje trebaju bučice (dumbbell, doh), a ja nisam pažljivo čitala upute prije, pa sam jednostavno vodom napunila dvije bočice od pola litre i improvizirala.

Ispod popisa vježbi imate i savjete trenera i funkcionalnu mapu vježbe (u kojoj je objašnjeno kakve vježbe prevladavaju i koje dijelove tijela najviše jačaju).

Kakva je bila ova konkretna vježba?

screenshot

Vježbanje je trajalo oko 15 minuta, a gubitak je bio oko 127 kalorija, što je prilično impresivno za tako malo vremena. Valjda, barem za moje pojmove.

Također, super je što za svaku vježbu imate i video tutorial kako se pravilno izvodi, ako prema nazivu nemate pojma o čemu se radi.

Vježbe su srednje zahtjevne, barem meni početniku, ali su većinom klasične, barem ove koje sam ja odabrala. Za burpeese i squatove znaju svi koji su bar par puta u životu nešto vježbali.

Što je besplatno, a što se plaća?

screenshot

Besplatne su osnovne kondicijske vježbe uz koje imate video tutorijale i kratke opise uz fotke, a besplatan je i kalkulator potrošenih kalorija.

Ako, primjerice, želite vježbati uz glazbu, aplikacija vam nudi opciju spajanja na Apple Music i Spotify Premium, ali to se posebno naplaćuje, pa sam si jednostavno upalila radio tih 15 minuta.

Još nešto što me baš razveselilo kad sam ušla u vježbu bila je opcija ‘Pitaj trenera’. Neka simpa žena je bila na fotki pa sam odlučila kliknuti, ali čim sam kliknula aplikacija me bacila na opciju ‘Započnite Svoj Keelo Plan’. A izrada plana se plaća: 95 kuna za mjesec dana, 235 kuna za tri mjeseca ili 630 kuna za šest mjeseci.

Dojmovi o aplikaciji:

Dostupna za: iOS
Pretplata: Kondicijske vježbe su besplatne, a mjesečni plan se plaća 95 kn, tri mjeseca 235 kn, šest mjeseci 630 kn
Snalaženje u aplikaciji: Srednje jednostavno
Zahtjevnost vježbi (za početnike): 2/5 (poznate su i izvedive u 20-ak minuta)
Dodatne besplatne mogućnosti: Video upute, opisi vježbi, fotografije, kalkulator kalorija
Dodatne mogućnosti koje se plaćaju: Izrada plana vježbanja, glazba (Apple Music, Spotify Premium), mail i chat s trenerima

2. Pear

Screenshot

Kad sam guglala najpopularnije aplikacije za vježbanje, svuda mi je izbacivalo Pear, pa sam nju isprobala drugu. I odmah mi se učinilo da je nekako jednostavnija za snalaženje i traži manje podataka nego prva.

Kad uđete u aplikaciju prvo se morate registrirati. Možete mailom, imenom i prezimenom ili putem Facebooka. Ja sam odabrala prvu varijantu.

Zatim, ponovno, morate upisati neke osnovne podatke o sebi – godine, visinu, kilažu, spol. Zatim jednostavno birate vježbe koje želite.

Kakve vježbe nudi?

Screenshot

Vježbe su podijeljene na: Trčanje, hodanje i bicikliranje ili prema trajanju od 0 do 20, od 20 do 40 i 40+ minuta.

Osim kategorija, ispod imate i popis najpopularnijih vježbi, a ondje su uglavnom vježbe istezanja, zagrijavanja, kraće vježbe za noge, trbušnjake, ruke…

Koju sam ja vježbu odabrala?

Screenshot

Ja sam odabrala kategoriju vježbi od 0-20 minuta i odradila dvije vježbe – Dinamično zagrijavanje od 7 minuta i 10-minutne vježbe nogu.

Kakva je bila ova konkretna vježba?

Screenshot

Prije nego sam krenula sa zagrijavanjem, mogla sam birati želim li audio ili video upute. Odabrala sam video, uvijek mi je to nekako zabavnije.

Što se vježbi zagrijavanja tiče, nema tu puno toga za napisati. Uglavnom su klasične, pomalo zahtjevne, ima i kardio dijela i istezanja, ali vas taman pripreme i dobro zagriju za sljedeću vježbu ako ju odaberete.

Vježbe za noge su bile druga priča. Iako su trajale doslovno tri minute duže, bile su prilično zahtjevne jer je sve u snazi, pa ako ne vježbate barem par tjedana, vjerojatno će vam biti dosta naporno iako na prvu ne izgleda.

Meni su se malo tresli mišići kod nekih vježbi, jer je praktički cijela težina tijela u gotovo svakom trenutku na listovima ili na gornjem dijelu nogu. Ali to je i cilj. Već nakon par tjedana ovo bi trebalo biti jako jednostavno, meni je bilo ok već nakon tjedan dana.

Što je besplatno, što se plaća?

Screenshot

Taman sam se poveselila jer mi je aplikacija super jednostavna i imaju hrpu vježbi s video uputama, a onda su mi poslali mail. Mislila sam da je samo mail dobrodošlice, okej, slatko. Ali zapravo su mi napisali da aplikaciju besplatno mogu koristiti 14 dana, a ako je dalje želim nastaviti koristiti, moram platiti.

Nakon dva tjedna besplatnog korištenja, mjesec dana se plaća 49,99 kuna, a godina 329,99 kuna. Što je zapravo super povoljno ako usporedite sa cjenama u fitness centrima. Ali onda opet, imate YouTube koji nudi hrpu vježbi i uvijek su besplatne, a internet ionako plaćate…

Dojmovi o aplikaciji:

Dostupna za: iOS i Android
Pretplata: 14 dana besplatno, nakon toga mjesečno 49,99 kn, godišnje 329,99 kn
Snalaženje u aplikaciji: Jako jednostavno (pregledna je, ima malo kategorija i konkretna objašnjenja za sve)
Zahtjevnost vježbi (za početnike): 3/5
Dodatne besplatne mogućnosti: Video i audio upute za vježbanje (prvih 14 dana)
Dodatne mogućnosti koje se plaćaju: Izrada plana vježbanja, i sve ostalo nakon 14 dana

3. Workout Trainer by Skimble

Screenshot

Ova aplikacija mi se na prvu vizualno najviše svidjela jer je najmanje sterilna, u zelenim i plavim bojama je, i ne znam kol’ko to utječe na raspoloženje inače, ali me najviše od svih zainteresirala.

Prvo cilj i forma, a onda izrada računa

Screenshot

Drugačija je od prve dvije po tome što vas prvo traži da odaberete razinu (profesionalac/amater), koliko često vježbate (često, povremeno, nikad), koji vam je cilj (izgubiti kilograme, izgraditi mišiće, učvrstiti trup…), spol i datum rođenja, a na kraju možete odabrati i neke specifične vježbe koje vas zanimaju (ja sam odabrala HIIT Interval vježbe).

Tek nakon toga vas traži da se prijaviti, opet mail adresom ili putem Facebooka.

Plan vježbanja

Screenshot

Zatim vas natjeraju da si napravite plan vježbanja za određeni period, što je meni bilo super jer inače krećem kao muha bez glave pa zato i brzo odustanem.

 1. Prvo birate koliko dana u tjednu želite vježbati (ja sam odabrala tri)
 2. Onda birate kakve vježbe želite (ja sam odabrala ‘Vježbe za početnike’)
 3. Zatim birate već unaprijed pripremljene programe (odabrala sam jednotjedni program koji je besplatan)
 4. Postoji i mogućnost online individualnih treninga s trenerima, ali oni se plaćaju. To sam preskočila
 5. Zadnji korak je odabir profesionalnih programa, koji također nisu besplatni. Ponovno sam preskočila i krenula na jednotjedni besplatni

Biram kad vježbam i u koliko sati

Screenshot

Ušla sam u program koji traje tjedan dana i prvo sam morala odabrati tri dana u tjednu kad sam slobodna za vježbanje. Petak, subota i nedjelja. Tad, realno, imam najviše vremena. Zatim birate u koliko sati vježbate, odabrala sam 19:00.

Nakon toga kliknete na neku od vježbi koje su vam ponuđene i krećete.

Koje sam vježbe odabrala?

Screenshot

Vježbe su složene po rundama, a za svaku vježbu imate foto prikaz izvođenja i kratki opis. Možete vježbati uz fotke ili video. Ja sam odabrala ‘Art of Exercise Freebie A’ vježbe.

Kakva je bila vježba?

Screenshot

Kliknula sam na ‘Početak’ i bacilo me na video od ukupno 12 vježbi koje traju 8 minuta. U svakom trenutku ih možete pauzirati, predahnuti i nastaviti, što je super ako se umorite. Nakon dvije vježbe aplikacija me podsjetila da popijem vodu, a pauza je trajala 30 sekundi.

Možete odabrati ‘Zahtjevniju’ ili ‘Jednostavniju’ razinu. U jednostavnijoj svaka vježba traje 30 sekundi, a u zahtjevnijoj 45. To je u biti jedina razlika.

Ovo je bilo najzabavnije vježbanje dosad jer je aplikacija interaktivna i vježbe su jako detaljno prikazane. Iskreno, nisu previše komplicirane, ali možda najviše zato što vježbanje sve skupa traje dosta kratko.

Super mi je što me svako malo aplikacija podsjećala da pijem vodu i odmorim. To je, naravno, prilagođeno s obzirom na razinu spreme koju odaberete na početku, a važno je da postoji jer se ne preforsirate ni u kojem trenutku.

Što je besplatno, a što se plaća?

Odmah na početku vam piše da je jednotjedni program besplatan, a kasnije ga možete ili kupiti ili se pretplatiti. Također, uz vježbe je označeno jesu li osnovne i besplatne ili pod kategorijom PRO, što znači da se plaćaju. Nije bilo previše iznenađenja.

Dojmovi o aplikaciji:

Dostupna za: iOS i Android
Pretplata: Osnovni programi (tjedan dana) su besplatni, dalje svaki program možete kupiti za 89,99 kn. Ako ne želite kupovati programe, mjesečna pretplata je 57,99 kn
Snalaženje u aplikaciji: Jednostavno (zabavna je, šarena i interaktivna)
Zahtjevnost vježbi (za početnike): 1/5 (ima dosta pauzi za popiti vode)
Dodatne besplatne mogućnosti: Video upute za vježbanje, izrada plana vježbanja (za tjedan dana)
Dodatne mogućnosti koje se plaćaju: Izrada plana vježbanja, napredni programi, savjetovanje s trenerima

4. 30 Days Plank

Screenshot

Za kraj sam ostavila najjednostavniju aplikaciju za 30-dnevni plank challenge. Tu doslovno svaki dan radite plank, više različitih varijanti planka, zapravo, i tako mjesec dana.

Kad sam ušla u aplikaciju nisam se morala posebno prijavljivati niti izrađivati račun ili popunjavati podatke o sebi, samo sam kliknula start i odmah mi je bio ponuđen izazov za prvi dan.

Prvi dan: dva različita planka, dva ponavljanja, jedna minuta

Screenshot

Opisat ću vam samo prvi dan.

Radila sam prvo plank s ravno ispruženim rukama 20 sekundi, a onda plank s laktovima na podu još 10 sekundi i svaki ponovila dva put.

Plank s ravnim rukama (okej, sad vidim da sam se mogla i bolje izravnati…)
S laktovima na podu (i da, stopala moraju biti ravnija…)

Dakle, sve skupa sam u planku provela minutu s pauzama, čije si trajanje sami birate. To izgleda super jednostavno (onako…), ali za prvi dan je okej, jer ne želite baš krenuti sa dvije-tri minute pa za par dana završiti na sedam-osam-deset.

Nije zahtjevno, samo se morate koncentrirati. Ja sam se trudila svakih par sekundi prebacivati težinu na drugi dio tijela – na jednu, pa na drugu nogu, trbuh i ruke, i minuta prođe jako brzo.

Što je besplatno, što se plaća?

Screenshot

Naravno, opet sam se uzalud ponadala da će sve biti besplatno. Na kraju je ispalo da su besplatna samo prva dva dana ili ako se prijavite – tri dana, a dalje plaćate pretplatu, ako želite naravno.

15,99 kn po danu (nakon tri dana od prijave), 74,99 kn za šest mjeseci ili 129,99 kn za godinu dana.

Dojmovi o aplikaciji:

Dostupna za: iOS (ali ovo je samo jedna varijanta, ima i za Androide)
Pretplata: Dva dana su besplatna (ili tri ako se prijavite), dalje se plaća po danu 15,99 kn, šest mjeseci 74,99 kn i godinu dana 129,99 kn
Snalaženje u aplikaciji: Jako jednostavno
Zahtjevnost vježbi (za početnike): 2/5 (puuuuuno planka)
Dodatne besplatne mogućnosti: Interaktivne grafike (tri dana)
Dodatne mogućnosti koje se plaćaju: Sve nakon tri dana

Zaključak

 • aplikacije su zabavne, nude hrpu korisnih vježbi, interaktivne su, ima videa, fotografija, detaljnih opisa
 • jednostavne su za snalaženje i ne zbunjuju vas (okej, možda nekad) jer vas doslovno vode korak po korak, a to nam je bio i cilj istražiti
 • vježbe su prilagođene formi u kojoj jeste i nisu prezahtjevne, već težinu vježbi postepeno povećavate
 • jedina im je mana što se plaćaju, iako su u početku sve besplatne određeni period, ali to je zapravo sasvim logično jer ti ljudi isto moraju nekako zaraditi
 • fora je što nude besplatan period jer u tih par dana/tjedana možete vidjeti sviđa li vam se aplikacija i isplati li se pretplatiti na nju, a i cijene nisu astronomske
 • s druge strane, sve ove vježbe možete naći i na YouTube-u i uvijek su besplatne, ali kako tko voli
 • meni su se svidjele, najviše Workout Trainer by Skimble jer vas tjera da unaprijed detaljno odredite što vježbanjem želite postići
 • ali sumnjam da bih se pretplatila, vjerojatno ipak radije YouTube

Želiš postati dio naše super zajednice i odmah saznati kad objavimo novi video? Subscribeaj se na naš YouTube kanal! https://www.youtube.com/channel/UCZ8jRkBWJjyIhXcQa8o8LSQ?sub_confirmation=1

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba