FIT

Sadržaj omogućava Bayer

Ujutro teško ustajete i nemate volje za ništa? Napunite se energijom i osnažite tijelo

Zbog hladnog i kišnog vremena opet ste se uspavali? Nemate volje pokrenuti se i stalno ste umorni? Pripremili smo vodič koji će vam olakšati da budete fit i tijelo napunite toliko potrebnom energijom za sve izazove

Samo 20 minuta vježbanja dnevno učinit će čudo za vaše tijelo. Da bi se pokrenuli  ne morate nužno ići u teretanu ili neki drugi zatvoreni trening, bitno je pronaći vježbanje koje vam neće biti teret, koji će vas i pokrenuti i opustiti istovremeno i koje će vam prijeći u svakodnevnu naviku. Ne zanemarujte znakove tijela jer ono vam jasno pokazuje da se morate pokrenuti.

Bolovi u leđima, nakupljanje sala oko struka

Jedan od glavnih signala su neugodni bolovi u leđima koji se ponajprije javljaju se zbog previše sjedenja i nedostatka fizičke aktivnosti. Uslijed toga, vrlo često dolazi do nakupljanja kilograma, posebno oko struka, što može stvoriti veliko opterećenje upravo na donjem dijelu leđa.

Nemate energije, teško zaspite

Nedostatak fizičke aktivnosti može imati negativan utjecaj na san. Između ostalog, istraživanja su pokazala da osobe koje su fizički aktivne između 30 i 40 minuta dnevno lakše utonu u miran san, a i sljedeći dan osjećaju se svježije i imaju više energije. Također, iako možda zvuči kontradiktorno, ali što ste manje aktivni, osjećat ćete se iscrpljenije i umornije. Osim toga, zbog neaktivnosti možete imati i učestalije grčeve u mišićima. Zato idući put kad osjetite umor, umjesto da legnete na kauč, prošetajte na čemu će vam vaše tijelo i mišići biti zahvalni.

Mrzovoljni ste, potišteni i anksiozni

Svađate se, stalno ste loše volje ili ste pretjerano zabrinuti? Razlog je možda prevelika količina vremena koju provodite ležeći na kauču, a prema riječima stručnjaka, fizička aktivnost je nešto što vam može pomoći stabilizirati raspoloženje .Aktivan život čak ima povoljan utjecaj i na borbu s blagom depresijom. Dakle, ako ste trenutno loše raspoloženi, tužni ili nervozni, možda će fizička aktivnost biti dovoljna za rješavanje ovih problema.

Imate problema sa zatvorom

Loša probava nije posljedica samo nedovoljnog unosa vode i hrane s premalo vlakana. Slaba ili nikakva tjelesna aktivnost također može loše utjecati na probavu i rad crijeva. No, uvođenje aktivnosti u svakodnevnicu u kombinaciji sa zdravom prehranom pomaže riješiti ovaj problem.

KAKO DO ENERGIJE

Krenite polako vježbati

Najvažnije je ne preforsirati se i krenuti naglo da vam se odmah u startu ne upale tetive, tako ćete ubrzo odustati od idućeg treninga. Dovoljno je do 20 minuta po treningu pa ćete ga postupno produljivati. Izbjegavajte sprave barem prva dva tjedna kako biste napravili pravilnu anatomsku pripremu i pripremili tijelo za veće napore. Ako razmišljate o nekom grupnom treningu, a niste sigurni što je najbolje za vas, napravite individualnu procjenu s nekim kineziologom koji će procijeniti što bi bilo najbolje za vas. Bodyweight vježbe (vježbe s vlastitim tijelom) odlično su rješenje. Izdržaji u različitim pozicijama (čučanj/iskorak/sklek/plank) mogu biti polazišna točka na svim razinama. Prije vježbanja posegnite za Supradyn® energija koji sadrže 13 vitamina i provitamina, 9 minerala i elemenata u tragovima te koenzim Q10 te pomaže nadopuniti zalihe potrebnih mikrohranjivih tvari.

Matea Brkić Lovrić

Odvažite se na nešto novo

Jedan od odličnih načina kako do energije, forme i boljeg raspoloženja je da isprobate neku novu aktivnost, primjerice nordijsko hodanje. Ono privlači velik broj ljudi u svijetu, a sve više i u Hrvatskoj. Razvilo se iz nordijskog skijaškog trčanja, primjenjivali su ga nordijski skijaši kao oblik ljetnog treninga u kojem se simuliraju pokreti kod skijaškog trčanja u uvjetima bez snijega. Riječ je o hodanju kod kojeg se koriste posebni štapovi za odguravanje (tzv. Nordic Walking štapovi).Dugačka je lista zdravstvenih koristi koje donosi nordijsko hodanje: eliminira se višak kilograma, aktiviraju se sve mišićne skupine; poboljšava se mentalno zdravlje; usporavaju se procesi starenja; sprečavaju se osteoporoza i šećerna bolest; uklanjaju se bolovi u leđima uzrokovani dugotrajnim sjedenjem u uredu, što je u suvremenom svijetu postalo neka vrsta epidemije. Promatranje zelenila smiruje mentalni sustav, razvija se koncentracija, odmaraju se oči, izoštrava se sluh načet gradskom bukom. Doživljaj planine, tišina prirode, idealne su okolnosti za eliminaciju stresa.

Promijenite prehranu, provodite vrijeme na otvorenom

Zdrava i uravnotežena prehrana osigurava ravnotežu u tijelu. Ako se nezdravo hranite, u tijelu se nakupljaju toksini ili se stvori manjak vitamina ili minerala koji donosi osjećaj slabosti, umora, nedostatka energije. Važno je i da što više vremena provodite na otvorenom kako bi potaknuli sintezu vitamina D čiji nedostatak ima utjecaj na normalnu funkciju mišića.

Naučite disati duboko

Stres i loše držanje ili sjedenje u stolcu veliki su crpitelji energije i to iz razloga što vam do mozga i ostalih dijelova tijela ne dolazi dovoljno kisika. Uzrok je plitko disanje. Kada dišete prsno (tako da vam se grudi miču) ne koristite maksimalno svoja pluća. Pokušajte se svjesno prebaciti na trbušno disanje, u kojem ćete koristiti dijafragmu. Duboko udišite i izdišite uz pomoć trbušnih mišića 60 sekunda. Ako je potrebno stavite ruku na trbuh kako biste osvijestili rad tih mišića. Osjećate li manjak energije zbog stresa, Supradyn® energija vam može pomoći nadopuniti zalihe potrebnih mikrohranjivih tvari i pomoći vam da opet stanete na noge i preuzmete nadzor nad svojim aktivnim životom.

Matea Brkić Lovrić

Posegnite za najboljim suplementima

Osjećaj bezvoljnosti često je znak pomanjkanja energije. Supradyn® energija djeluje u skladu s vašim tijelom i pomaže vam u opskrbi novom energijom. Tako ćete opet biti u punoj snazi bez osjećaja iscrpljenosti. Jedinstvena kombinacija vitamina, minerala i koenzima Q10 u proizvodu Supradyn® energija može vam pomoći obnoviti zalihe energije u vašem tijelu kada ih najviše trebate. Osmišljen posebno za ljude koji imaju aktivan i dinamičan stil života i koji trebaju puno energije tijekom cijelog dana. Supradyn® energija možete uzeti kad god želite, ali najbolje ujutro kao dio svakodnevne jutarnje rutine. Preporučuje se uzeti jednu tabletu dnevno.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Preporučuje se uzimanje dodatka prehrani u okviru raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života.

L.HR.MKT.08.2020.3595

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube