TEST

Tjedan dana sam pila bulletproof kavu da vidim hoću li zbilja imati više energije. Nisam je imala

Bulletproof kava navodno je ključ uspjeha brojnih direktora i poduzetnika i razlog zbog kojeg su tako energični tijekom cijelog dana. Pa, hajdemo probati

Ako još niste čuli za bulletproof kavu, ideja o njoj bi vas mogla oduševiti dok bi vas istovremeno sastojci mogli odbiti. Radi se o kombinaciji klasične kave s nekom vrstom masnoće. Zašto masnoća? Navodno masnoća pomaže da se kofein iz kave sporije otpušta odnosno daje nam više ravnomjerno raspoređene energije kroz dan, a osim toga dulje nas drži sitima.

Ovu je kavu osmislio Dave Asprey koji ju je i patentirao i nastavio prodavati u sklopu svog brenda Bulletproof, a ideja o njoj sinula mu je kad je na Tibetu probao čaj s maslacom od jakova mlijeka. Na službenoj stranici Bulletproofa stoji i recept koji kaže da klasično skuhate svoju kavu od 2 i pol žličice kave, a zatim dodate 2-3 žličice maslaca i u blenderu miksate oko 30 sekundi. Tako ćete dobiti pjenastu kavu koja izgleda kao da ste u nju dodali mlijeko. Ja sam u receptu zamijenila kravlji maslac za kokosov što je kavi dalo bolji okus, ali u principu nije se puno razlikovala od klasične kave sa zobenim mlijekom koju pijem svaki dan. Možda je čak bila i bolja jer u blenderu dobijete savršenu pjenicu na vrhu.

Dan 1

09:00 Svoju prvu bulletproof kavu popila sam oko pola 7 kad sam i doručkovala granolu s voćem i jogurtom kao i svako jutro. Sad je 9:00, a ja sam već poprilično gladna. Zgodno.

11:00 Strpljivo čekam ručak, ali bih zbilja rado popila još jednu kavu. Čisto iz navike. Ipak, suzdržavam se. Želim vidjeti prave efekte prve bulletproof kave.

17:00 Nema ih. Umorna sam, ručala sam oko 13 sati i, eto, opet sam gladna. Možda je PMS.

Dan 2

08:00 Ono kad je slobodan dan, a ti se dižeš u prije 8 da skuhaš bulletproof kavu i kreneš na Sljeme.

12:00 Danas imam osjetno više energije i glad me ne muči sve do podneva. Doduše, doručkovala sam burek. Ups.

16:30 Nakon pobjedničkog graha, uspona do Sljemena i još jedne kave osjećam se zbilja dobro. No, odbijam pripisati tu energiju kavi s maslacom. Prerijetko se bavim sportom, dan u šumi mi je napunio baterije i zbilja nisam bila previše gladna unatoč aktivnosti.

Dan 3

06:30 Dan 3. Treća bulletproof kava. Zašto si ovo radim?

09:00 Danas sam na poslu, nema gladi već u 9 sati. Napredak.

17:00 Sasvim sam solidno izdržala cijeli dan na jednoj kavi uz klasična tri obroka koje inače konzumiram. A možda mi energiju daje i činjenica da je već sutra petak.

Dan 4

06:30 Bok, petak. Četvrta bulletproof kava.

11:00 Nekako sam posebno usporena danas. To do lista ima otprilike 20 stavki, a oko 18h putujem za Rovinj. Do tad moram riješiti sve. I glad je pritom u drugom planu pa izlazim na ručak tek oko 13h.

14:00 Danas mogu zaključiti samo da mi panika daje energiju pa nekako uspijevam sve završiti do kraja dana i krećem za Rovinj. Do večere koja je u Rovinju tek oko 23h sam već poprilično gladna.

Dan 5

08:00 U Rovinju sam u hotelu koji, baš čudno, u ponudi nema bulletproof kavu. To znači da ću u šalici vruće crne kave bez mlijeka i šećera trebati jednostavno otopiti žlicu kokosovog ulja ili maslaca u šalici. Naprosto sam oduševljena tom idejom. I zbilja ubacim žlicu kokosovog maslaca u šalicu, vidim kako se topi i cakli na vrhu pa brzo popijem odjednom cijelu šalicu.

11:00 I eto, danas službeno mogu potvrditi da je bulletproof kava jedan veliki bulls… Provodim dan na snimanju u sklopu rovinjskih Photo Daysa, ganjam Tibora Goloba po cijelom Rovinju dok fotka modela na neobičnim lokacijama – mobitelom. I ne, nemam energije. Spavala sam pet sati i sve što želim je jedna prava jaka kava. Da ne spominjem da sam se do 13h lagano rušila od gladi.

12:00 Hello, hotel Adriatic. Savršena kava s uzbudljivom pjenicom od mlijeka na predivnoj terasi i temperaturi od savršenih 15 stupnjeva. Bulletwho?

Dan 6

09:00 Nedjelja. Danas se vraćam u Zagreb. Varam bulletproof kavu s raskošnom kavom u Hotelu Park. Ej, u Rovinju sam, to se ne propušta.

16:30 Stižemo u Zagreb, a ja imam energije kao nikad u životu. Dovoljno je da vam kažem da sam odmah izvadila stvari iz kofera i oprala rublje. Kakav luđak to radi? Osim toga, umirem od gladi nakon što nismo ručali na putu. Ali hej, imam toliko energije da mijesim tijesto za pizzu i pečem četiri komada k’o nijedan.

Dan 7

06:15 Sasvim odustajem od bulletproof kave. Vraćam se svom klasičnom rasporedu od tri lagane kavice dnevno s malo zobenog mlijeka, bez šećera, i tri umjerena obroka. To me uvijek drži dovoljno svježom tijekom cijelog dana, a masnoće ću radije unositi kroz hranu. Možda postanem CEO u idućem životu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba