Novo otkriće

Stručnjaci su u tamnoj čokoladi i crnom vinu našli tvar koja pomlađuje stanice

Je li ovo dvoje kombinacija za odgodu starenja?

Čini se da su stručnjaci sa Sveučilišta Exeter i Brighton napravili revolucionarno otkriće za odgodu starenja, a uključuje ni manje ni više nego dvije stvari koje obožavamo jesti i piti.

Naime, prethodna istraživanja na Exeteru otkrila su da se jedna vrsta gena zvana ‘prekrajajući čimbenici’ isključuje kako starimo. Stručnjaci su na stare ljudske stanice primijenili spojeve resveratrola iz tamne čokolade i crvenog vina, a rezultat je pokazao da su se te stanice počele ponašati kao one mlade.

Ovo je prvi korak u nastojanju da starimo bez bolesti

Starije stanice su se u samo nekoliko sati počele dijeliti i imale su dulje telomere, odnosno kapice na kromosomima koje se s godinama skraćuju. Ovo otkriće moglo bi pomoći ljudima da stare na drukčiji, bolji način, bez obolijevanja od raznih staračkih bolesti.

Jedan od razloga zašto smo osjetljiviji s godinama, jest taj što naš organizam akumulira stanice koje su žive, ali ne rastu niti funkcioniraju kako bi trebale. “Ovo je definitivno prvi korak u nastojanju da ljudi budu zdravi tijekom cijelog života”, pokasnila je Lorna Harries, profesorica molekularne genetike na Sveučilištu Exeter.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba