FIT

Stručnjaci kažu kako aktivni ugljen u hrani i nije tako super za detox, pitale smo nutricionista što misli o tome

FOTO: Vjekoslav Skledar

Za crnu hranu koja je posljednje dvije godine dosta popularna poput crnog sladoleda ili crnog hamburgera generalno se smatra da je bolja od takve hrane u klasičnoj verziji jer u sebi sadrži crni ugljen, ali zapravo može imati štetne posljedice na naš organizam

Posljednih godina u trendu su razni detoksikacijski napitci, a među njima su crni hamburgeri, crna pizza pa čak limunda s aktivnim ugljenom. Taj trend među celebrityma pokrenule su Kim Kardashian, Gwyneth Paltrow te glumica Shailene Woodley jer smatraju kako upravo aktivni ugljen upija štetne tvari u probavnom sustavu i tako pomaže kod detoksikacije. Neki čak tvrde da podiže rasploženje i daje energiju, smanjuje napuhnutost i vjetrove te da je odličan za sjajnu i blistavu kožu.

Koriste ga i mnogi kuhari za pripremu svojih jela, a slavne osobe zbog navodnih zdravstvenih prednosti. No, prema najnovijem istraživanju, trebali biste ga izbjegavati.

Nutricionistkinja Sophie Medlin navela je nekoliko zdravstvenih razloga zbog kojih biste trebali izbjegavati konzumiranje te namirnice. Aktivni ugljen onemogućava da naše tijelo apsorbira određene vitamine, minerale i antioksidanse. Pa krenimo redom.

Aktivni ugljen može uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice

Vjekoslav Skledar

”Lako je vidjeti odakle dolazi ova tvrdnja da aktivni ugljen može detoksirati tijelo. Naime, aktivni ugljen se koristi u medicini kako bi se smanjila toksično opterećenje kada netko konzumira otrov ili se predozira lijekovima. Aktivni ugljen se veže za otrov u gastrointestinalnom traktu i zaustavlja njegovo upijanje u krvotok. Toksini se zatim ispiru iz tijela u stolici.

Međutim, ova detoksikacijski postupak je još jedan slučaj neznanstvenih nutricionista koji gledaju na medicinsku upotrebu i pogrešno tumače njegovu primjenu”, kaže Medlin. S njom se slaže i magistar nutricionizma Nenad Bratković.

‘Oni koji tvrde da ima detoksikacijska svojstva su ljudi koji nisu stručnjaci i to tvrde ljudi koji ne znaju što je detoksikacija te oni koji žele prodati taj ugljen. Bitno je i kakve je kvalitete, farmaceutske čistoće i tako dalje. Možda će se tako opet vratiti moda ricinusovog ulja iako znamo da to nije adekvatan način rješavanje opstipacije, gline i sode bikarbone su popularne, ali mislim da to nije pravi način kojim treba ići ljudski zdravi razum”.

Smanjuje djelotvornost lijekova

Aktivni ugljen može se vezati s nekim lijekovima, uključujući neke antidepresive i protuupalne lijekove, što dovodi do smanjene djelotvornosti. To bi moglo imati ozbiljne zdravstvene posljedice za neke ljude, ali to nije objašnjeno na bočicama ili pakiranju proizvoda u kojem je aktivni ugljen.

Tijekom 1980-ih neka su istraživanja pokazala da se aktivni ugljen može vezati s plinovima koji nastaju tijekom probave te tako smanjuju vjetar i nadutost. Otkriveno je da ako jedete obrok koji obično uzrokuje plin i zatim uzimate ugljen, smanjujete količinu plina koji se proizvodi. Međutim, kasnije su ove stare studije pokazale kako aktivni ugljen i nije od toliko velike koristi.

Usporava rad crijeva

Vjekoslav Skledar

Iako on može pomoći u smanjenju vjetra u određenim okolnostima za neke ljude, zbog učinka koji se odnosi na vezivanje hranjivih tvari i lijekova, nije ga preporučljivo koristit za smanjivanje vjetrova i nadutosti.

”Istina je da aktivni ugljen onemogućava tijelu da apsorbira određene minerale i vitamine te usporava probavu ukoliko se unosi nekontrolirano. To su posljedice koji ljudi ne moraju nužno odmah osjetiti, ali sve ima svoje mjesto i vrijeme uzimanja pa i aktivni ugljen. Ljudi ionako pate od opstipacije, znam to iz iskustva, tako da je pitanje kakva će biti implikacija konačno na ljudsko zdravlje ako je to sada moda. U svakom slučaju oprez i savjetovati se sa stručnjakom. Prije svega tome je mjesto u ljekarni, ne podilaziti trendovima, već uključiti zdravi razum i znanost, a ne konpcepcije koje ljudi smišljaju preko Facebooka i Instagrama”, rekao je Bratković.

Savjetovati se s liječnikom ili farmaceutom, a ne internetom

“Aktivan ugljen će se vezati samo s česticama koje su u vašem želucu ili crijevima u trenutku kada ga uzmete. Djeluje tako što dolazi u fizički kontakt s vašim intestinalnim sadržajem. Ako ga pokušavate iskoristiti za detoksikaciju alkohola ili kebaba koji ste pojeli večer prije, nećete ništa postići jer te stvari već apsorbirane u vaš krvotok. Osim toga, aktivni ugljen usporava rad crijeva, može uzrokovati mučninu i zatvor”, objasnio je te dodao: “Aktivni ugljen treba se koristiti po indikaciji, a ne pomodarski. Nije bez razloga zašto se već desetljećima nalazi u prodaji po preporuci liječnika u ljekarni, ali se danas se nažalost može nabaviti i ovako na ruku, pa dolazi do raznih trendova koji mnogi slijede”, kaže Bratković.

Iako je zajednička percepcija da naši svakodnevni život i prehrambene navike (uključujući unos alkohola) uzrokuju stvaranje ‘toksina’ u našem sustavu, nema proizvoda ili dijeta koja će utjecati na to. Već imate sredstva za detoksifikaciju vašeg tijela (vaša jetra i bubrezi čine to dobar posao), stoga ne trošite novac. Zadnje što želite učiniti je da hrana bude manje hranjiva dodavanjem nepotrebnog, neprobavljivog spoja.