SUPER FOOD

Slastičarka Tea Mamut s nama je podijelila tri vikend recepta za deserte s jagodama i borovnicama

Svakog vikenda tražimo jednog chefa da s nama podijeli svoja tri super recepta. Ovog vikenda smo se zaželjele nečeg slatkog, pa smo se posavjetovale sa slastičarkom Teom Mamut

Slastičarka Tea Mamut prošle je godine otvorila slastičarnu O’š kolač u Splitu gdje nudi neke od svojih najboljih recepata. Ona je ujedno i prva Hrvatica koja je završila prestižnu kulinarsku akademiju u New Yorku na kojoj je diplomirala menadžment slastičarstva i pekarstva.

U O’š kolaču ima stalnu ponudu kolača, keksa i torti, ali i sezonsku ponudu slastica. S nama je podijelila tri recepta za vikend deserte. Iskreno, ne znamo što nam se od ovoh više jede.

Pita od limuna i badema

Tea Mamut / Facebook

Što trebate?

Tijesto:

  • 200 grama brašna
  • prstohvat soli
  • 100 grama hladnog maslaca
  • 25 grama ešećera
  • 1 žumanjak
  • 2-3 žlice hladne vode

Za nadjev:

  • 3 limuna
  • 2 jaja
  • 100 grama šećera
  • 175 grama mljevenih badema
  • 125 ml slatkog vrhnja

Kako pripremate?

U zdjelu stavite sve sastojke za tijesto, s maslacem koji ste izrezali na kockice. Miješajte blenderom dok ne postane mrvičasto. Dodajte hladne vode i pretvorite u tijesto. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Dok se tijesto hladi, za nadjev pomiješajte jaja, šećer, bademe, vrhnje i koricu limuna. Iscjedite sok limuna i dodajte u nadjev. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Na pobrašnjenjoj radnoj plohi razvaljajte tijesto u krug, položite u kalup za pečenje i razvucite uz rub.

Na vrh stavite aluminijsku foliju, stavite grahorice ili 10-ak žličica pa tako pecite 10 minuta. Žličice stavite kako se tijesto ne bi podiglo za vrijeme pečenja. Nakon 10 minuta maknite foliju pa pecite još 5 minuta. Izvadite iz peći, ulijte nadjev i pecite još 20-ak minuta. Znat ćete da je gotovo kada se nadjev više ne miče kada protresete kalup. Prije posluživanja pričekajte da se ohladi. Možete servirati uz borovnice i tučeno slatko vrhnje.

Pavlova

Tea Mamut / Facebook

Što trebate?

  • 4 bjelanjka
  • 200 grama šećera u prahu
  • pola žličice alkoholnog octa
  • 1 žlica škroba

Za nadjev:

  • 250 grama očišćenih jagoda
  • 50 grama pistacija
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 šaka svježeg bosiljka
  • 50 grama šećera
  • 50 ml vode

Kako pripremate?

Prvo stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva, a pleh obložite papirom za pečenje. Miksajte bjelanjke dok ne počnu poprimati oblik pa postepeno usipajte šećer dok ne potrošite sve. U to lagano dodajte ocat, kratko izmiksajte i na kraju uspite škrob. Kada dodate šrob, samo lagano pomješajte kuhačom. Oblikujte kao da radite beze koru samo neka bude puno viša. Stavite u pećnicu i spustite temperaturu na 120 stupnjeva. Tako pecite 90 minuta. Nakon toga otvorite pećnicu i ostavite kore pola sata unutra polu-otvorenih vrata.

Dok se kore hlade pripremajte nadjev. Istucite vrhnje za šlag, pistacije grubo isjeckajte, a jagode izrežite na četvrtine. Zagrijte vodu i šećer pa miješajte dok se ne otopi. U to dodajte bosiljak pa štapnim mikserom pomiješajte. Na ohlađenu pavlovu rasporedite vrhnje, položite jagode, pospite pistacijama i na kraju pokapajte sirupom od bosiljka.

Čokoladni kolač bez brašna

Tea Mamut / Facebook

Što trebate?

  • 200 grama tamne čokolade
  • prstohvat soli
  • 60 grama meda
  • 1,2 dl maslinovog ulja
  • 5 jaja
  • svježe jagode ili drugo bobičasto voće

Kako pripremate?

Stavite topiti čokoladu na pari i dodajte u to malo soli. Kada se otopi dodajte med, maslinovo ulje i pet cijelih jaja. Sve dobro promiješajte pa ulijte u kalup. Prije toga u kalup stavite papir za pečenje. Pećnicu ugrijte na 170 stupnjeva, pa tako i pecite 20-25 minuta. Kada je kolač gotov, pričekajte 10-ak minuta da se ohladi i dodajte bobičasto voće ili jagode te kuglicu sladoleda od vanilije.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba