RECEPTI S BLOGA

Recept za tjesteninu s gljivama, male pite od bundeve i slatke sendviče je tu. Danas fino kuhajte

Naletjele smo na Ninin blog Bake me i odmah počele maštati o malenim pitama od bundeve i lješnjaka

Obožavamo našu gastro blogersku scenu, to ne možemo sakriti. Osim što im uz prethodnu najavu nemilosrdno krademo recepte i dijelimo s vama, dobrodošli su i u našu Super1 kuhinju. Nedavno smo naišli na blog Bake me koji vodi Nina iz Dubrovnika i na njemu možete osim recepata pronaći i njezine savjete i trikove kako bi vam jelo ispalo baš kako treba.

Možda smo bile i gladne kad smo skrolale po Instagramu i nismo se mogle odlučiti što podijeliti, no ipak smo suzile izbor na tri slasna recepta koja možete isprobati već danas.

MALE PITE OD BUNDEVE I LJEŠNJAKA

SASTOJCI ZA 9 MANJIH PITA

TIJESTO

200 g glatkog brašna

100 g oštrog brašna

150 g maslaca

50 g šećera u prahu

1 jaje

1 žlica mlijeka

NADJEV

300 g očišćene bundeve (ja koristim hokaido)

100 g mljevenih lješnjaka

50 g šećera

1 jaje

1 žličica cimeta

1/2 žličice kardamoma

1/4 žličice muškatnog orašČića

DODATNO

1 jaje za premazivanje

smeđi šećer za posipanje

šećer u prahu za posipanje, po želji

POSTUPAK

U posudu stavite glatko i oštro brašno. Dodajte im šećer u prahu. Maslac vam treba biti hladan. Iskidajte ga na tanje komade (listove), pa ga dodajte brašnu. Rukama mrvite maslac i brašno. Ovo radite sve dok vam smjesa ne postane mrvičasta, odnosno dok sav maslac ne utrljate u brašno. U zasebnoj zdjelici pomiješajte jaje i žlicu mlijeka.

Dodajte dio jaja i mlijeka mrvičastom tijestu. Sada ga zamijesite. Ako je i dalje suho, dodajte još malo jaja i mlijeka. Trebalo bi vam biti dostatno pola smjese, ostalo ostavite za premazivanje tijesta. Tijesto oblikujte u kuglu pa ga prekrijte prozirnom folijom. Spremite ga u hladnjak na pola sata. Za to vrijeme ćemo pripremiti nadjev.

Bundevu očistite i iskidajte na kockice. Stavite je kuhati u kipuću vodu (neka vam samo pokrije bundevu). Kuhajte je 20-ak minuta, odnosno dok ne bude mekana iznutra. Kuhanu bundevu procijedite i pustite da se malo ohladi. Zatim je usitnite štapnim mikserom. U cjedilu je dodatno iscijedite od viška tekućine. Usitnjenoj bundevi dodajte jaje, mljevene lješnjake, šećer i začine (cimet, kardamom i muškatni oraščić). Sve sastojke dobro sjedinite špatulom ili mikserom na laganoj brzini.

Kada imate sve pripremljeno, vrijeme je za slaganje pita. Prvo ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dvije padele za pečenje na čije ste dno postavili papir za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na masnom papiru izvadite tijesto. Podijelite ga na dva dijela. Razvaljajte prvi dio, iskidajte ga na komade dimenzija 12 x 10 centimetara. Ostatak tijesta s rubova ponovo zamijesite pa i njega razvaljajte u pravokutnike.

Svaki komad tijesta po njegovoj sredini nadjenite s nadjevom od bundeve i lješnjaka. Razvaljajte drugi dio tijesta, iskidajte ga malo šire od prvog komada, na dimenzije 12 x 11 centimetara. Ostatak tijesta s rubova ponovo zamijesite pa i njega razvaljajte u pravokutnike.

Širim komadima tijesta preklopite nadjevene komade. Svaki komad tijesta utisnite vilicom s lijeve i desne strane ( duže strane). Uže strane (gornja i donja) nemojte dirati ni pritiskati. Oštrim nožem lagano zarežite tijesto po vrhu na dva mjesta. Svaki komad oprezno prebacite na pripremljenu padelu. Premažite ga ostatkom razmućenog jaja i mlijeka. Ako ste smjesu utrošili u izradu tijesta, tada razmutite novo jaje pa njime premažite pite.

Premazane pite pospite smeđim šećerom. Iskidajte komadiće folije i postavite ih na bočne strane pita (one koje ste utisnuli) kako vam ne bi zagorjele prilikom pečenja. Nakon 10 minuta pečenja maknite komadiće folije. Pite pecite još 10 minuta na 180 stupnjeva (znači, ukupno ih pečete otprilike 20 minuta), odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju. Pečene pite malo ohladite pa ih pospite šećerom u prahu.

NAMAZ OD SKUTE NA PREPEČENOM KRUHU S TOSTIRANIM VOĆEM

SASTOJCI

4 šnite integralnog kruha sa sjemenkama (ili po izboru)

1 breskva

1 banana

1 kruška

1 mango ili drugo voće po izboru

2 žlice namaza od naranče i oraha, ja koristim Adria namaz

sezam za posipanje po izboru

ZA SLATKI NAMAZ OD SKUTE

200 g kravlje skute

2 žlice milerama ili kiselog vrhnja

1,5 žlica maslinovog ulja

1 žlica meda

PRIPREMA

Prvo pripremite namaz od skute. U blender stavite skutu, med i kiselo vrhnje. Izblendajte jednu minutu, odnosno dok smjesa ne bude kompaktna. Polako dolijte maslinovo ulje i ponovo kratko izblendajte. Namaz prebacite u zdjelicu za posluživanje. Sada tostirajte fete kruha. Posložite ih na tanjur ili podlogu za posluživanje i premažite namazom od skute.

Ako ćete koristiti sezam kratko ga prepecite na tavi. Dovoljno je dvije minute na srednjoj vatri. Voće operite, iskidajte na šnite debljine 4-5 milimetara i prepecite na grill tavi. Ako nemate grill tavu zapecite ih u pećnici na 180 stupnjeva nekih 10-15 minuta. Grilano voće posložite po fetama kruha i skute. Na voće po izboru stavite i po žličicu namaza od naranče i oraha. Pospite tostiranim sezamom.

TJESTENINA S GLJIVAMA, CRVENIM PAPROM I RICOTTOM

SASTOJCI:

300 g tjestenine

200 g smeđih šampinjona

50 ml maslinovog ulja

2 češnja češnjaka

1 žličica crvenog papra u zrnu (ili mix papra u zrnu)

100 ml povrtnog temeljca ili vode

pola žličice soli

pola žličice timijana

50 g ricotta sira (2 žlice)

25 g kiselog vrhnja (jedna žlica)

1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog

parmezan ili drugi tvrdi sir po želji

PRIPREMA

Tjesteninu skuhajte po uputstvima s pakiranja. Gljive prebrišite pa ih iskidajte na fete debljine 3 milimetra. U lonac dodajte maslinovo ulje i žličicu crvenog papra. Kada se ulje ugrije, nakon pola minute, izvadite papar. Papar bacite. Ulje je sada lijepo aromatizirano. Dodajte mu usitnjeni češnjak, kratko ga prepržite (pazite da ne zagori) pa dodajte gljive.

Pržite ih na umjereno jakoj vatri nekoliko minuta, zatim ih podlijte temeljcem ili vodom. Posolite ih i dodajte im timijan. Kuhajte ih 10-ak minuta uz povremeno miješanje. Ricottu i kiselo vrhnje pomiješajte pa ih dodajte gljivama. Promiješajte. Dodajte kuhanu i ocijeđenu tjesteninu i sve kratko promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.Pospite svježe usitnjenim peršinom. Po želji na vrh dodajte parmezan ili drugi tvrdi sir.

Ninu možete pratiti na njezinom blogu i Instagramu.