Zdravlje

Postoji par načina na koje ćete znati imate li alergiju na kreme za zaštitu od sunca

Stručnjaci savjetuju da sredstva za zaštitu od utjecaja štetnih sunčanih zraka nanosimo svaki dan, nekoliko puta

Što ako se dogodi da vam koža pocrveni i počne vas peći i svrbjeti? Sumnjate li na alergiju na sredstvo za sunčanje, evo što možete napraviti. Na sredstva za sunčanje alergičan je samo manji broj ljudi, češće žene. Postoje dvije vrste takvih alergija.

Dvije su vrste alergija na sunčanje

Kontaktna alergija se javlja kada proizvod u direktnom kontaktu sa kožom izazove alergijsku reakciju, bez obzira na to da li se desilo unutra ili vani, na suncu.

Fotoalergija se javlja kod prvog izlaganja suncu. Alergija se može dogoditi i zbog sastojka u nekom drugom proizvodu koji imate, balzam za usne, šampon, šminka. I aktivni i neaktivni sastojci mogu izazvati alergijsku reakciju, bilo što od konzervansa do mirisa. Postoje i različiti ultraljubičasti svjetlosni blokatori koji često mogu stvoriti alergiju.

Mlađe žene su u većem riziku od muškaraca

Ljudi sa ekcemom i drugim reakcijama na koži skloniji su alergijama na sredstva za zaštitu od sunca. Mlađe žene su u većem riziku. Muškarci reagiraju rjeđe, pogotovo ako su stariji.

Simptomi obično uključuju crvenilo, nadraženost kože i ispupčenja na mjestima gdje je sredstvo nanešeno. Čini vam se kao da ste to mjesto dotakli koprivom. Možete nateći ili imati vodene plikove. Sumjate li da imate alergijsku reakciju, odmah ispirite vodom.

Ako imate alergiju ne znači da morate izgorjeti na suncu jer ništa ne bi trebali nanositi. Tada morate koristiti prirodna ili mineralna sredstva za zaštitu, koja ostaju na koži, dok se kemijska upijaju. Biti će vam dobra i sredstva koja imaju cinkov ili titanijev oksid, reflektiraju svjetlo i manje je poznato da izazivaju alergijske reakcije jer ne prodiru u kožu, savjetuje Prevention.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba