Fit test

Otišla sam na prvi trening samoobrane i saznala kako zapravo funkcionira Krav Maga

Ovo je bio moj prvi susret s bilo kakvom borilačkom vještinom, ali za prvi sat dobro sam se snašla

Krav Maga je suvremen i praktičan sustav samoobrane koji bi nam trebao pomoći izbjeći, spriječiti ili razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada kroz jedinstvenu pedagogiju i način obuke. Izvorno se smatra izraelskom borilačkom vještinom prihvaćenom u vojsci, policiji i sličnim granama kao obrana od naoružanih napadača. Srećom, nikad u životu se nisam našla u gustoj situaciji gdje se moram braniti, i tijekom treninga sam razmišljala o tome koliko zapravo treba biti jaki um i refleks da pravodobno reagiram u situaciji koja to zahtijeva.

Ovaj trening je funkcionalan i pragmatičan te ima visoki intenzitet. Uči nas da budemo snalažljive i sabrane u fizičkim ili verbalnim situacijama, dobro djeluje na psihofizičku uravnoteženost, unapređuje proces donošenja odluka i potpuno nas opušta od stresa. Od svih nabrojenih stvari, nakon prvog sata bih se složila s ovim dijelom vezanim za stres što je meni jako bitno kod bilo koje aktivnosti s kojom se bavim izvan posla.

Centar koji sam posjetila djeluje na dvije adrese: Andrije Žaje 10 (Dom sportova) i Bolnička 3 (Vrapče), a ja sam se uputila u dvoranu na adresi Andrije Žaje 10. Jedina uputa koju sam dobila da ponesem udobnu odjeću, tajice ili trenirku i majicu kratkih rukava – i dobru volju.

Borko Vukosav

Trening je vodio Mirko Koren, licencirani instruktor Krav Mage, jako pristupačan i simpatičan lik što dokazuje i ovako velik broj polaznica u grupi. Započinje se pozdravom (zaboravila sam ga, ali mi je Mirko osvježio pamćenje – KI-DA) i kreće se s laganim zagrijavanjem koje je u ovom slučaju bilo hodanje na sve četiri, boksanje, izbijanje rekvizita iz ruke ostatku ekipe te lagani skokovi na podu. Izbijanje rekvizita iz ruke je posebno zabavno, jer ako “stradaš” kazna ti je popesti se nogama na zid i čekati da te netko spasi tako što propuže ispod tebe. Dosta fora.

Borko Vukosav

Prvih desetak minuta treninga rezervirano je za kardio vježbe, razgibavanje zglobova, istezanje, vježbe snage i igru, a nakon toga slijedi tehnika koja, naravno, čini glavninu treninga te na svakom treningu naučimo novu tehniku. Tu je sad već situacija postala ozbiljnija jer su se počeli vaditi gumeni noževi.

Borko Vukosav

Napravili smo tri vrste tehnika koje su uključivale obranu od prijetnje koji u ruci drži nož, a isprobavali smo desnu, lijevu i prednju stranu napada. Trening se provodi s rekvizitima, a to su gumeno vatreno oružje (pištolj, puška), gumeni nož, obložene palice, rukavice i fokuseri.

Moram priznati da su polaznice već vrlo spretne, a i ja sam se vremenom ufurala. Neobično mi je bilo u tako ozbiljnoj situaciji biti formalna, ali sve se uči s vremenom. Ovdje je bitno da si smiren i oštrouman kako ne bi gurnuo nož prema sebi.

Borko Vukosav

Red je došao na situaciju kad si pribijen uz zid i uvjeren da ne možeš ništa napraviti, gdje sam u samo nekoliko poteza naučila kako se izbaviti iz situacije. Naravno, da u stvarnom životu sve te pripreme mogu pasti u vodi, ali sam sigurna da ako redovito treniraš, povećavaš svoju spremnost.

Borko Vukosav

Grupa u kojoj sam bila sastoji se od nekoliko žena različitih dobnih skupina, u principu namijenjena je ženama od 18 do 65 godina i nikad nije veća od 15 članica. To je zbog praktičnih razloga kako bi se optimizirala edukacija i povratna informacija istih, iznad tog broja pada kvaliteta usluge zbog nedovoljane usmjerenosti na polaznike. Više manje se sve vježbe izvode u paru, tako da je 6 ili 7 parova dovoljno.

Borko Vukosav

Ako poželite otići na ovaj trening, nije vam, baš kao što nije bilo ni meni, potrebno nikakvo predznanje, a sustavna metodologija treninga omogućava svakoj polaznici da savlada sve tehnike. Tako da se možete uključiti kad god to poželite. Moja grupa je bila jako pristupačna i otvorena, pozvale su me da nastavim s njima trenirati, a trener je također ostavio utisak da je predan, strpljiv te da dobro zna što radi.

Borko Vukosav
Borko Vukosav

Što sve trebate znati prije prvog sata treninga Krav Maga

  • biti neopterećena i očekivati sasvim drugačiji pristup edukaciji samoobrane od stereotipa koji povezuju slične discipline
  • nebitna fizička sprema, kondicija, jeste li se ili niste bavile bilo kojim sličnim ili drugim sportom, tu ste da to unaprijedite
  • minimalno ulaganje u opremu – trenirka, tajice, majica kratkih rukava, bočica vode, ručnik i ustrajnost
  • probni trening je besplatan, nakon kojeg bez ikakvih obaveza možete odlučiti nastavljate li ili ne
  • treninzi se provode u popodnevnim i večernjim satima dva puta tjedno

VRSTE TRENINGA I ČLANARINA

Grupni trening samo za žene: od 18 – 65 godina

Grupni trening za djecu: od 5-10 godina

Grupni trening za tinejdžere: od 11-17 godina

Mješovita grupa: od 18 godina

Mjesečna članarina: 250,00 kuna

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba