RECEPTI

Najpoznatija britanska blogerica ima novu kuharicu. U njoj smo našle dva zdrava recepta za vikend

FOTO: @deliciouslyella

Ella Woodward ima novu kuharicu s više od 100 veganskih recepata koje jedva čekamo isprobati

Svakih par tjedana napravim mjesečnu zalihu domaće granole s narančom i bademima prema receptu Elle Woodward jer je jednostavno najbolja. Ella se inače krije iza bloga Deliciously Ella koji je najpoznatiji britanski blog koji promovira zdravu hranu i život općenito.

Ella ga je pokrenula kako bi s ljudima mogla dijeliti veganske recepte koje je naučila nakon što je na vegansku prehranu prešla zbog zdravstvenih poteškoća. Danas ima 27 godina, potpuno je zdrava i priprema najbolje veganske recepte koje možete zamisliti. Uz to, upravo je objavila novu kuharicu The Plant-Based Cookbook koja se može naručiti s The Book Depositoryja ili Amazona, a sadrži 100 veganskih recepata od kojih smo za ovaj vikend odabrale tri koja želimo spremiti. Inače radi se o najbrže prodavanoj veganskoj kuharici u Velikoj Britaniji ikad.

ČILI GRAH S KUKURUZNIM KRUHOM

ŠTO TREBATE?

Za kruh

750g ocijeđenog kukuruza iz konzerve
450ml bademovog mlijeka
150ml suncokretovog ulja
25g nasjeckanog korijandera
1 žlica jabučnog octa
konzerva od 400g crnog graha, ocijeđen i ispran
2 crvena čilija, nasjeckana
1 žlica morske soli
prstohvat papra
60g brašna (može i bez glutena)
30g rižinog brašna
400g palente
1 žlica kukuruznog brašna
1 žličica praška za pecivo

Za čili

maslinovo ulje
1 luk, nasjeckan
1 stabljika celera, nasjeckana
1 crveni čili, nasjeckan
1 žličica suhog ružmarina
1 žličica suhog timijana
2 žlice pirea od rajčice
2 konzerve od 400g miješanog graha
1 konzerva od 400g rajčica
1 žlica javorovog sirupa

KAKO PRIPREMATE?

Za kruh zagrijte pećnicu na 200ºC. U blenderu sameljite tri četvrtine slatkog kukuruza dok ne postane gladak pa umiješajte preostalu četvrtinu cijelih. Sve suhe sastojke pomiješajte u drugoj zdjeli pa im dodajte bademovo mlijeko, ulje i ocat i sve dobro promiješajte dok se ne poveže. Potom dodajte korijander, crni grah, čili, sol, papar i slatki kukuruz pa sve promiješajte. Nakon toga sve prebacite na protvan za kruh obložen papirom za pečenje i pecite 50 do 55 minuta dok kruh ne postane zlatan.

Za čili na duboku tavu dodajte maslinovo ulje pa luk, češnjak i celer i pirjajte ih dok ne omekšaju. Zatim dodajte čili, ružmarin, timijan i pire od rajčica i pirjajte pet minuta. Na kraju dodajte grah, rajčice, 150ml vode i javorov sirup pa pričekajte za zaključa i onda smanjite vatru i tako krčkajte 25 do 30 minuta.

Poslužite čili uz topli kukuruzni kruh.

VEGANSKI BROWNIE

ŠTO TREBATE?

1 žlica chia sjemenki
250g heljdinog brašna
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
60g kakaa u prahu
330g kokosovog šećera
100ml bademovog mlijeka
130g kokosovog ulja
šaka oraha

KAKO PRIPREMATE?

Zagrijte pećnicu na 190ºC. Chiu stavite u zdjelu s četiri žlice vode, dobro promiješajte i ostavite da stoji 10 minuta. Brašno, sodu, sol, kakao i kokosov šećer stavite u veliku zdjelu i dobro promiješajte, pazite da vam ne ostanu grudice. Zatim dodajte bademovo mlijeku, chiu i vodu i rastopljeno kokosovo ulje pa miješajte pet do šest minuta dok se sve ne poveže dobro. Zatim smjesu izlijte u protvan prekriven papirom za pečenje i gore razbacajte nasjeckane orahe.

Pecite 25 do 30 minuta pa ostavite da se ohlade 10 minuta vani i spremni su za rezanje.