Fit

Često jedem sama, ali čini se da to i nije dobra ideja. Novo istraživanje kaže da si tako ugrožavam zdravlje

Ova navika navodno izaziva pretilost, visok kolesterol i dijabetes

Volim ponekad uzeti nešto fino za jesti, uvaliti se u fotelju ili u stolicu ispred kompjutera (jer ne volim baš jesti za stolom) i u miru sama sa sobom lagano žvakati i nešto paralelno raditi. Znam da to nije dobro i da bismo dok jedemo trebali samo to – jesti, ali ovako mi je draže.

Međutim, jedno istraživanje objavljeno u časopisu Obesity research & Clinical Practice tvrdi da si možemo ugroziti zdravlje ako često jedemo same. Provedeno je na 7725 Koreanaca, a utvrdilo je da 45 posto njih koji često jedu sami ima povećan rizik od pretilosti, a čak u 64 posto njih može se javiti metabolički sindrom. Također, izloženi su riziku od povišenog kolesterola, visokog krvnog tlaka i dijabetesa.

Veliku ulogu igra i stres te manjak sna

Annalijn Conklin, docentici farmaceutskih znanosti na Sveučilištu British Columbia , kaže da na naše zdravlje ako često jedemo sami utječu i socioekonomski razlogi, ali i životni stil. “Neoženjeni muškarci koji jedu sami u istraživanju su imali puno lošije rezultate nego ostali”, rekla je Conklin, napominjući da nam je zdravlje ugroženo i zbog stresa i manjka sna.

Dakle, i iz ovoga možemo zaključiti da je najbolje ne živcirati se zbog onoga što ne možemo promijeniti i da je najljepše zapravo jesti u društvu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba