Bebe

Omogućava P&G

Znamo kako i čime njegovati osjetljivu nježnu dječju kožu

Osim što je važna redovita i temeljita higijena, važno je i čime njegujete dijete te kakve pelene birate

Kako njegovati nježnu i osjetljivu dječju kožu pitanje je koje muči mnoge roditelje. Dječja je koža pet puta tanja od kože odraslih, neotporna je, osjetljiva na utjecaje iz okoline, lako se isušuje te stoga, posebice do četvrte godine života, zahtijeva posebnu njegu. Osim što je važna redovita i temeljita higijena, važno je i čime njegujete dijete jer neodgovarajuća sredstva za pranje i njegu mogu promijeniti pH kože, te je učiniti suhom, crvenom i oštećenom. Naravno bitne su i pelene kako bi koža uvijek bila njegovana i suha. Evo što svaka mama mora znati kako bi se mogla najbolje brinuti za kožu svog mališana…

Osjetljiva koža beba

Tek rođene bebe nemaju dovoljno zaštitnog sloja masnoće na svojoj koži zbog čega koža brže gubi tekućinu i isušuje se. Bebina koža ne proizvodi melanin, a budući da joj nedostaje vlastita zaštita, mala djeca ne smiju izravno na sunce. To pravilo vrijedi i zimi! U malih beba još ne rade žlijezde znojnice, a tek od treće godine života tijelo može regulirati vlastitu temperaturu. Koži novorođenčeta nedostaje kiseli zaštitni sloj koji štiti stanice od štetnih utjecaja okoline, bakterija i gljivica. Bebina koža ima takozvani „neutralni pH“. Tek nakon šest tjedana života pH vrijednost postaje kiselija pa tako i koža postaje otpornija. Koža novorođenčadi zbog toga je relativno propusna – i za boju s odjeće ili za sredstva koja izbjeljuju odjeću. Stoga je potreban oprez i kod odabira odjeće za djecu, a najbolja je ona od prirodnih tekstila koji jamče kvalitetu bez štetnih tvari.

Savjeti za njegu beba

  • Za kupanje male bebe najbolje je odabrati samo čistu vodu. Za njegu kože može se u vodu staviti nekoliko kapi maslinova ulja, ali izbjegavajte antibakterijske i mirisne sapune. Nisu dobre ni pjenušave kupke, posebice tijekom prve godine života, jer one odstranjuju prirodna ulja s kože. Temperatura prostorije treba biti oko 24 stupnja Celzijevih, a temperature vode oko 37 stupnjeva.
  • Nakon kupanja jako je važno nježno osušiti pregibe kože ispod pazuha i brade, između nogu, iza ušiju te u pelenskom dijelu. Nabore na koži sušite laganim pritiskanjem i nemojte ih trljati. Donji slojevi kože još nisu srasli i osjetljivi su.
  • Kosa se ne mora prati prilikom svakog kupanja, a ako tijekom prve godine života odlučite djetetu kosu prati šamponom, birajte one koji ne sadrže sintetske mirise i boje niti iritirajuće konzervanse.
  • Uživajte u kupanju bebe. Neka to bude pravi mali ritual i činite to otprilike uvijek u isto vrijeme. Kod kupanja nemojte činiti nagle pokrete da ne preplašite bebu. Ne zaboravite pri kupanju maziti svoju bebu, a kad god je moguće pustite mališane da budu goli. Bebe vole mahati rukama i nogicama, a izlaganje svježem zraku čini kožu otpornijom i potiče rast stanica kože.
  • Ako dijete plače tijekom kupanja, pokušajte ostati smireni i taj osjećaj prenesite i na dijete. Za kupanje djeteta dovoljno vam je 10 minuta, sve više je previše.
  • Djetetovu odjeću perite odvojeno od odjeće ostalih članova obitelji. Ne koristite agresivne deterdžente i omekšivače jer mogu iritirati dječju kožu i izazvati alergije. Birajte odjeću od pamuka, izbjegavajte pernate prekrivače.
  • Hidratantnim kremama ili losionima mažite ona mjesta gdje je koža suha. Ne preporučuje se da ulja nanosite po cijelom tijelu! Ona sadrže premalo vode i mogu isušiti kožu.

Pelenski osip

* Pelenski osip često roditeljima zadaje glavobolju, posebice prvih mjeseci djetetova života, a gotovo da nema bebe koja ga barem jednom nije imala.

* Kod novorođenčeta pelenu mijenjajte barem svaka dva sata. Kasnije, kada se mokrenje prorijedi, ne morate pelenu više tako često mijenjati.

* Ako se dijete pokakalo, pelenu mijenjajte odmah. Ovo u početku može predstavljati problem, budući da novorođenčad može kakati često, ali u malim količinama. Kako dijete raste, tako će se smanjiti broj stolica.

* Koristite pelene od kvalitetnog upijajućeg materijala poput pelena Pampers Premium Care. Ove pelene, posebno dizajnirane za novorođenačku kožu, u potpunosti su mekane poput svile te imaju tri upijajuća kanala koji brzo odvode vlažnost donoseći trenutačni osjećaj suhoće na koži. Kako bi koža mogla disati, pelene se izrađuju od prozračnih materijala koji propuštaju svjež zrak unutra, a vlažan zrak van. Pelena ima i indikator mokre pelene koji vam promjenom boje javlja da je vrijeme da je promijenite, dok prorez za pupak štiti osjetljiv trbuščić vašeg mališana.

* Uvijek dobro obrišite pelensko područje, pazeći pritom da očistite svu površinu kože koja je bila u kontaktu s urinom. Posebno pazite da temeljito otklonite ostatke stolice. Koristite nemirisne maramice ili običnu vodu. Vlažne maramice koje ne sadrže losione ili dodane mirise manje iritiraju kožu. Za teže slučajeve pelenskog osipa najbolje je koristiti običnu platnenu pelenu navlaženu toplom vodom.

* Ako je neophodno, upotrebljavajte kremu za prevenciju osipa. Kod nekih beba uopće neće biti potrebno koristiti kremu za pelensko područje. Jako osjetljivim guzama trebat će mazanje nakon svakog mijenjanja pelene. Što češće možete, ostavljajte bebinu kožu da se zrači. Nakon što ste je dobro očistili, a prije nego što nanesete kremu, položite bebu na ručnik guzom okrenutom prema gore. Na taj će se način osip prije osušiti, a sušenje osipa je jako važan dio procesa liječenja kože.

Ispuni anketu o navikama kupovanja i osvoji poklon paket tvrtke P&G

Super1 i P&G provode veliko istraživanje o navikama kupovanja koje su se posljednjih mjeseci zbog novih životnih okolnosti kod mnogih uvelike promijenile. Uključite se u naš shopping kutak, napišite što mislite, kako kupujete, što vam je važno kod odabira proizvoda i prijedlog kako da kupnja bude što ugodnija. 10 čitatelja s najkreativnijim odgovorima darujemo s paketima P&G proizvoda koje treba svako kućanstvo. Nagrade šalje tvrtka MPG d.o.o.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom P&G

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba