ZDRAVLJE

Zašto se bojim skinuti s pilule i postoji li opravdani razlog za strah? Pitala sam stručnjakinju

Istražila sam kako kontracepcijske pilule utječu na naše tijelo i psihu te trebamo li biti zabrinuti

Imala sam sedamnaest godina kada sam počela uzimati kontracepcijske pilule. Procedura sama po sebi nije bila bolna, trebalo je samo preživjeti neugodnost odlaska na ginekološki pregled, a zatim i nekoliko škakljivih pitanja o svojoj seksualnoj aktivnosti i iscjetku. Nisam tada raspolagala s previše informacija o pilulama, znala sam samo da je riječ o pouzdanoj metodi kontracepcije uz koju ne moram strahovati od maloljetničke trudnoće. Najviše sam se tada zapravo bojala da ću završiti kao Teen Mom s MTV-a, ta serija mi je iz nekog razloga ulijevala strah u kosti. Djecu sam smatrala napornom i glasnom, uvjerena kako ih nikada neću imati.

Zato su pilule bile idealno rješenje – nisam željela svoju budućnost staviti u ruke nezrelih tinejdžera, kondomi su nepraktični i nepouzdani, vjerovala sam, za razliku od pilule koja pruža gotovo stopostotnu zaštitu od trudnoće. Iskreno, tada još nisam previše razmišljala o spolnim bolestima, bile su one samo još jedna cjelina u udžbeniku iz biologije.

unsplash

A osim zaštite od trudnoće, ginekologinja mi je objasnila i da će mi pilule pomoći kod benignih cista koje je ultrazvukom pronašla na mojim jajnicima. Ni time se nisam previše opterećivala, uz pilule sam ubrzo zaboravila i na ciste, i na bol. Baš kao i druge djevojke mojih godina koje su kontraceptive koristile zbog bolnih menstruacija, seksualne aktivnosti i/ili cističnih akni, pilule sam uzimala svakodnevno, ne promišljajući previše o tome što točno unosim u svoje tijelo.

A zašto i bih? Prepisali su mi ih stručnjaci, a još od šezdesetih godina prošlog stoljeća omogućuju ženama da preuzmu kontrolu i moć nad vlastitim reproduktivnim sustavom. Legalizacija pilule bila je jedan od velikih uspjeha drugog feminističkog vala – nakon toga, emancipacija žena bila je neizbježna.

Kako funkcioniraju kontracepcijske pilule?

unsplash

Kontracepcijske pilule u suštini sprečavaju začeće na nekoliko razina, a sastoje se od različitih koncentracija estrogena i progesterona, ženskih spolnih hormona koje proizvode jajnici, a koji su ključni za razvoj i funkcioniranje ženskog reproduktivnog sustava. No, važno je istaknuti kako niti jedan oralni kontraceptiv ne sadrži pravi estrogen i progesteron nego sintetičku verziju tih hormona koja ih oponaša.

Sintetički estrogen zove se etinilestradiol, a može se pronaći u svim kontracepcijskim pilulama, dok progesteron dolazi u jednom od osam sintetičkih oblika koji se nazivaju progestini. Etinilestradiol sprečava ovulaciju, a progestini povećavaju gustoću cervikalne sluzi te mijenjaju debljinu sluznice maternice kako bi njome zavladali uvjeti u kojima eventualno oplođena jajna stanica ne bi nikako mogla preživjeti. Dakle, etinilestradiol i progestin zajedničkim snagama štite ženu od trudnoće.

Posljedice prvog prekida s pilulom

unsplash

I mogu potvrditi kako to rade poprilično uspješno jer u svojih deset godina korištenja nisam imala niti jedan slučaj (neželjene) trudnoće. No, bez obzira na činjenicu da je svoju funkciju obavljala besprijekorno, dio mene je počeo osjećati svojevrsnu odbojnost prema piluli. Nisam mogla objasniti od kuda je dolazio taj zazor, ali jednog sam dana samo odlučila prestati. Nisam se konzultirala sa svojom ginekologinjom, napravila sam to impulzivno i bez previše razmišljanja.

Imala sam 23 godine i, nedugo nakon što sam se oprostila s pilulom, na obrazima su me jednog jutra dočekale akne. Tada nisam bila dovoljno osviještena niti informirana o toj temi da bih uopće povezala ta dva događaja. Jednostavno mi nikada nije ni palo na pamet da bi cistične akne po obrazima i čeljusti mogle biti prouzročene prestankom korištenja oralne kontracepcije. Bila sam psihički rastrojena, u tinejdžerskoj dobi nisam imala problema s kožom, do tada sam povremeno koristila B.B. kremu, šminkala se prstima, nisam imala pojma ni što je salicilna kiselina ni kako doći do nje.

Nakon početnog šoka i očajničkog pokušaja da kremama i prirodnim maskama riješim svoj problem, otišla sam kod dermatologinje koja mi je prepisala doksiciklin (oralni antibiotik kojim se, između ostalog, liječe upalne akne i perioralni dermatitis) te mi predložila da počnem uzimati, pogađate, kontracepcijske pilule.

Pilula i akne

Kontracepcijske se pilule koriste u borbi protiv akni tako što smanjuju razine muških hormona – androgena (ponajviše testosterona), koji, između ostaloga, utječu i na proizvodnju sebuma (prirodnog ulja koje štiti našu kožu, a koje luče lojne žlijezde). Dakle, ako su razine testosterona u našem tijelu više, tada ćemo proizvoditi veće količine sebuma što posljedično može dovesti i do pojave akni. Dakle, oralni kontraceptivi koriste se i za čišću, ljepšu kožu.

Bila sam toliko usredotočena na te natečene neravnine na svome licu da nisam dvojila oko toga hoću li se vratiti na pilulu. Ako će mi pilula vratiti čistu kožu, može. Prodano.

Talac kontracepcijskih pilula?

unsplash

Nakon nekoliko mjeseci ponovnog korištenja, moja se koža očistila i vratila na stare postavke, ali i dalje nisam uspjela utišati onaj glas koji me neprestano korio zbog toga što sam se vratila piluli. Osjećala sam se kao dijete kojemu su roditelji rekli da pospremi sobu, a ono je sve igračke pobacalo ispod kreveta. Soba je naizgled bila čista, ali ispod te ulaštene površine vladao je kaos. Jesam li ja zapravo talac kontracepcijskih pilula? Jesam li razvila štokholmski sindrom?

I odjednom sam počela mahnito istraživati o tome što će se dogoditi ako/kada se jednog dana ponovno odlučim skinuti s pilule. Ni djeca mi više nisu bila toliko odbojna, čak bih im se ponekad i nasmiješila u prolazu, ali nakon emocionalnog vrtuljka na kojem sam se provozala posljednji put kada sam se skinula s pilule, bilo me strah ponovno prolaziti kroz sve to. Osjećaj nemoći, pad samopouzdanja, bolne menstruacije.

Može li pilula ostaviti dugoročne posljedice na naše zdravlje?

unsplash

Za potrebe ovog članka kontaktirala sam s ginekologinjom Jasenkom Grujić te je pitala može li pilula ostaviti dugoročne posljedice na naše zdravlje.

“Zdravoj, mladoj ženi hormonski kontraceptivi pružaju daleko više dobrobiti, a i sigurnu zaštitu ako se kontracepcijske pilule pravilno uzimaju. Dapače, višegodišnje uzimanje preporučuje se jer je dokazano da se smetnje uz uzimanje i rizici za neke ozbiljne bolesti (tromboza) smanjuju s vremenom”, tvrdi Grujić.

A smetnje (odnosno nuspojave) koje se mogu pojaviti pri uzimanju kontracepcijskih pilula sljedeće su:

Krvarenje između menstrualnih ciklusa do kojeg dolazi najčešće na samome početku uzimanja kada se tijelo još uvijek prilagođava hormonalnoj promjeni, a maternica promjeni debljine sluznice. Neke žene osjećaju i blagu mučninu, bol u grudima (hormoni u piluli mogu utjecati čak i na veličinu grudi, odnosno blago ih povećati), glavobolje i migrene te promjene u raspoloženju. Uz sve to, neke od nuspojava su i smanjen libido te vaginalna suhoća.

Dapače, višegodišnje uzimanje preporučuje se jer je dokazano da se smetnje uz uzimanje i rizici za neke ozbiljne bolesti smanjuju s vremenom

Ozbiljniji su rizici, koje dr. Grujić spominje, najčešće vezani uz nastanak krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do razvoja venske tromboze, srčanog ili moždanog udara te plućne embolije. Neka istraživanja pokazuju i kako pilula može povećati rizik za neke oblike raka, ali i umanjiti rizik za razvoj drugih.

No, dr. Grujić dodaje kako je pri propisivanju hormonskih kontraceptiva potrebno uzeti u obzir stanja i životne navike korisnica za koje se zna da mogu biti rizični faktori za mnoge bolesti (pretjerana tjelesna masa, pušenje, visoki tlak), što znači da bi ginekolog trebao svakoj pacijentici pristupiti individualno, proučiti njezinu anamnezu, izmjeriti joj krvni tlak, provjeriti puši li i uzima li još kakve lijekove te joj tek nakon toga prepisati pilulu koja će joj najbolje odgovarati. Do sada sam promijenila tri ginekologa i još me niti jednom nitko od njih nije ništa pitao, a kamoli tražio povijest moje bolesti na uvid. No, moguće je da sam imala samo loša iskustva.

Dr. Grujić naglašava i kako nova istraživanja ne nalaze utjecaja na plodnost po prestanku uzimanja hormonskih kontraceptiva, pa ni dugogodišnjeg, što znači da nakon što odbacite pilulu morate odmah početi koristiti neki drugi oblik kontracepcije jer biste se u protivnom mogli vrlo brzo okružiti pelenama, ako to, naravno, ne želite.

No, dodaje i kako se ovulacijski ciklus uspostavlja po prestanku uzimanja, vrlo brzo uz nove, niskodozažne preparate. Dakle, nakon pilule vaše će tijelo odmah početi proizvoditi spolne hormone te će mu trebati neko vrijeme da se uravnoteži, odnosno vrati na svoje stare postavke.

Post-oralno kontracepcijski sindrom?

unsplash

To nisu dobre vijesti za one djevojke i žene koje su počele uzimati pilulu kako bi riješile svoj problem s aknama jer to znači da postoji velika vjerojatnost da će se njihovo tijelo vratiti u stanje hormonalne neravnoteže i kaosa (prije pilule) koje su oralni kontraceptivi držali pod kontrolom. Točnije, velike su šanse da će se ponovno susresti s aknama.

Također, čak i žene koje prije pilule nisu imale problema s kožom (poput mene), nakon raskida s kontracepcijom mogu se susresti s cističnim aknama. To je zato što našem tijelu treba neko vrijeme da se vrati na staro, a taj proces može imati poprilično neugodne i vidljive posljedice. Međutim, dermatolozi tvrde kako su, u tom slučaju, akne privremene. Hormonima u prosjeku treba od šest do 12 mjeseci da se stabiliziraju (ali to ovisi i o nekim drugim čimbenicima poput npr. dobi korisnica), a tijekom tog biste se razdoblja, nažalost, mogli probuditi s aknama na licu.

Važno je istaknuti i kako post-oralno kontracepcijski sindrom nije ušao u stručno nazivlje jer mnogi liječnici i dalje negiraju i/ili nevoljko razgovaraju o toj temi

Retrospektivno gledajući, vjerojatno sam nakon svog neslavnog skidanja s pilule trebala biti samo mrvicu strpljivija. Problem je u tome što nisam bila informirana o tzv. post-oralno kontracepcijskom sindromu (post-birth control syndrome) te nisam znala da je pojava akni nakon uzimanja kontracepcije jedna od mogućih nuspojava.

Osim akni, nakon skidanja s pilule moguće je da će vam menstruacije biti mnogo bolnije i obilnije te duže trajati (dok ste na piluli zapravo nemate pravu menstruaciju), a vrlo će se vjerojatno vratiti i simptomi PMS-a (glavobolje, nadutost, itd). Moguće je također da nekoliko mjeseci nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva ne dobijete menstruaciju – to se stanje zove amenoreja, a uzrokovano je činjenicom da našem tijelu, nakon pilule, treba neko vrijeme da ponovno počne proizvoditi spolne hormone te ovulirati.

Važno je istaknuti i kako post-oralno kontracepcijski sindrom nije ušao u stručno nazivlje jer mnogi liječnici i dalje negiraju i/ili nevoljko razgovaraju o toj temi. Nitko pritom ne osporava uspješnost pilule u sprečavanju začeća te činjenicu da je znanstveno dokazano kako pilula zaista ne ostavlja dugoročne posljedice na naš reproduktivni sustav, ali mislim da je nužno pacijentice informirati o mogućim nuspojavama koje, iako možda nisu pogubne za zdravlje, mogu utjecati na kvalitetu života.

Utječe li pilula na naš mozak?

unsplash

Jedno je istraživanje iz 2016. pokazalo kako je ženama na piluli češće dijagnosticirana depresija nego onima koje nisu uzimale kontraceptive. Dakle, pilula može utjecati na naše psihičko zdravlje te otupiti učinkovitost određenih neurotransmitera u mozgu, uključujući i serotonin te GABA (gama-aminobutirnu kiselinu), prirodni sedativ koji igra važnu ulogu u načinu na koji naše tijelo reagira na stres.

A kada GABA receptori nisu stimulirani, ljudi postaju tjeskobni i depresivni te mogu razviti psihičke probleme poput paničnog poremećaja, depresije, bipolarnog poremećaja te naglih promjena raspoloženja. No, važno je istaknuti i kako se mnogi liječnici ne slažu s rezultatima tog istraživanja, dapače, tvrde kako pilula može i pozitivno utjecati na psihičko zdravlje korisnica.

No prije no što pilulu okrivim za svoje probleme s tjeskobom i promjenama raspoloženja, baš kao što to mnoge žene na piluli čine nakon što stanu na vagu, jasno mi je kako mi nitko sa sigurnošću ne može reći da su pilule zaista uzročnik mojih psihičkih boljki. S druge strane, voljela bih da sam bila više informirana o tome prije no što sam se odlučila za pilulu, ali ni na to me nitko nije upozorio.

Zazor prema piluli

unsplash

Ranije sam napisala kako se osjećam kao zatočenik kontracepcijskih pilula, i to je zaista istina. S jedne sam strane sretna što mi daju kontrolu nad svojim reproduktivnim sustavom, ali s druge se strane bojim svega onoga što me potencijalno čeka kada se jednog dana s njih skinem. Možda je taj zazor od oralnih kontraceptiva nuspojava razdoblja u kojem trenutačno živimo, a koje sve veći naglasak stavlja na clean proizvode, recikliranje, stopostotni pamuk, život u suživotu s prirodom, veganstvo, lan i automobile na električnu energiju.

Dok sam tražila objašnjenje i potencijalno rješenje za post-oralno kontracepcijski sindrom (još jednom naglašavam kako ovaj izraz koristim proizvoljno), na internetu sam pronašla mnoštvo žena, najčešće nutricionistica, koje tvrde kako se od negativnih učinaka pilule moguće izliječiti isključivo holističkim putem. Taj je pristup u suštini jednostavan, nakon skidanja s oralnih kontraceptiva potrebno je uravnotežiti svoje hormone prirodnim putem.

Predlaže se pritom redovita tjelovježba, puno sna, pojednostavljenje skin care rutine (bez previše kemikalija!), uzimanje suplemenata poput magnezija i vitamina B te, najvažnije, prilagođen oblik prehrane. U razdoblju nakon pilule važno je, tvrde, suspregnuti se i od konzumacije alkohola, antibiotika, a često i mliječnih proizvoda.

I dalje oralne kontraceptive smatram jednim od najvećih dosega suvremene civilizacije, ali mislim da je važno razgovarati i o svemu onome što dolazi s njima, ali i nakon njih

Možda je to teži put, ali čini mi se da se naposljetku ipak isplati. Mnogo je logičnije pokušati problem riješiti iznutra, a ne se neprestano obračunavati s njegovim simptomima. Kao što nećemo (ili ne bismo trebali) sobu pospremati tako da sve stvari pobacamo ispod kreveta, tako ne bismo trebali ni ignorirati znakove koje nam ponekad daje naše tijelo.

Dakle, na nama je da odlučimo koji nam pristup više odgovara – naposljetku je svejedno hoće li to biti promjena životnog stila ili posjet endokrinologu. Važno je samo da pokušamo pospremiti hormonalni nered prije obračunavanja s njegovim posljedicama. Voljela bih da sam bila upućenija, ne samo u dobrobiti i moguće nuspojave uzimanja pilule, nego i u stanje vlastitoga organizma. Možda bi mi tada bilo jasnije da pilula nije magična i da neće riješiti sve moje probleme.

I dalje oralne kontraceptive smatram jednim od najvećih dosega suvremene civilizacije, ali mislim da je važno razgovarati i o svemu onome što dolazi s njima, ali i nakon njih, jer jedino tako možemo biti sigurni da će oni ostati na dobrome glasu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba