SUPER SAVJET

Tijekom pandemije definitivno je teže podnijeti prekid nego inače. Pitale smo psihologa kako se nositi s tim

Magistar psihologije Igor Čerenšek dao nam je savjete kako što bezbolnije preboljeti prekid

Brojni su intimni odnosi u ovo vrijeme, a posebno za vrijeme lockdowna, preispitani i testirani. Možemo reći da su se parovi za vrijeme lockdowna, ali i kasnije, zbog vremena koje u većoj mjeri provode zajedno, načelno podijelili u dvije velike skupine.

Postoje oni koji su se za vrijeme lockdowna dodatno zbližili i povezali uživajući u zajedničkom vremenu djelomično oslobođeni svakodnevnog stresa uobičajenog života. Ti su parovi uživali u zajedničkim interesima, otkrivali neke nove, dijelili svoje misli i osjećaje povezani sličnim vrijednostima. Kvaliteta njihovog odnosa se podigla na višu razinu zbog njihovih sličnosti i mogućnosti za dijeljenje. Međutim, nakon povratka u stvarnost, isti su se parovi našli pod stresom jer je njihovo vrijeme posvećenosti opet smanjeno na neku uobičajenu razinu. Moguće je čak da se ti parovi vraćaju na staro, sad kad su opet pod opterećenjem svakodnevice. Možemo reći da je njima vrijeme u izolaciji pružilo vrijednu poruku – mijenjajte nešto. Pokušajte i sada, kada nema lockdowna provoditi zajedno vrijeme u onoj mjeri i na onaj način koji vas čini više povezanima i sretnijima.

I što sad, kako dalje? Kako preživjeti? Kako si olakšati ako dođe do prekida, što prije probaviti i osamostaliti se u glavi i ne pokleknuti? Što ako smo solo?

Istovremeno, postoje i oni koji su se za vrijeme lockdowna dodatno distancirali, češće nalazili u konfliktnim situacijama, a neki od njih su se i razišli. Iako se to na prvu ne čini da je tako, možemo reći da su se razišli na njihovu sreću. To su parovi koje su u početku njihova odnosa povezivali zajednički interesi ili prijatelji i nisu imali prilike primijetiti različitosti u vrijednostima koje su zapravo presudne u uspjehu bilo kojeg, a posebno intimnog odnosa. Kada distrakcije svakodnevnog života nestanu ili se utišaju, ostaje samo gola istina: ili smo slični na razini identiteta i vrijednosti ili smo dovoljno različiti da se zapravo ne prepoznajemo. Prekidi su bolni, potrebno je nakon njih skupiti konce svog života nazad u ruke ali svaki korak unazad može isto tako biti i snažan poguranac za budućnost.

Izgleda da je za mnoge korona poslužila kao svojevrsni filter za one koji imaju šansu i trebali bi biti u vezi kao i za one koji bi se zapravo trebali razići. Istovremeno situacija je bila i katalizator tako da su neke stvari vrlo brzo izašle na vidjelo, a uobičajeno bi im trebale godine. I što sad, kako dalje? Kako preživjeti? Kako si olakšati ako dođe do prekida, što prije probaviti i osamostaliti se u glavi i ne pokleknuti? Što ako smo solo?

Priscilla Du Preez/Unsplash

Evo nekoliko stvari koje možete učiniti da bi sačuvali odnos:

  1. Nije svako vrijeme dobro za komunikaciju – ako ste preumorni ili loše raspoloženi onda je to možda vrijeme koje trebate posvetiti sebi i svom stanju.
  2. Komunicirajte iskreno, ali izbjegavajte kritiziranje osobe s druge strane – nitko ne voli karakteriziranje, apsolutizme, generalizacije. Ako kritizirate – kritizirajte konkretna ponašanja.
  3. Odvojite vrijeme – organizirajte spoj kad ćete se doista posvetiti jedan drugom, kao što ste to činili na početku odnosa. Neka vrijeme posvećeno odnosu bude posebno i drugačije, a ne samo usputna komunikacija jer se nalazite u istom prostoru.

Evo nekoliko stvari koje možete učiniti u slučaju prekida odnosa:

  1. Posvetite se sebi – istražite svoje interese i definirajte svoje vrijednosti. Ovo je najbolje vrijeme za vas u kojem definirate sebe kako bi u budućnosti znali što tražite u partneru/partnerici. Zapamtite sličnosti se privlače, a različitosti dodatno obogaćuju naše odnose.
  2. Budite aktivni – posvetite ovo vrijeme koje imate da unaprijedite svoje dnevno funkcioniranje, svoj životni stil. Uložite u svoje mentalno i tjelesno zdravlje kroz tjelesnu aktivnost, prehranu, spavanje, disanje i meditaciju.
  3. Budite zahvalni – iako je teško prihvatiti prekid duge veze, s druge strane budite zahvalni da niste ostali u odnosu koji za vas i drugu osobu doista nije najbolja opcija. Vrijeme koje ste proveli zajedno ima lijepih trenutaka, ali to nisu jedini lijepi trenuci koji imate u životu. Čeka vas još mnogo toga lijepog ako si samo dozvolite.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba