EDUKACIJA

Slikovnice i bojanke Duginih obitelji sad su dostupne online. Njihova je poruka zbilja prekrasna

Nakon tiskanih izdanja, stigle su i online verzije slikovnica i bojanka koje za cilj imaju jačanje integracije djece koja imaju istospolne roditelje

Udruga Dugine obitelji, koja se zalaže za zaštitu, unaprjeđenje prava i položaja duginih obitelji (LGBTIQ* roditelji, oni koji to žele postati i njihove obitelji) u društvu te pruža podršku, informira, osnažuje i povezuje takve obitelji u Hrvatskoj, 2018. i 2019. izdala je slikovnice naziva Moja dugina obitelj, odnosno Moja dugina obitelj na izletu. S obzirom na nepostojanje alternativnog sadržaja namijenjenog djeci, posebno nas je veselilo čuti da su slikovnice i bojanke postale dostupne i u online formatu.

Slikovnice i bojanke namijenjene su svima

“Slikovnice su prvenstveno namijenjene djeci predškolske dobi koja odrastaju u duginim obiteljima, te prikazuju sličice iz života dvoje djece s istospolnim roditeljima. Naravno, mogu ih koristiti svi roditelji koji žele sa svojom djecom razgovarati o temi različitih obitelji u našem društvu, prosvjetni radnici koji obrađuju teme vezane uz LGBTI osobe, odgajatelji i odgajateljice koji u svojoj grupi imaju djecu iz duginih obitelji i tako dalje”, objasnio nam je Daniel Martinović, koordinator udruge.

Pitale smo ga i kako je došlo do toga da slikovnice i bojanke odluče postaviti na svoje web stranice. “Još tijekom planiranja prve slikovnice, htjeli smo da one budu dostupne svima koji ih žele, pogotovo duginim obiteljima u Hrvatskoj i regiji. Želja nam je da slikovnica bude besplatna i za sada smo uspješni u tome, velikim dijelom zahvaljujući donacijama građana i građanki. Također jasno nam je da ne mogu svi doći na događanja koja organiziramo, pogotovo sada dok traje pandemija COVIDa-19. Putem naše web stranice svi koji žele mogu pogledati našu slikovnicu, čitati ju na mobitelu ili tabletu, ili recimo preuzeti ilustracije iz bojanke i tiskati ju u kućnoj radinosti”, rekao nam je.

Tolerantnije društvo ipak nije toliko nedostižno

Što se tiče generalnih reakcija na koje su naišli, Martinović kaže da su one velikim dijelom pozitivne, i dokaz tome su dvije uspješne crowdfunding kampanje u kojima je puno bračnih parova s djecom poslalo nam poruke podrške, doniralo novce i zatražilo svoje primjerke slikovnica i bojanki.

“Preko 80 posto donacija u kampanjama stiglo nam je iz Hrvatske, i to nam nekako daje nadu u bolje sutra i da ipak možemo zajedno raditi na tolerantnijem i uključivijem društvu”, zaključio je. Ove edukativne slikovnice i bojanke možete pogledati ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube