Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

ispovijest

S 24 sam imala preko 14 dijagnoza. Nutricionistima sam bila prekompliciran slučaj, ali predaja nije bila opcija

Helena Jakoliš ima 31 godinu, a s 24 joj je dijagnosticirana celijakija. Krenula je u životnu bitku, a onda joj je na put stao i limfedem. Ovo je njezina priča

Moji prvi zdravstveni problemi započeli su sa 17 godina kada sam dobila virusnu upalu pluća. Kako se nije mogla pogoditi adekvatna terapija, dobivala sam različite koktele lijekova od kojih mi je bilo sve lošije. Od tada pa sve do 24. proživljavala sam tešku zdravstvenu bitku i moj karton se napunio različitim dijagnozama (aspirinska astma, alergije na lijekove i hranu, tahikardije, hipertenzija, hipogonadotropni gonadizam, hipopituiarizam, potpuni gubitak menstruacije u 21. godini, mali dobroćudni tumor na hipofizi, hemangiom, statička inkontinencija, neutrofilna anemija, artritis, osteoartroza, intolerancija laktoze, malapsorpcija fruktoze, mikroskopski kolitis itd.).

Moram reći da je put do uspostavljanja dijagnoza stvarno bio iznimno trnovit i borben. Obilazila sam razne liječničke ordinacije u nadi da će mi netko pomoći, a zapravo bih iz svake ordinacije izašla s još većom zagonetkom. Konačno, s 24 sam doznala da je uzrok svih mojih tegoba bila podmukla autoimuna bolest s 1000 lica – celijakija. Uspostavom dijagnoze iz tunela punog tame, ugledala sam konačno svjetlost i proslavila novo rođenje. S jedne strane sam bila sretna što sam ugledala tu svjetlost, no s druge strane sam bila tužna što sam zbog brojnih propusta pojedinih liječnika s 24 godine imala preko četrnaest dijagnoza u svome zdravstvenom kartonu.

Put promjene započet striktnom bezglutenskom dijetom

Helena Jakoliš
Marija Laća

Bila sam fizički i mentalno iscrpljena i znala sam da mi je potrebna promjena u kojoj neću osjećati kronični umor i brojne simptome. Prešla sam na striktnu bezglutensku dijetu koja mi je bila jedini doživotni lijek. Iz prehrane sam odmah izbacila sve industrijske prerađevine, uključujući i one bezglutenske čiji sastav obiluje aditivima, konzervansima, šećerima i lošim masnoćama. Dugoročno, takva prehrana može pak dovesti do pomanjkanja nutrijenata i razvoja drugih bolesti.

Pored svih ograničenja ipak mi je bilo važno hraniti se zdravo i zato sam odlučila svoju prehranu formirati na prirodnim namirnicama u njihovom izvornom cjelovitom obliku. Na vrijeme sam spoznala lukavost prehrambene industrije u proizvodnji bezglutenskih proizvoda koji su dizajnirani tako da pojedemo što više ‘skrivenih šećera’ što nas dovodi do ovisnosti o njima. Samo zbog toga što neki proizvod nosi oznaku bez glutena, ne znači da je on bolji ili zdraviji izbor od ostale konvencionalne ponude.

Bila sam fizički i mentalno iscrpljena i znala sam da mi je potrebna promjena u kojoj neću osjećati kronični umor i brojne simptome

Ali, bezglutenska prehrana nije riješila sve moje tegobe jer pored glutena nisam smjela konzumirati preko 80 posto drugih namirnica. Zbog samog tijeka svih mojih dijagnoza kroz sve ove godine, sada imam 31, razvila sam alergije i preosjetljivost na brojne druge namirnice uključujući jaja, mliječne proizvode, rižu, kukuruz, kvasac, voće i mnoge druge.

Kraj dijagnozama koji to ipak nije bio

Promjenom prehrane, uma i tijela uspjela sam se skinuti s preko 30 tableta i staviti puno dijagnoza u remisiju. I kada sam mislila da je to kraj mojim dijagnozama, stigla je još jedna teška kao posljedica kasne dijagnoze autoimune bolesti. U moj život ušao je limfedem, poremećaj kod kojeg se limfa nakuplja u mekom tkivu (potkožnom) zbog oštećenja limfnog sustava, a koji je vrtoglavo okrenuo život mene i mojih ukućana. Susrela sam se s najvećom zdravstvenom bitkom jer oboljeli u Hrvatskoj ne primaju adekvatnu zdravstvenu skrb i moraju sami plaćati mjesečno fizikalnu dekongestivnu terapiju čiji troškovi variraju od 3.500 pa čak do 8.000 kuna. S obzirom na to da sam za nutricioniste bila prekompliciran slučaj i da mi nisu uspjeli sastaviti jelovnik s mnogobrojnim ograničenjima, počelo je moje traganje za receptima kako bih osmislila način prehrane za sebe, ali i za mnoge druge kojima je puno toga zabranjeno.

Još i dan danas sjećam se svojih početaka gdje sam učila kako zamijeniti jaja i mliječne proizvode

Još i dan danas sjećam se svojih početaka gdje sam učila kako zamijeniti jaja i mliječne proizvode. Nove namirnice poput chia sjemenki su bile izazov za mene, ali čini mi se još više za moju okolinu jer sam stalno morala objašnjavati što su te ‘egzotične namirnice’. S dijagnozom celijakije suočila sam se s problemom nabavke najosnovnijih namirnica certificiranih bez glutena. Tada sam počela obilaziti razne zdrave dućane i molila ih da ulistaju najosnovnije namirnice. Kako je vrijeme prolazilo, rasla je sve više potreba i mogu reći da zadnjih godina stvarno imamo jako veliku ponudu. No, nažalost ona je i dalje za celijakičare bezobrazno skupa. Evo i primjera; osoba koja nema nikakvih zdravstvenih problema kupit će sjemenke suncokreta za 9 kuna, dok će osoba oboljela od celijakije certificirane sjemenke kupiti za 24 kune.

Kad ti prehrana diktira život pa odlučiš pomoći sebi, ali i drugima

View this post on Instagram

Okrepljujuca, protuupalna i detoksicirajuca juha 🍋🥒🥬🥦 Nema nista tako dobre poput fine i tople okrepljujuce juhe koja je prepuna hranjivih biljnih nutrijenata iz povrca. Neka vam svaki dan bude razigran, veseli i sareni kao sto je i meni bio dok sam uzivala u kreiranju ove protuupalne i detoksicirajuce juhe. Istinska moc zdravlja i dugovjecnosti nalazi se u nasim rukama i na nasim tanjurima 😉 #guthealth #gut #microbiome #soup #detox #vegetables #green #plants #plantbaseddiet #pravahrana #paleo #glutenfree #healthlifestyle #healthyfood #instafood #instagood #realfood #knjigazdravoislasnobezglutenaII #nutrition #organic #antiinflammatory #celiacdisease #foodphotography #foodporn #yummy #vitamins #sensahr #journalhr #feedfeed #foodgawker

A post shared by helena (@zdravoislasno) on

Prehrana mi danas doista diktira život jer sam iznimno ograničena s brojem namirnica i svakodnevno moram planirati obroke, ali s druge strane smatram da svatko od nas mora postaviti prioritete u životu. Hrana mora biti naš prijatelj, a ne neprijatelj. Vrlo je važno shvatiti da smo samo mi ti koji odabirom pravilne i nadahnute ishrane možemo preobraziti svoje umove i tijela. ‘Želim, ali mi oduzima puno vremena’, česta su opravdanja koja svakodnevno čujem u svome dugogodišnjem radu s oboljelima. Ovaj mentalni blok može proizlaziti iz mnogih uvjerenja i to je lukavi način odugovlačenja svog izlječenja i onoga što želimo.

Vrlo je važno shvatiti da smo samo mi ti koji odabirom pravilne i nadahnute ishrane možemo preobraziti svoje umove i tijela

Sve to skupa bio je i povod za stvaranje bloga Zdravo i slasno koji sam otvorila prije šest godina nakon uspostavljana kasne dijagnoze autoimune bolesti. Odlučila sam dijeliti svoja iskustva i recepte te pokazati da prehrana unatoč ograničenjima nije dosadna i neukusna, već da je uistinu zdrava i slasna. Moj blog okupio je iznimno veliki broj čitatelja u kratko vrijeme, od onih koji su bili u potrazi za finim receptima bez glutena, jaja, mlijeka i rafiniranih šećera, pa do onih koji traže zadnju nadu spasa u borbi sa svojim dijagnozama.

Kao što mi je važno da mi je u kuhinji sve tip top, isto tako mi je važna kvaliteta i sadržaj koji nudim svojim čitateljima. Svakodnevno si planiram što bih voljela dijeliti i komunicirati, a estetika uključujući lijepu fotografiju mi je uvijek odabir broj jedan. Moje fotografije nisu obične fotke, to su fotke koje pričaju posebnu priču. Jako puno vremena i truda odlazi na lijepu fotografiju i moja najveća mana je što sam strašna perfekcionistica i ako mene to ne zadovolji, samim time neće biti niti podijeljeno na stranici.

Prva kuharica, a sada stiže i druga koja je ujedno priručnik o zdravlju na 450 stranica

View this post on Instagram

Dragi svi, Ova knjiga sadrži devedeset zdravih i slasnih recepata s prekrasnim rustikalnim fotografijama, od recepata za zdrave doručke – sokove, smoothieje, biljne jogurte, kefir, kaše, slana jela uključujući kruh, krekere, peciva, pizze, calzone, fermentiranu hranu i veganske sireve, ručkove u koje ubrajamo fine juhe, variva i polpete pa do pečenih i sirovih slastica. Svi recepti su bazirani isključivo na prirodnim i izvornim nutrivnim namirnicama. Ne sadrže gluten, jaja, mlijeko, rafinirane šećere, kvasac, rižu i kukuruz. Ovo je veliki priručnik o zdravlju na 450 stranica i kuharica koju će svatko poželjeti imati u svome domu, i to ne samo oni koji imaju neke intolerancije, nego svi koji vole zdravo i slasno. Tu sam da vam kažem da postoji nada da svoje zdravstvene probleme pretvorite u priču u uspjehu 😁 NE PROPUSTITE KUPITI KNJIGU U PRETPRODAJI PO SUPER SNIŽENOJ CIJENI Link za popust u opisu profila #knjigazdravoislasnobezglutenaII #cookbook #rawfood #glutenfree #celiacdisease #allergenfree #autoimunedisease #plantbaseddiet #dinner #bread #sweet #paleo #paleobread #holisticmedicine #guthealth #microbiome #nutrition #foodstyling #foodporn #instafood #realfood #eggfree #sugarfree #buro247 #journalhr #healthlifestyle #healthyfood #vegetables #plantlife

A post shared by helena (@zdravoislasno) on

Prije četiri godine objavila sam i prvu knjigu Zdravo i slasno bez glutena, kuharicu koja je izazvala široki interes javnosti. Brojne pohvale sam dobila za svoje zdrave i slasne recepte te autobiografiju. Što se tiče sličnosti između te knjige i ove druge, Zdravo i slasno bez glutena II – Sve bolesti započinju u crijevima, koja upravo izlazi, ima ih u smislu da se i dalje baziram isključivo na prirodnoj i nutritivnoj prehrani, ali druga knjiga je puno više od kuharice.

Moram priznati da mi je u početku mog rada jako bilo teško podijeliti svoju intimu jer sam bila mlada i sramežljiva cura

To je veliki priručnik o zdravlju na 450 stranica i ona je namijenjena svima koji žele upoznati holistički način života, imaju autoimune bolesti ili limfedem, žele postići optimalno zdravlje i preuzeti odgovornost za sebe te pravilnim odabirom hrane pomoći okrepljenju tijela, uma i duha, ali i onima koji imaju sindrom propusnih crijeva, Candidu, SIBO, teške metale i parazite te traže recepte bez alergena: glutena, mlijeka, jaja, kvasca, šećera i žitarica. Samo par recepata u knjizi sadrže pseudožitarice za djecu koja su alergična na orašaste plodove.

Moram priznati da mi je u početku mog rada jako bilo teško podijeliti svoju intimu jer sam bila mlada i sramežljiva cura. No, kada sam uvidjela da podjele mojih ispovijesti jako pozitivno djeluju na publiku i da u njima pronalaze atome snage za svoju borbu, neugoda je prošla. Meni nema veće sreće nego kada nekome pomognem, tada sam i ja automatski sretnija i ispunjenija. To me hrani i daje mi snagu za daljnju putanju. Svakodnevno dobivam jako puno poruka i zahvala, često su to one najljepše poruke od strane čitatelja gdje su uz pomoć mojih savjeta uspjeli staviti dijagnoze u remisiju i konačno dobiti slobodu od boli i umora.

A kako izgleda moja prehrana?

Što se tiče pak moje prehrane danas, ona je vrlo jednostavna jer ja ne smijem konzumirati veliki broj namirnica, od glutena, žitarica, mlijeka, jaja, kvasca, mesa, jaja, ribe, mahunarki, voća pa do određenog povrća. Svakodnevno se dignem sat vremena ranije prije posla i krenem si pripremati jela. Obično si napravim domaći biljni jogurt od indijskih oraščića u kombinaciji sa sjemenkama ili ispečem grissine od orašastih plodova. Kada dođem kući s posla obavezna mi je zelena i okrepljujuća juha s kovrčavim keljem te zdjela matovilca s bučnim uljem.

Tip sam od jednostavnosti i ne privlače me pekarski proizvodi. A kad me pitate što ipak najviše volim pripremati i jesti, uglavnom je to ono što ne smijem jesti i ono za što mi netko kaže da je nemoguće napraviti u verziji bez svih alergena. Obožavam te izazove, to me tako ispunjava jer pokazujem da za mene ne postoje ograničenja i nemoguće misije. No, definitivno zdrave slastice su kod nas broj jedan.

Što se tiče pak moje prehrane danas, ona je vrlo jednostavna jer ja ne smijem veliki broj namirnica

Iskreno, za mene je prava hrana jednostavna, cjelovita, neprerađena, hrana koja ne ovisi o brojanju kalorija nego o nutritivnom sadržaju i hrana koja ne zahtijeva nikakvu fancy oznaku ili posebnu ambalažu. Ja još uvijek rastem i učim svaki dan i zato vjerujem da je hrana jedan od najsnažnijih oblika lijekova koja podržava sustave našeg tijela i omogućuje im da rade zajedno na vlastitom putu iscjeljivanja. Najpozitivniji primjer uloge hrane na moje zdravlje jest to što sam prije tri i pol godine dobila menstruaciju iako su mi rekli da je više nikad neću dobiti u životu i što mi je nestao dobroćudni tumor na hipofizi. Mislim da nema ljepših vijesti kao što su ove.

‘Prijatelj’ limfedem koji uvijek voli doći nenajavljeno

Helena Jakoliš
Marija Laća

Ja sam osoba koja i u teškim danima voli pronalaziti sreću. Meni je svaki dan borben, ponajviše radi mog ‘prijatelja’ limfedema koji me ponekad zna opaliti i izbaciti krakove kao hobotnica. To je dijagnoza za koju ne znate kako ćete dočekati jutro, hoćete li moći ustati, hodati i otići na posao. Evo, imam primjer jedne situacije gdje mi je limfedem oduzeo nogu, kada sam morala učiti ponovno hodati. A baš tada pozvali su me i na jednu gastro tribinu. Drugi bi na mome mjestu to odbili, ali ja ne. Otišla sam na tu promociju, ponijela štake, prijatelji su me donijeli do mjesta i odradila to predavanje kao nikad do sada. Sve do kraja večeri nitko iz publike nije shvatio što mi se dogodilo. Tako da se uistinu trudim da sreću pronalazim i kreiram svakodnevno. Neumorna sam tragateljica i volim preuzimati odgovornost za sebe te svakodnevno pronalaziti sunčeve zrake.

U svemu tome ispunjavaju me sitnice, ali opet mi je na pravom mjestu pomaganje oboljelima. Obožavam se educirati i trenutno sam u završetku škole za holističkog nutricionista

Što se tiče mog trenutnog zdravstvenog stanja, jako puno dijagnoza je u remisiji što mi donosi sreću. No, najveći problem mi radi taj limfedem na koji utječe puno faktora – od vremena, posla pa do nedobivanja adekvatne zdravstvene skrbi. Ako sam u mogućnosti platiti i posuditi novce za intenzivnije fizikalne dekongestivne terapije, bolovi su puno manji i lakše se funkcionira. No, kada nemam tih uvjeta moram se boriti s jačim simptomima i gledati na koji način da si olakšam te krizne situacije. Od svega me najviše boli što znam da postoji fizikalna dekongestivna terapija, ali da nam je zdravstvo ne pruža.

U svemu tome ispunjavaju me sitnice, ali opet mi je na pravom mjestu pomaganje oboljelima. Obožavam se educirati i trenutno sam u završetku škole za holističkog nutricionista. Isto tako, jako volim društvene aktivnosti, šetnje, plivanje, slušanje muzike. U prilogu svemu mi ide i to što sam po zanimanju farmaceutska tehničarka i radim u specijaliziranoj prodavaonici Farmacia u Šibeniku gdje i živim. Ujedno sam savjetnica zdrave prehrane i mlada autorica kuharica koja je iz svoje teške zdravstvene situacije, gdje sam kroz dugi niz godina zbog nedijagnosticirane celijakije razvila brojne bolesti, izvukla najbolje što mogu i pomogla ne samo sebi, nego i tisućama drugih u sličnim situacijama. Neumorna sam tragateljica za smislenim i zdravim životom gdje oboljele kao i one koji žele zadržati optimalno zdravlje kroz javno djelovanje i osvješćivanje učim da razumiju nastanak i uzrok svojih simptoma i krenu u samu srž problema, u naš dragocjen organ crijeva, jer sve bolesti započinju u crijevima. Osnivačica sam velike grupe na Facebooku Bezglutenski recepti koja broji preko 30 000 članova, kao i grupe Limfedem i lipedem.

Ne postoji čarobna pilula

View this post on Instagram

Dragi svi, Još šest dana traje veliki akcijski popust u pretprodaji na moju knjigu Zdravo i slasno bez glutena II- "Sve bolesti započinju u crijevima". Pozivam vas da otkrijete čudesni svijet liječenja crijeva, mjesta gdje je zasijano sjeme ljepote i zdravlja. Preuzmite kontrolu i budite najbolja verzija sebe 🤗 Ova knjiga sadrzi 90 zdravih i slasnih recepata s prekrasnim rustikalnim fotografijama, od recepata za zdrave doručke ( biljni jogurti, kaše, kruh, krekeri, grissini), ručkove ( okrepljujuće juhe, variva, raviole, pizze, njoke), fermentiranu hranu i veganske sireve pa do pečenih kolača, sirovih torti i slastica. Svi recepti se baziraju isključivo na prirodnim namirnicama i ne sadrže gluten, rižu, kukuruz, jaja, mlijeko, kvasac i rafinirane šećere. Ujedno ovo je veliki priručnik na 450 stranica o zdravlju koji će vas bili laici ili stručnjaci nanovo podučiti kako se zdravo ophoditi sa svojim crijevima, zdravim životom i prehranom. LINK ZA KUPOVINU KNJIGE u opisu profila #glutenfree #paleo #rawfood #plantbaseddiet #cookbook #knjigazdravoislasnobezglutenaII #healthyfood #healthlifestyle #holisticmedicine #holisticlifestyle #allergenfree #recipes #celiacdisease #foodstyling #foodporn #foodphotography #instafood #yummy #dinner #sweet #breakfast #nutrition #organic #journalhr #buro247 #zdravoislasnobezglutena #fermentation

A post shared by helena (@zdravoislasno) on

No, sve ono što danas jesam, dugujem svojoj obitelji. Oni su moja najveća stijena, oslonac i nadahnuće i zahvaljujući njima naučila sam prkositi boli, pustiti ono što me čini nesretnom, dati smisao životu u teškim i borbenim danima, naći vremena za smijeh i pomoći drugima. Njihova žrtva je bila jako velika i neizmjerno cijenim taj čin dobrote. Isto tako, postoji ona šačica mojih prijateljica koje mi svakodnevno pružaju ruku, snagu i svjetlo u tami. Često se susrećem s rečenicom ‘Helena, pa kako dobro izgledaš, pa tebi nitko ne bi rekao da imaš bilo kakav problem, a kamoli toliko dijagnoza koje su ti postali ‘prijatelji”. I upravo radi toga, znala sam doći u onaj period kada mi je bila potrebna pomoć, a nisam je dobila iz razloga jer ja svakodnevno zasjajim, što znači da me nikad u životu ništa ne boli. No, za te ljude moj osmijeh postaje nezaustavljiv. I zato; nikada nemojte ‘gasiti svoje svjetlo samo zato što nekome ide u oči’.

Radite s tijelom, a ne protiv njega i slušajte svoja crijeva pogotovo ako vam se ne sviđa to što vam govore

Kroz svoje dugogodišnje iskustvo shvatila sam i da ne postoji niti jedna čarobna pilula na vlastitom putu iscjeljivanja koji nije samo fizički proces, već je dubok emocionalni i duhovni proces. To je proces koji se ne događa preko noći, on započinje iznutra i ako niste spremni potražiti prave uzroke neravnoteže, nikada nećete doživjeti potpuno izlječenje ili remisiju. Vrlo je važno razumjeti temeljni uzrok problema i shvatiti da će vam trebati puno strpljenja, vremena i predanosti. Na tome putu bit će dobrih i loših dana, bit će uspona i padova, no kako vrijeme bude prolazilo razumijevat ćete dodir svoga tijela. Radite s tijelom, a ne protiv njega i slušajte svoja crijeva pogotovo ako vam se ne sviđa to što vam govore. Preuzmite kontrolu i budite najbolja verzija sebe jer prava reforma zdravlja započinje isključivo u vašem kućanstvu, a ne u nekom ministarstvu.

Zdravi život uključuje ipak mnogo više od jedne tablete. Vrlo je važno shvatiti i da možete jesti najzdraviju hranu na svijetu, ali ako ste nesretni, neispunjeni i ne volite to što radite, zdravlje i sreća će vas lako izbjeći. Popravljanje crijeva je prvi korak u vraćanju zdravlja te je neophodno za obnovu crijeva, stanično iscjeljivanje, zdravlje i sreću. Stres je jedan od glavnih uzroka sindroma nepropusnih crijeva i okidač za mnoge zdravstvene probleme. Pritom ne smijemo zaboraviti na emocionalnu stranu izlječenja uključujući i traume iz vlastitog života, jer su naši načini razmišljanja i mentalni stav apsolutno ključni koraci za uspješno izlječenje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba