ISPOVIJEST

Putovanje kroz postpartum ili o tome zašto ne bismo trebale bježati natrag u žrvanj prebrzo nakon poroda

Splićanka Edita Šimić (36), poznatija i kao autorica uspješnog gastro bloga Kuživancija te kuharice Jutra uz Kuživanciju nedavno je na svom Instagram profilu pokrenula raspravu na temu važnosti postpartuma. Ova odnedavno majka s višegodišnjom adresom u Berlinu za Super1 ispričala je svoje iskustvo vezano uz porod, tzv. proces babinja, ali i kako se nosi s novom ulogom majke za koju se, govori, dugo pripremala. Ono na što je željela skrenuti pažnju jest to da, dok se majka brine za dijete, jednako bitno da se netko brine i za majku kojoj je tada potrebna velika pomoć te podrška, posebice 40 dana nakon poroda. Ovo je Editina priča s naglaskom na ‘zaboravljeni’ postpartum i važnost brige o samoj sebi.

Za trudnoću i porod bila sam itekako spremna u najpozitivnijem smislu. Beba je stigla točno kad je trebala. Znaš kako se kaže da se s djetetom sve promijeni, ali kod nas je za sada sve samo bolje i ne svjedočimo nikakvim iznenađujućim promjenama. Vjerujem da djelomično razlog leži i u tome što sam se ja i za roditeljstvo i za samu trudnoću zaista pripremala. Za mene je to bio proces rasta i učenja koji je trajao godinama. Imala sam lijepu trudnoću i uživala sam u njoj. Ali, istina je kada kažu da iskustvo kao što su trudnoća i porod zaista moraš osobno proživjeti da bi ga mogao potpuno doživjeti. Za većinu iskustava zapravo vrijedi isto, ali trudnoća je apsolutno nadnaravna.

Po pitanju i temi postpartuma bila sam, moram priznati, kao i većina modernih žena. Imala sam sliku u glavi da zapravo što raniji izlazak iz kuće i vraćanje u formu predstavlja uspješan oporavak od poroda. Iako je postpartum period od 40 dana nakon poroda, on traje tri godine kada žena potpuno sazrijeva psihički i intuitivno. Postati majkom je, iako najljepša, toliko intenzivna promjena, da mi zapravo iz sadašnje perspektive nije jasno zašto smo ikada dopustile da itko pomisli drugačije. Iako je u mom slučaju prošlo nešto više od dva mjeseca od poroda, osjećam da mojih ’40 dana’ još uvijek traje. Naime, imala sam dug i intenzivan porod koji je trajao gotovo četiri dana tako da je fizički oporavak bio nešto duži. Tek sada se pomalo vraćam u rutinu, ali još uvijek ne radim sve 100 posto kao prije.

Pritisak modernog društva i vraćanje na staro

Zapravo sam prvi put u jednoj od knjiga dr. Sanje Toljan pročitala da je postpartum jedno od najintenzivnijih razdoblja u životu žene i da bi trebale, pod svaku cijenu, imati pomoć. Na tu su se misao nadovezale mnoge druge i zapravo za mene više nije bilo povratka. Literatura koju sam čitala također je stavljala naglasak na važnost babinja i svu mudrost koja zapravo postoji oduvijek, ali mi moderne žene smo pale pod pritisak modernog društva da se nakon poroda što prije moramo vratiti na staro, a pri tome nemamo ni blizu pomoć koju je imala većina naših majki. Ono što nisam znala, a sada znam, jest da ovisno o ponašanju žene tijekom 40 dana babinja uvelike ovisi njeno reproduktivno zdravlje, kao i zdravlje općenito.

Ne smijemo zaboraviti da je porod trauma kojoj treba vrijeme da zacijeli

Ono što je nekako najbitnije u tom procesu prema mom iskustvu je imati tu pomoć i razumijevanje bližnjih, osobito partnera. Oni su izuzetno važna karika jer su s vama non-stop. Nikako ih ne smijemo isključiti misleći da to nisu njihova posla ili obveza. Dok se vi uglavnom brinete za dijete, na njima je da se brinu za vas. Važno je da budu 100 posto uključeni kako bi od prvog dana sudjelovali u preobrazbi koja vas očekuje kao partnere. Iskreno, žao mi je što smo se dovele do toga da mislimo da je postpartum luksuz jer ne bi trebao biti. Po svemu što sam pročitala, apsolutno ostavlja posljedice koje se ne moraju manifestirati odmah. Ne smijemo zaboraviti da je porod trauma kojoj treba vrijeme da zacijeli. Znam da volimo reći da se sve zaboravi, i zaboravi se, ali tijelo nevjerojatno pamti i trebamo mu dati vremena da se oporavi.

Aktivno sudjelovanje u postpartum oporavku je ključno

Primjerice, neke će žene primijetiti da se nakon poroda nikada nisu vratile na staro misleći da je to normalno, dok će neke imati puno konkretnije probleme. Evo jedan banalan primjer; većina nas je sigurno barem od jedne žene čula kako joj je nakon poroda ‘oslabio mjehur’. Isto tako, većina nas smatra da je to sasvim normalno. I jest, ali ono što nije normalno je da s tim živimo do kraja života, a za to postoji rješenje. Moramo biti svjesne da aktivnim sudjelovanjem u postpartum oporavku doprinosimo našem cjelokupnom zdravlju jer u ženinom zdjeličnom dnu se krije sva naša moć.

Neke će žene primijetiti da se nakon poroda nikada nisu vratile na staro misleći da je to normalno, dok će neke imati puno konkretnije probleme

O psihičkim promjenama se također toliko malo priča da mislimo ako nam je teško da tako mora biti. Ako netko ima volje, ima divan podcast s neuroznanstvenicom Lisom Mosconi koja proučava ženski mozak i između ostalog objašnjava što se odgađa sa ženskim mozgom nakon poroda. Vrlo je zanimljiva činjenica da se nakon rođenja bebe ženin mozak smanji te nakon nekog vremena ponovo naraste. Za navedeno postoji fiziološko objašnjene, ali svi detalji su mogu poslušati u podcastu. Zdravlje ženskog mozga i dalje je jedno od nedovoljno istraženih, nedovoljno dijagnosticiranih i nedovoljno liječenih područja medicine. Tim više bismo se trebali oslanjati na mudrost postpartuma koja je utkana gotovo u svim kulturama svijeta.

Ne ustručavajte se obratiti nekome za pomoć

Moje duboko uvjerenje je da je postpartum svima potreban bez obzira na to što će žene možda različito reagirati na njega. Ja recimo ne skrivam da sam se u cijelom tom procesu trudnoće i postpartuma obratila za pomoć i to su mi tri najbolje odluke koje sam donijela u trudnoći. Prva je suradnja s nutricionisticom Majom Obrovac Glišić. Nemam dovoljno riječi za podršku koju mi je pružila. Osim toga, od nje sam toliko naučila. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko ovakva podrška znači. Tu je i potpora babice kroz cijelu trudnoću, porod i postpartum. Ovo je nažalost dostupno u Njemačkoj, kod nas u Hrvatskoj nije (unutar zdravstvenog sustava). S druge strane, kod nas doule mogu pružiti potporu i svakome bih je od srca preporučila. Još jedna stavka je tu, a to je unaprijed pripremljena hrana za postpartum.

Iznenadila sam se koliko me tijelo fizički boljelo, nisam se mogla normalno kretati, posebno zdjelične kosti i trtica. Znala sam da ću se znojiti, ali da ću se toliko znojiti, nisam bila spremna

To je podcijenjeno, a ja bih rekla da je game changer u postpartum oporavku s obzirom na to da su hrana i prehrana isto ključna karika u tom procesu. Nedavno sam u svrhu oporavka krenula i s fizičkom aktivnošću te jačanjem mišića trupa vježbama prilagođenim postpartumu. Ono u čemu žene također griješe je vraćanje vježbanju na krivi način. Prije nego se vratimo vježbanju potrebno je tijelo resetirati, vratiti na nultu poziciju vježbama koje su za to namijenjene. Ne radi se samo o dijastazi i Kegelovim vježbama već trebamo raditi na kompletnom zdjeličnom dnu kako bi ono ponovo bilo funkcionalno. U postpartumu se ne fokusiramo na izgled već funkcionalnost.

Čak i ako se osjećamo spremne za intenzivnije treninge, ne znači da bismo ih trebale odrađivati. Nažalost, kod nas još uvijek ne postoji dovoljan broj stručnjaka koji bi nas u fizičkom smislu vodili kroz postpartum oporavak. U Njemačkoj je sasvim normalno da žena nakon poroda ide na takozvani Rückbildung (doslovan bi prijevod bio regresija) koje im je plaćeno od strane zdravstvenog osiguranja. Ja sam se odlučila za jednu divnu mladu ženu, certificiranu trenericu za postpartum oporavak koja se krije iza profila @ivana_zaher te svakodnevno osvještava žene o važnosti ispravnog oporavka nakon poroda.

Ono u čemu žene također griješe je vraćanje vježbanju na krivi način

Važno je naglasiti da priprema za postpartum ne znači da će on ići glatko. Takve ideje treba otpustiti, to sad jako dobro znam. Posebno kada ste prvi put mama. Iznenadila sam se koliko me tijelo fizički boljelo, nisam se mogla normalno kretati, posebno zdjelične kosti i trtica. Znala sam da ću se znojiti, ali da ću se toliko znojiti, nisam bila spremna. Imala sam jako izazovan period dojenja koji je završio mastitisom, apscesom, punkcijom dojke i četiri dana bolnice zbog intravenoznog primanja antibiotika. Nakon dva tjedna i druga se dojka upalila, samo sam onda reagirala na vrijeme. To su neke situacije koje su nepredvidive i ne treba se zbog toga uzrujavati. Negdje sam pročitala ‘žena, majka, kraljica’ – bolesna štitnjača. Gotovo u 99 posto slučajeva pokaže se kao velika istina.

Nisam pobornica prakse ‘kako svima, tako i meni’

Moram priznati da sam velika pobornica edukacije. Meni osobno donosi mir i samopouzdanje. Nisam pobornica prakse ‘kako svima, tako i meni’, mislim da to uvijek završi kao jako loš izgovor da bi nam moglo biti drugačije, odnosno bolje. Moram priznati da mi se s pokretanjem teme i diskusije oko postpartuma iz vlastitog iskustva o kojem pišem na Instagramu javilo zbilja jako puno žena. Premišljala sam se dosta započeti uopće temu postpartuma ili ne. Ipak jesam. Iskustva uglavnom nisu bila pozitivna, a neke su žene prošle zaista uznemirujuće scenarije. Nisam sve podijelila, ali poanta je bila – drugi puta ću pametnije. Sada otvaramo Pandorinu kutiju, ali najjednostavnije rečeno, mi žene moramo prihvatiti da nismo jednake muškarcima što nema nikakve veze s ravnopravnosti. I trebamo se boriti za položaj u društvo koji služi našoj prirodi. Naša različitost nam je data kao dar, a ne teret, a pokušavajući od nas napraviti nešto što jednostavno ne možemo biti, nas nikada neće dovesti do željenih rezultata. Nadam se da će se sve više konstruktivno pričati o tome s aspekta razumijevanja različite biologije muškaraca i žena.

Premišljala sam se dosta započeti uopće temu postpartuma ili ne. Ipak jesam. Iskustva uglavnom nisu bila pozitivna, a neke su žene prošle zaista uznemirujuće scenarije

Samo da upišite u bilo koju podcast aplikaciju postpartum izaći će mnoštvo sadržaja. Doduše, sve je na engleskom jeziku, mi poprilično zaostajemo s ovakvim i sličnim temama uz nekoliko izuzetaka. Knjiga The fourth trimester od Kimberly Ann Johnson je divna, kao i The first forty days autora Amely Greeven, Heng Ou i Marisa Belger. Na noćnom ormariću sam recimo cijelo vrijeme imala sam i Breastfeeding made simple: seven natural laws for nursing mothers koja daje odgovore apsolutno na sva pitanja. I kunem se u Instagram profil @takingcarababies koji će vam pomoći hakirati sve bebine potrebe nakon rođenja. Ono čime sam se ja vodila cijelo vrijeme i vodim se i dalje jest rečenica koju sam čula od jednog mudrog čovjeka, a ta je kako savršen roditelj ne postoji, ali minimum koji možemo napraviti je da u trenutku kada postanemo roditelji se sviđamo samima sebi.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba