FOTO

Pronađi razliku. Evo kakav obrok u državnim bolnicama dobivaju rodilje u Japanu, a kakav u Hrvatskoj

Željka Barać Gojić podijelila je na društvenim mrežama fotografije obroka za rodilje u hrvatskim i japanskim bolnicama

“Dvije prijateljice Japanke, rađaju u isto vrijeme… jedna u Tokiju, druga u Zagrebu… i šalju jedna drugoj fotografije obroka… doručak, ručak i večeru…”, ovako započinje objava na Facebook i Instagram profilima Željke Barać Gojić, inače majke hrvatskog supermodela Ljupke Gojić Mikić. Uz ovaj opis, gospođa Barać Gojić podijelila je i šest fotografija spomenutih obroka, tri iz bolnice u Tokiju i tri iz bolnice u Zagrebu i, malo je reći, šokirala svoje pratitelje.

https://www.facebook.com/zeza.barac/posts/2880319908673229

Na fotografijama iz Japana nalaze se raznovrsni obroci koji uključuju puno voća i povrća, ribu, meso, rakove, juhu te vrlo malo ugljikohidrata koji dolaze tek u obliku riže ili rezanaca. Obroci iz hrvatskih bolnica, s druge strane, pršte ugljikohidratima dok voće i povrće potpuno izostaje. Za doručak su tu dvije šnite bijelog kruha, maslac i džem, za ručak šnita bijelog kruha i tjestenina sa sirom, a za večeru palenta i čaša jogurta.

HRVATSKE BOLNICE VS. ONE U FRANCUSKOJ, KANADI I NJEMAČKOJ

Žene su ispod objave odmah počele dijeliti vlastita iskustva iz hrvatskih bolnica. “U Merkuru je sve isto, samo su tacne narančaste”, napisala je jedna od njih. “80 dana sam provela u bolnici čuvajući trudnoću tako da mi je nažalost sve poznato”, dodala je druga, dok je treća napisala da je poučena iskustvom s prvog poroda, na drugi porod u Petrovoj bolnici sama nosila vlastitu torbu punu hrane.

S druge strane, javile su se i žene koje su rodile u bolnicama u drugim zemljama, no ni njihova iskustva nisu uvijek bajna kao što bismo možda pomislili. “Moja kći je dva puta rodila u Kanadi i sve je stvarno super što se tiče smještaja i doktora, ali hrana nikakva”, napisala je jedna za iskustvo iz rodilišta u Kanadi, a javile su se i dvije žene koje su rodile u Njemačkoj i Francuskoj te su bile neizmjerno oduševljene iskustvom.

“Uvijek mi je žao što nisam slikala svoje obroke u francuskoj bolnici. Ja, koja valjda mrtva ne bih pojela ništa bolničko (ratne traume, sklonište u šibenskoj bolnici, samim time i ta hrana), bome sam jela sve što sam naručila sva ta tri i pol dana. Jer hranu naručuješ dan prije po osobnim preferencijama. Znam da kod nas, kad rađaš, nema ni hrane ni pića, pa me iznenadilo kad mi je, dok je još porod bio u tijeku, babica donijela bočicu s vodom, sir i krekere, ali i modni časopis pa sam tako rađala (pod epiduralnom, naravno) listajući Marie Claire i šaljući okolo poruke ljudima: ‘Hej, rađam!’”

“Ja sam u Njemačkoj imala isto ovako obilno”, nadovezala se jedna žena na fotografije iz Japana. “Bila bi tri menija pa dan prije izabereš koji ćeš. I bila je kuhinja sa stolovima i stolicama kao u nekom fensi kafiću… unutra frižider, aparati s vodom običnom i mineralnom i možeš si uzeti što hoćeš neograničeno… jogurte iz frižidera, kekse, baškotine, kavu, čajeve… I adaptirano je bilo besplatno za bebe, kao i pelene i maramice.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba