OBITELJ

Posvajanje zauvijek mijenja život djece nabolje. Ova reklama je predivan pokazatelj kako to izgleda

Naišle smo na reklamu o važnosti posvajanja tinejdžera. Stvarno je emotivna

Posvajanje djeteta može biti predivan način za započeti obitelj. Doduše, u domovima za nezbrinutu djecu postoje ona koja su teško posvojiva, a među njima su i starija djeca. Tinejdžeri najčešće jako dugo ostaju u domovima za nezbrinutu djecu, a u čestim slučajevima niti ne budu posvojeni do svoje punoljetnosti.

U Hrvatskoj su podaci o posvajanjima izrazito porazni. Godišnje se posvaja manje od 100 djece, iako barem 400 djece ispunjava uvjete za posvojenje, dok je zabilježeno oko 1.300 potencijalnih posvojitelja. Kako prenosi N1, teško posvojiva djeca su ona starije dobi, pripadnici nacionalnih manjina i djeca s poteškoćama. Negativni trend rjeđeg posvajanja tinejdžera događa se i u SAD-u zbog čega je Ad Council osmislio emotivnu reklamu o važnosti posvajanja starije djece kojima to omogućuje bolji život.

Reklama prati tinejdžera Jasona koji je posvojen u četveročlanu obitelj. U početku videa vidimo kako se on prilagođava na novu obitelj, svoju sobu i zajedničke aktivnosti. No, onda dolazi onaj dio zbog kojeg smo i mi ostale sa suzama u očima. Video prikazuje kako nakon nekog vremena on zaista postane dio obitelji, a dokaz za to je nova zajednička fotografija obitelji na kojoj se nalazi i on. Njegova reakcija na fotografiju je odlazak do svoje nove majke koju grli kao znak zahvale.

Iako je u videu prikazana jednostavna i kratka priča, iznimno je snažna jer ukazuje na velik problem koji se događa u SAD-u. Njihovi podaci pokazuju kako je u sistemu preko 123 tisuće djece koja čekaju na posvajanje, a najmanje se posvajaju tinejdžeri. Ad Council objavio je još videa o životnim nagradama koje obitelj dobiva kada posvoji dijete, a jednu od njih možete pogledati i u nastavku.

U Hrvatskoj potporu posvajanju pruža udruga Adopta na čijim stranicama možete saznati sve o postupku posvajanja i ostalim informacijama vezanih uz zakonsku regulativu, obveze i prava.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba