GIRL POWER

One volontiraju, doniraju, promiču prava žena i osnažuju majke diljem regije. Upoznajte Mame Dalmacije

O projektu Mame Dalmacije razgovarale smo s osnivačicama

Projekt Mame Dalmacije postoji od 2020. godine, a predstavljen je simbolično na Dan Žena. Tada su ga Splićanke Dina (@stylishdina), Martina (@big.mmama) i Doris (@influ_mama_doris) predstavile javnosti, a kažu da su o njemu dulje vrijeme razmišljale. Glavna ideja im je bila ojačati zajednicu žena na regionalnoj razini te promicati urbane standarde majčinstva. Nedavno su nam privukle pažnju humanitarnom kampanjom Ain’t your MAMA, a sada su nam ispričale sve o tome.

CILJ JE OSNAŽIVANJE ZAJEDNICE MAJKI

Martina, Doris i Dina 
Foto: Privatni album

“O projektu smo razmišljale još ranije i to u starom postavu, dok je s nama bila Tonka koje je zbog privatnih i poslovnih razloga izašla iz priče. Uključila se Martina i nas tri činimo glavni postav Mame Dalmacije”, započinje Dina. Dodaje da im je želja okupiti žene različitih profila; majke, kućanice, poduzetnice, obrtnice i druge, te s njima kreirati aktivnosti korisne za civilno društvo. “U planu su nam različite aktivnosti, edukacije, okupljanja, radionice, eventi i humanitarne akcije na području Splita i okolice.” Misija je upravo ojačati zajednicu žena na regionalnoj razini.

“Projekt Mame Dalmacije provodi se prvenstveno s ciljem osnaživanja zajednice majki, pružanja pomoći i podrške mladim majkama, a sve to s ciljem omogućavanja kvalitetnog druženja i razmjene iskustva”, govori Doris. Cilj im je zalagati se za ravnopravnost spolova, promicanje prava žena, prava na zdravstvenu skrb i zaštitu žena ponajviše u reprodukcijskom sustavu, prava žena na izbor, socijalnu sigurnost i političku aktivnost. “Naravno da je izazovno za ženu u današnjem društvu pomiriti sve uloge i poslovne i privatne, na dane bude jako zahtjevno, ali uz volju, i u prvom redu odricanje i ljubav prema onome što radimo sve se može”, komentira Dina.

ODRŽAVAJU HUMANITARNE EVENTE I BROJNE INICIJATIVE ZA NAJMLAĐE

“Naše iskustvo s društvenim mrežama je prvenstveno vezano uz Instagram i za da je jako pozitivno. Služi nam kao svojevrsna platforma s kojom smo počele prije osnivanja samog portala Mame Dalmacije”, kaže Martina. Sve tri dijele isto mišljenje, a to je da i virtualne zajednice prepoznaju iskrenost i autentičnost te prirodnost i nastoje ostati realne kakve su u stvarnom životu i s ljudima koje znaju oduvijek, te se nadaju da zajednica žena koja ih prati to isto prepoznaje i cijeni.

Opet ćemo se dotaknuti pandemije koja nam je obilježila i promijenila živote kroz zadnjih godinu dana, pa tako i tijek samog našeg djelovanja i rada. No unatoč ne baš povoljnim uvjetima uspjele smo održati i naš prvi humanitarni event čiji je prilog išao za Splitsku Udrugu Anđeli. A nakon toga je uslijedilo par humanitarnih inicijativa gdje smo se sjetile naših najmlađih štićenika Doma Maestral u Splitu te smo ih razveselili u predbožićno vrijeme”, objasnila je Doris.

Jako su zahvalne svima koji su se odazvali te sudjelovali donacijama u humanitarnim akcijama. “Trenutno imamo aktivnu humanitarnu akciju gdje prilikom kupnje našeg T-shirta preko webshopa Merch. CO, Mame Dalmacije se odriču svoga dijela od prodaje te sakupljena novčana sredstva uz pomoć velikog humanitarca, ali prije svega velikog čovjeka Brunu Lerotića doniramo jednoj samohranoj majki i njenoj dječici za ljepšu budućnost”, otrkiva nam Dina. Vesele se novim humanitarnim akcijama i uvijek će rado pomoći one potrebite na koje su posebno osjetljive.

“U jednu ruku koliko nas je sama pandemija oštetila u pogledu provođenja nekih aktivnosti uživo, u drugu ruku nas je pokrenula u smislu digitalnog djelovanja na čemu smo zahvalne. Većinski dio posla smo odrađivale online preko video poziva koji bi trajali satima. Korona nam je dala vjetar u leđa za pokretanje našeg portala Mame Dalmacije, te nam pomogla da neke naše ideje na kojima smo predano radile svoje vrijeme ugledaju svijetlo dana”, rekla nam je Martina.

MAME DALMACIJE TRENUTAČNO IMAJU SAMO MUŠKU EKIPU

Martina je majka Emanuela koji ima pet godina i za njega kaže da je veseo i živahan te glasan na svoju mamu. Veliki je ljubitelj sladoled od vanilije i najviše se volim igrati s legićima i autima i nikad mu nije dosta igračaka.

Dina je majka dva sinčića, Pjera i Vita i od milja ih zove “mamin security”. Ponekad su kao pas i mačka, ali im je ipak draže smišljati nepodopštine zajedno. Obožavaju more i najdraže im je na skupljati školjke na plaži. Omiljeno voće su im jagode i jeli bi ih za ručak i večeru, ali mama ne da. Pjero trenira nogomet i omiljeni igrač mu je Salah, a Vito je šaptač puževima i svemu što gmiže. Vole plesati uz pjesmu Dance Monkey na oduševljenje susjeda ispod njih.

Josip i Domagoj su Dorisini sinovi koji se vole igrati i izazivati i zezati mamu i tatu. Josip je jako veseo i razigran dječak koji ne skida osmjeh s lica, a obožava svog mlađeg brata kojem svakodnevno izvodi show da bi ga nasmijao. Obožava plivati i ići u englesku školicu, a najdraži trenutci s mamom su mu kad plešu zajedno po kući.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba