BOLI ME

Novi dio serijala ‘Pričamo’ govori o važnosti davanja podrške djetetu za njegov zdrav razvoj

U novom dijelu intervjua s terapeutkinjom Dušankom Kosanović, Adrian Pezdirc iz inicijative Boli me u kojem priča o važnosti dobrog odgoja

Terapeutkinja, edukatorica i trenerica, nova gošća serijala Pričamo, inicijative Boli me u novom dijelu serijala priča o tome kako je važno fenomenološki shvatiti kako su obitelji različite. Navodi kako postoje djeca koju su više odgajali članovi proširene obitelji umjesto majka i otac te da mnoga djeca dolaze iz različitih okolina. Ujedno, govori kako postoji puno različitih načina obitelji od ove klasične ideje koju možda imamo.

Kad te boli, moraš reći. Razgovarala sam s ekipom iz BoliMe o mentalnom zdravlju i važnosti razgovora

Govori i o tome kako je sasvim moguće izrasti u zdravu osobu premda smo možda bili djeca bez roditelja jer je važno da imamo barem jednu bitnu osobu u životu koja nas je doživjela i shvatila ozbiljno. Poruka ‘ti si važan, vrijedan baš takav kakav jesi i vjerujem u tebe’ jako je važna poruka.

Spominje i djecu koja su izašla iz teških životnih situacija te kako je svatko od njih imao barem jednu osobu koja je provela vrijeme s njima i time im poslala važnu poruku. Za razvoj zdrave ličnosti je važna predispozicija da nas netko prihvati iz vanjskog svijeta. “Čest propust u obiteljskom svijetu je kada kažu djeci ‘ti si meni super, ali'”, spominje kao problem u odgoju.

U ostatku intervjua govori o tome kako da roditelji postupaju s djetetom kod kojeg vide da postoji neki problem te koliko je važno da roditelj ponudi svoju pomoć, ali i prihvati da njegova podrška možda nije jedina koja bi djetetu mogla pomoći. Ostatak intervjua pogledajte u nastavku.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba