KNJIGE

Nemojte pretpostavljati. Pročitajte ove genijalne grafičke romane o problemima žena i predrasudama

Redom su ih pisale mlade, nagrađivane autorice

Rodno ravnopravno društvo, bez predrasuda i s jednakim prilikama za sve, tek trebamo postići. Koliko god se činilo da, barem ako govorimo u većini zemalja, postoji jasan teorijski, pa i zakonodavni okvir, svakodnevna nam praksa pokazuje nešto posve drugačije. Žene se i dalje proziva jer se oblače preprovokativno ili previše konzervativno, upliće se u kontrolu nad njihovim tijelima i ne vjeruje im se kad smognu hrabrosti i prijave svoje zlostavljače.

S druge strane, muškarci, ali i neke žene, još uvijek ne shvaćaju u čemu je problem, a feministkinje karakteriziraju kao nepotrebno histerične. U slučaju da se o ovoj temi želite educirati, savjetujemo vam da nabavite jedan od tri grafička romana iz VBZ-ovog projekta Na margini, ili neki od ranije objavljenih naslova iz tog spektra. U njima mlade, nagrađivane europske autorice govore o svojim iskustvima, životima svojih bližnjih, odrastanju, traumama i pobjedama s kojima se svi možemo poistovjetiti. O kojima se točno radi, provjerite u nastavku.

Mi žene smo uvijek dobro, Ana Penyas

Junakinje stripa Ane Penyas dvije su udovice u osamdesetim godinama života: Maruja i Herminia, autoričine bake. One su provele veći dio svog života u kući, kuhajući, brinući se o obitelji, čisteći… Sada svoje dane provode same. Ovaj grafički roman, objavljen u Španjolskoj u pet izdanja, progovara o svim onim ženama koje su svoj život posvetile drugima i koje su uvijek bile doživljavane tek kao nečije supruge, majke ili bake. Ovaj hommage u stripu svim tim ženama malen je doprinos da ih konačno učinimo protagonisticama i pokušamo ih ne doživljavati kao nemoćne bake, već kao hrabre žene koje su imale, i još uvijek imaju, svoje želje i snove.

Cijena: 152,10 kuna

Shvati to kao kompliment, Maria Stoian

Ovo je zbirka dvadeset priča koje slikom i tekstom progovaraju o seksualnom nasilju i uznemiravanju, seksualnom nasilju u bliskim odnosima i zlostavljanju djece. Priče su prikupljene od uglavnom anonimnih ljudi, putem interneta i online-intervjua, a autorica ih je prepričala i ilustrirala. Svaka je priča oblikovana u drugačijem narativnom i ilustrativnom stilu, kako bi se naglasili jedinstven glas i iskustvo svake žrtve nasilja, a autorica uspijeva u svakoj priči, na svega nekoliko stranica, iskazati kompleksne emocije koje su doživjele žrtve nasilja.

Cijena: 143,10 kuna

Psst… Doba tajni, Magnhild Winsnes

Hanna provodi svako ljeto na moru kod ujaka s rođakinjama Siv, koja je njezinih godina, i nešto starijom Mette. No, Siv se promijenila od prošle godine. Više je ne zanima brojenje rakova ili kukaca koje uhvate, već su joj interesantnije dogodovštine njezine velike sestre Mette: dečki, izlasci i zabave. Hanna je još uvijek zaigrana i nije vična suptilnom umijeću čuvanja adolescentskih tajni. Ali, ovo ljeto mijenja sve…

Ovaj grafički roman nagrađivane norveške ilustratorice Magnhild Winsnes osvojio je gotove sve važne norveške nagrade za knjige za djecu i mlade. Ocrtavajući različita Hannina iskustva i ljetne dogodovštine, autorica s puno humora, ali i ozbiljnosti, prikazuje Hannin proces odrastanja, ono krhko i nesigurno vrijeme između djetinjstva i puberteta te sve burne emocije koje ga prate. U knjizi je malo teksta i ona pripovijeda priču ilustracijama. Na taj se način mladi čitatelji usredotočuju na vizualni aspekt, a prekrasne ilustracije pružaju im mnogo mogućnosti za interpretaciju.

Cijena: 225 kuna

Frances, Joanna Hellgren

Provjerite i priču o Frances, djevojčici čiji je otac upravo umro, i koja sada živi s tetom i senilnim djedom. To je i priča o njezinim roditeljima, i o tome kako je došla na svijet. Frances je pametna djevojčica u potrazi za istinom, i pokušava naći svoje mjesto u krnjoj i disfunkcionalnoj obitelji, među odraslima koji i se sami pokušavaju izaći na kraj sa svojim životima.

Cijena: 132 kune

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba