RODITELJSTVO

Neljudski je kritizirati mame koje ne doje. Ova mama iz Osijeka jasno je objasnila zašto

Tena Strmota objavila je post na Instagramu o problemima s dojenjem sina Frana

Tena Strmota je majka malog Frana koji danas ima skoro dvije godine, a na svojem je Instagram profilu objavila post u kojem detaljno objašnjava kakve je probleme imala s dojenjem kad je rodila. Osim toga osvrnula se na žene koje kritiziraju AD (prehrana adaptiranim mlijekom) i ne neki način prozvala organizaciju Rode koja javno propagira to da su nedojilje loše.

“F je rođen 6 tjedana prije termina, za tu dob bio je jedna velika i lijepa beba, po rođenju je odnesen na neonatologiju i ja sam ga vidjela tek sljedeći dan. Mlijeko mi je curilo do iznemoglosti, mislila sam ma ovaj će sisati kao lud. Mene su otpustili, a on je ostao u bolnici, sam Bog zna koliko sam se muzla što ručno što s izdajalicom, stavljala tople obloge samo da mlijeko krene još više dok on dođe kući. Dugo iščekivan dolazak i prvi “skin to skin” kontakt, mlijeko je krenulo, curilo na sve strane, F ne želi uhvatiti dojku ni na koji način. Kad god bi ju pipnuo dobio bi nagon na povraćanje, izdojeno mlijeko bi odmah povratio, ne podrignuo, nego povratio u mlazu. Drugi dan od dolaska iz bolnice, osmi dan od rođenja dogodila se ova fotografija, F je uhvatio dojku, vukao kao pravi, ja sam bila oduševljena, plakala sam od sreće, ali za 2 sata probudio nas je vrisak, grčevi i povraćanje u mlazovima.”

View this post on Instagram

Ovo je jedina fotografija na kojoj Fran "uspješno" doji, F je rođen 6 tjedana prije termina, za tu dob bio je jedna velika i lijepa beba, po rođenju je odnešen na neonatologiju i ja sam ga vidjela tek sljedeći dan. Mlijeko mi je curilo do iznemoglosti, mislila sam ma ovaj će sisati kao lud. Mene su otpustili, a on je ostao u bolnici, sam Bog zna koliko sam se muzla što ručno što s izdajalicom, stavljala tople obloge samo da mlijeko krene još više dok on dođe kući. Dugo iščekivan dolazak i prvi "skin to skin" kontakt, mlijeko je krenulo, curilo na sve strane, F ne želi uhvatiti dojku ni na koji način. Kad god bi ju pipnuo dobio bi nagon na povraćanje, izdojeno mlijeko bi odmah povratio, ne podrignuo, nego povratio u mlazu. Drugi dan od dolaska iz bolnice, osmi dan od rođenja dogodila se ova fotografija, F je uhvatio dojku, vukao kao pravi, ja sam bila oduševljena, plakala sam od sreće, ali za 2 sata probudio nas je vrisak, grčevi i povraćanje u mlazovima. Savjetnice @roditelji.u.akciji su mi u grupi na fb rekle da se ne brinem i da će se to uskladiti dok on navikne jer je na neonatologiji pio AD, te da samo nudim dojku a ad da zaboravim. Kako da zaboravim hranu od koje je on sit i miran, što god bih pojela njemu je smetalo, što god bih popila i to bi mu smetalo. Jesam li ja manje majka ako sam gladnom djetetu dala formulu i on ju je sretno i zadovoljno popio, podrignuo i zaspao. Spavao 3 sata u komadu bez grčeva i vrištanja. Sam Bog zna da sam htjela dojiti i danas bih još dojila da je išlo, ali nije išlo. Pa jesmo li mi manje vrijedne jer nismo bile "dovoljno uporne" jesmo li mi toliko loše jer smo im dale AD i bile sretne jer su siti. Nismo mi glupe, znamo i same i da je majčino mlijeko najbolji izbor za naše dijete, ali što ako ne ide. Pa čak i kakve veze ima ako ne želimo dojiti, hoće li nam sutra doći dijete i reći "glup sam jer nisam sisao" naravno da neće, pamtit će vrijeme koje smo proveli skupa i sretne trenutke u igri i plesu. Koga briga jesi sisao ili ne. Ružno je što #tjedandojenja neke žene koriste kao propagandu za majku i nemajku stoljeća. Još je više ružno što jedna organizacija kao Rode javno govori kako su ne dojilje loše Nastavak u kom⬇️

A post shared by Tena Strmota (@tena_mstrmota) on

Objasnila je potom potanko kakve je sve savjete dobila, tko joj je sve rekao da zaboravi na AD te da se nastaviti truditi. No, jednostavno nije išlo, a osuđivanje okoline dovelo ju je do osjećaja manje vrijednosti što je pak ona osudila ovim postom.

“Pa čak i kakve veze ima ako ne želimo dojiti, hoće li nam sutra doći dijete i reći “glup sam jer nisam sisao” naravno da neće, pamtit će vrijeme koje smo proveli skupa i sretne trenutke u igri i plesu. Koga briga jesi sisao ili ne. Ružno je što #tjedandojenja neke žene koriste kao propagandu za majku i nemajku stoljeća. Još je više ružno što jedna organizacija kao Rode javno govori kako su ne dojilje loše…”, komentar u cijelosti pročitajte na postu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba