MODA

Naslovnica britanskog Voguea treći put u povijesti je ljubičasta. Evo zašto

Radi se o posveti kraljici Elizabeti II

Britanski Vogue jučer je objavio naslovnicu za studeni 2022. godine. Ona je u potpunosti ljubičasta, a na njoj stoje tek riječi Njezino Veličanstvo Kraljica i godine rođenja i smrti kraljice Elizabete II, 1926 – 2022. U svojoj 106 godina staroj povijesti, britanski Vogue je tri puta imao potpuno ljubičastu naslovnicu i to svaki put povodom smrti njihovog vladara. Ljubičasta boja oduvijek se veže uz plemstvo, a za Veliku Britaniju posebno je važna.

Kraljica Elizabeta I u 16. stoljeću nije dopuštala nikome izvan svog najužeg kruga da nosi ljubičasto, piše Vogue, a kraljica Elizabeta II za svoje je krunidbe u Westminsterskoj opatiji nosila plašt tzv. Robe of Estate koji se sastojao od 22 metra ljubičastog baršuna.

TRADICIJA STARA 86 GODINA

Vogue, veljača 1936.

Britanski Vogue prvi je put objavio ljubičastu naslovnicu 1936. povodom smrti kralja Georgea V. “Ova početna stranica Voguea, kojom se inače osvrćemo na događaje iz naše posebne sfere, sada mora proširiti svoj opseg kako bi odražavala događaj koji je izbrisao sve druge u bilo kojoj sferi – smrt Njegovog Veličanstva Kralja Georgea”, pisalo je u uvodniku tog broja za veljaču. I broj je bio koncipiran tako da su o aktualnostima s Tjedna mode u Parizu pisali tek na zadnjih stranicama dok su prve bile posvećene sjećanju na, kako su pisali, “pripadnika Službe, predanog poljoprivrednika, vještog jahtaša, ljubitelja konja i stručnjaka za oružje” kakav je bio kralj George V.

Vogue, prosinac 1947.

Vlast je potom preuzeo Edward VIII koji je vrlo brzo abdicirao da bi mogao biti u vezi s rastavljenom Wallis Simpson. Kralj je potom postao otac kraljice Elizabete II, George VI. Druga ljubičasta naslovnica britanskog Voguea objavljena je povodom njegove smrti u ožujku 1952. godine. Prije toga se ljubičasta boja još jednom našla na naslovnici britanskog Voguea, ali samo u detalju. Radilo se o ilustraciji s ljubičastim jastučićem i rukom koja nosi vjenčani prsten, a koja je bila posvećena vjenčanju kraljice Elizabete II i princa Phillipa.

TREĆA LJUBIČASTA NASLOVNICA ZA KRALJICU ELIZABETU II

Vogue, studeni 2022.

Kraljica Elizabeta II bila je najdugovječnija britanska vladarica koja je na tronu sjedila impresivnih 70 godina stoga je ova naslovnica za studeni još posebnija. Glavni urednik Edward Enninful, inače prvi muškarac i prvi crnac na čelu britanskog Voguea, napisao je da ova naslovnica nije samo pozdrav kraljici već i zahvala za sve što je tijekom svoje vladavine učinila. U ovom broju za studeni odana joj je počast kroz više stranica. Na 164. stranici objavljen je pregled žena iz britanske kraljevske obitelji i to kako ih je Vogue prikazivao kroz godine. Na 170. stranici svoja sjećanja na nju podijelili su važni pripadnici svijeta mode, kulture i politike.

Na stranici 180, bivša tajnica za tisak kraljevske obitelji, Colleen Harris, napisala je tekst o novom kralju, Charlesu III, i njegovoj nadolazećoj vladavini. Harris je godinama radila upravo uz Charlesa te je dala svoj osvrt na njegov lik i istaknula vlastita očekivanja od onoga što slijedi.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube