FILM

Na službenom posteru za film Spencer princeza Diana jeca u raskošnu haljinu

Film ćemo u kinima gledati od studenog

Službeni filmski poster za novi biografski film o Diani Spencer prikazuje omiljenu princezu kako na koljenima jeca u svu raskoš i bjelinu svoje skupocjene haljine. Čak i kada ne bismo bili upoznati s usponima i padovima omiljene figure s kraljevskog dvora, ova fotografija s lakoćom prenosi temeljnu atmosferu njezina braka s princem Charlesom te njezin odnos s njegovom obitelji. Haljina u čije je bogatstvo uronjena nesretna Diana vjerojatno predstavlja njezinu vjenčanicu, ali i život koji je naizgled dobila onog trena kada je postala dio kraljevske obitelji. Sve je to samo farsa i iluzija, novac ne može nadomjestiti manjak ljubavi, neuklopljenost i tjeskobu koja je proganja sve do njezine tragične smrti.

Film je režirao sjajni čileanski redatelj Pablo Larraín (No, El Club) kojemu ovo nije prvi put da zadire u intimno prostranstvo povijesno istaknutih ženskih likova. Prije Diane, Larraín se bavio traumom i posrtanjima u životu prve dame Jackie O. Kennedy (koju je utjelovila Natalie Portman za što je dobila i nominaciju za Oscara) u filmu Jackie (2016). Kao i tada, Larrain i sada u središte radnje postavlja snažnu žensku figuru, a samim naslovom filma nas poziva da odbacimo nasljeđe obitelji Windsor te da se usredotočimo isključivo na Dianu, ne kao na princezu i buduću kraljicu nego kao na ono što ona zaista jest: Spencer, Diana Spencer.

Larraín nastoji oslikati Dianin potisnuti bijes, rastresenost te duboko razočaranje vlastitim brakom (i životom) jednom kratkom, ali intenzivnom crticom iz njezina bračna života. Njezinu naizglednu krhkost postavlja na scenu zajedno s ostalim članovima kraljevske obitelji i to na posjed u Sandringhamu za vrijeme božićnih praznika 1991, deset godina nakon bajkovitog kraljevskog vjenčanja. Vrijeme Božića je često, osim lampicama, kuhanim džinom i smiješnim puloverima, obilježeno i obiteljskom napetošću, nervozom te viškom alkohola koji se često razlije na mjesta gdje ne bi trebao. U takvim je situacijama često potrebna samo jedna iskra kako bi se sve zapalilo. Upravo to se događa i u ovoj filmskoj ekranizaciji – za vrijeme ta tri dana, Diana odluči napustiti princa Charlesa. Dianu utjelovljuje Kristen Stewart (koja je navodno neprepoznatljiva), a Charlesa Jack Farthing (Poldark). Još uvijek čekamo trailer, a film ćemo u kinima gledati od studenog.

View this post on Instagram

A post shared by Variety (@variety)

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube