TATE ZA TATE

Sadržaj omogućava La Roche-Posay

Mame su podijelile svoja iskustva te otkrile koje bi savjete dale svim novopečenim tatama

Pitali smo novopečene mame što im je bilo najpotrebnije od njihovih partnera nakon dolaska bebe

O povezanosti majke i djeteta napisani su milijuni tekstova, dok se oni o povezanosti oca i djeteta tek pišu. Sve se više priča o očinskoj ulozi pa smo tako i mi malo zagrebli ispod površine. Budući da tate ponekad nisu sigurni što napraviti i kako pomoći ženi u prvim danima i mjesecima s bebom, upitali smo tri majke kako su im pomogli njihovi partneri. Razgovarali smo s Ružicom, Teom i Ivanom, koje su s nama velikodušno podijelile svoja roditeljska iskustva.

Kad je mama dobro, onda je sve dobro

Ružica Račić je majka troje djece u dobi od osam i pet godina te 6 mjeseci. Sve trudnoće su joj prošle odlično i bez strahova. “Suprug je u početku bio više u strahu, tako da djecu nije odmah ni primao dok su bili baš jako mali, ali je uvijek bio tu za mene kao emocionalna podrška. Poslije, kad se ohrabrio mijenjao je pelene i hranio dijete”, ispričala nam je dodajući da suprug zna reći “Kad je mama dobro, onda je sve dobro.”

Ružica nam je rekla da je jedino izbjegavao kupanje, ali bi onda sudjelovao u pripremi za kupanac – donošenju kadice, pripremi vode te kasnije raspremanju i sušenju kose. Još je jedan tata smatrao kupanje posebno izazovnim.

Ivana Meštrović Babec prisjeća se prvih dana svog najmlađeg djeteta: “Jedino u čemu u početku nije aktivno sudjelovao je kupanje bebice jer eto nije znao kako bi ju primio, koja ruka ide bebi pod vrat, s kojom se kupa, kako ju okrenuti u kadici i sl.. To mu je malo bilo prekomplicirano”, no dodaje “On je prirodno smirenija osoba od mene i odlično se snašao u ulozi tate. Čak je bio i na rodiljnom dopustu pa ako je i imao strahove, tada su sigurno otklonjeni”.

Privatno vlasništvo

Smijali bi se mojim promjenama raspoloženja

Po povratku iz bolnice mamu čeka mnoštvo novih situacija. Dijete zahtjeva punu pažnju, a ona se mora odmoriti i oporaviti. Upravo zato je posebno bitno stvoriti ugodno okruženje kako bi cijela obitelj mogla sretno rasti. “Sjećam se dolaska iz rodilišta, kako i ovog nedavnog tako i onog prije pet i pol godina. Mislim da svaka novopečena mama jedva čeka doći kući iz rodilišta, misleći da će sve biti lakše, ali zapravo tek tada ostajete sami… Sve je na mami i ako nema pomoć i podršku partnera, zasigurno je teško…”, priča nam Ružica.

Tea Čavić pohvalila je svojeg supruga s kojim ima dvoje djece, jedno od 14 i jedno od godinu dana. “Partner mi je davao podršku od početka i jednako smo se veselili bebici. Puno mi je značila upravo pažnja i mirnoća nakon što smo doveli našu Ivu iz bolnice kući. Smijali bi se mojim promjenama raspoloženja, bilo je plakanja i smijanja od sreće jer smo svi skupa i lijepo nam je”, kazala je.

I Tein suprug je pomogao oko kućanskih poslova s brigom za bebu: “Pelene nam nisu nikad bile problem. Muž me zaista zamijeni u svakom momentu, a to puno olakšava, pogotovo nakon nekih neprospavanih noći kad treba dojiti više od tri puta. Uspavljivao ju je uspješno već prvih dana jer je htio sudjelovati, ali samo tijekom dana.”, kaže Tea.

Ružica je također bila zahvalna za pomoć koju joj je suprug pružio, a imala je i još pomagača. “Znao je očistiti WC, obrisati prašinu, usisati, ali sam imala tu sreću da mi je svekrva u blizini pa mi je ona znala ispeglati, skuhati u ona prva dva tjedna. Suprug je radio, a ja sam se bavila svime oko djece i kuće, a kad bi došao doma s posla onda bi on s curama prošetao da se ja malo odmorim i nešto napravim”, prisjeća se.

Shutterstock

Strah je uvijek prisutan

Možda mamama sve ide od ruke, ali proživljavaju iste strahove kao i tate. “Strah je uvijek prisutan jer se radi o malenom biću koje je u potpunosti, 24 sata na dan, ovisno o vama. Moj suprug je zaista bio uz mene, osobito kod prvog djeteta kad o roditeljstvu nismo znali ništa, ali sve je nekako prirodno došlo i posložilo se. Bilo je i težih dana jer nam je sve to bilo novo, ali zajedno smo sve lakše preživjeli. Kasnije, s drugim i trećim djetetom, strahovi su gotovo u potpunosti nestali. Naš odnos se produbio i jednostavno imamo više povjerenja jedan u drugoga”, podijelila je s nama Ivana.

Tea je također imala veliku podršku supruga, koji je po zanimanju kuhar, jer se pobrinuo za kvalitetnu prehranu u periodu dojenja: “Razmazio nas je s juhicama i varivima, što je bilo bitno radi dojenja i kvalitetnog mlijeka. Moram priznati da je to po meni bilo idealno okruženje u kojem bebica i ja možemo nesmetano odmarati nakon poroda”, kaže Tea i dodaje da je jednako korisnu pomoć imala i prilikom kupanja i uspavljivanja bebe.

“Kod njega sam čak i osjetila da bi volio još više biti povezan s njom kao i ja, zaista se trudio. Stavljao bi ju nakon večernjeg kupanja na prsa da osjeti njegovu kožu, glas i miris. Takvi momenti jako brzo prođu i poslije ih se više ne sjećamo, vidim to po starijem djetetu”, objašnjava.

Kad je riječ o bebinoj koži i njezi nakon kupanja, mnogi roditelji imaju pitanja vezana uz odabir proizvoda koji ju neće isušiti već nahraniti. U tom slučaju je najbolje koristiti proizvode koji imaju dermatološku preporuku. Primjerice, proizvodi iz La Roche-Posay Lipikar linije su dobar odabir za higijenu i njegu osjetljive, vrlo suhe i atopiji sklone kože. Pogodni su za korištenje od prvog dana života i mogu ih koristiti svi članovi obitelji.

Mamama treba i emocionalna podrška

Roditelji u početku znaju biti preplavljeni emocijama, naročito nakon neispavanih noći, no zato je uvijek važno da su mama i tata oslonac jedno drugome. Ružica objašnjava da joj je upravo emocionalna podrška njezina supruga bila jedan od najvažnijih faktora: “Čim imaš nekoga tko je tu za tebe sa psihičke strane, odmah je lakše. Tako i danas zna biti trenutaka kad sredim sve tri cure sama jer sam brža. Naime, s njim to predugo traje, kao da su se djeca u blatu valjala, ali mi nije problem i opet je lakše jer ako krene nešto po krivu znam on je tu”, objašnjava.

Shutterstock

No, usprkos svim problemima i strahovima, Ivana kaže da je majčinstvo najljepši poziv. “Biti majka je zasigurno najvažniji i najljepši poziv u životu svake žene. O majčinstvu se jako puno piše i govori, dok se očinstvu ne posvećuje toliko pažnje iako je dolazak bebe i očevima velika promjena u životu. Ja sam sretna jer, koliko god da je biti roditelj ponekad veliki izazov, imam supruga za kojeg sam sigurna da će me uvijek podržati i biti uz mene, kao i ja uz njega”, zaključuje.

Preostale dragocjene savjete, iscrpna iskustva i sugestije, kao i sav popratni edukativni sadržaj, možete pronaći u sklopu kampanje Tate za tate. Pratite nas jer uskoro donosimo i edukativni video u kojem tata pedijatar i tata dermatolog otkrivaju sve što trebate znati o njezi bebine kože, ali i odgovaraju na važna pitanja koja ste nam poslali u anketi.

Sadržaj nastao u suradnji s brendom La Roche-Posay.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube