VIJEST

Lutke više nisu isključivo ženske ili muške, ove su potpuno rodno neutralne i baš su nam divne

Poznati proizvođač lutaka, tvrtka Mattel, osmislila je rodno neutralne lutke koje se mogu napraviti po narudžbi

Lutkice za djevojčice u ružičastim haljinama i lutke za dječake u plavim trapericama. Oduvijek smo navikli na takvu podjelu uloga, čak i među lutkama koje su neizostavan dio svačijeg odrastanja. Poznati proizvođač igračaka, tvrtka Matell, zato je osmislila novu liniju lutaka koje nisu ni dječaci ni djevojčice već se mogu napraviti po narudžbi uz pomoć brojnih opcija koje su osmislili. Kako navode na svojoj stranici, ove lutke su osmišljene kako bi se “riješili etiketa i pozvali svu djecu da stvaraju svoje likove iznova i iznova”.

Mattel

Svaka lutka koju mogu stvoriti omogućit će djeci da pokažu svoj karakter i posebnosti. Linija je osmišljena s ciljem da im se da mogućnost prikazati raznolikost karaktera koje viđaju u svojoj obitelji i društvu, ali i da napokon vide karaktere poput sebe prezentirane među lutkama. Iz tog razloga lutke nisu ni djevojčice ni dječaci već predstavljaju rodno neutralne osobe koje nisu isključivo androgeni bijelci kao što se to uglavnom prikazuje u javnosti. Linija tako uključuje crne, Latinix i azijske lutkice s različitim tonovima kože. Sve lutke imaju kratku kosu, ali uz njih se mogu kupiti i razne perike kako bi djeca imala što više opcija. Slično kao i kod starih Barbie lutaka, svaka od njih je jednake veličine te u tom pogledu ne postoje razlike, ali vjerujemo da će se uskoro pobrinuti i za to.

View this post on Instagram

In our world, dolls are as limitless as the kids who play with them. Introducing #CreatableWorld, a doll line designed to keep labels out and invite everyone in. Link in bio. #AllWelcome

A post shared by Creatable World (@creatableworld) on

Za djecu koja su rodno neutralna, ovaj pothvat je jako velika stvar. Posebno za one koji ne spadaju u skupinu androgenih bijelaca, a i dalje spadaju u skupinu rodno neutralnih osoba. Jedan od najvećih problema koji nastaje prilikom nedovoljne zastupljenosti različitosti među ljudima su psihološki problemi koji se javljaju u najranijoj dobi, ali i zlostavljanje okoline. Lutke kao takve se možda čine kao samo jedan mali dio odrastanja, ali na putu do ljubavi prema vlastitom tijelu i biću, pogotovo u djetinjstvu, ovakve igračke mogu napraviti veliku razliku i mnogima pomoći.

Nije poznato hoće li ove lutke doći u prodaju i u Hrvatsku, ali se mogu naručiti na njihovoj službenoj stranici, a cijena im je 202 kune (22,99 dolara).

Mattel

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba