GASTRO TEST

Sadržaj omogućava Lidl Hrvatska

Jogurt od kokosa ili pomfrit od mrkve? Donosimo nove proizvode omiljenog dućana u tri genijalna jela

Zaintrigirali su nas veganski i klimatski neutralni proizvodi pa smo ih odlučili probati

Kad cijela redakcija dolazi do stola ugrabiti pomfrit od mrkve i pastrnjaka jer se brzinom munje pročulo koliko su dobri, jasan je to znak da imamo pobjednika testiranja veganskih i klimatski neutralnih proizvoda. Bili smo u popriličnoj nevjerici jer kako nešto tako jednostavno može biti tako ukusno, ali i kako nam to nije ranije palo napamet spremati kod kuće. Uz to se još i jednostavno pripremaju. Smrznuti se stavljaju u fritezu ili pak na lim i u pećnicu. Mi smo se odlučili na treću varijantu – dobru, staru tavu i malo ulja te pržili desetak minuta.

Dobijemo baš hrskave pommese koji imaju puno više okusa od običnih krumpirića na koje smo navikli. Mrkva je pomalo slatkasta i sličnog okusa kao batat, a pastrnjak je baš ugodno iznenađenje. Izgledom podsjeća na krumpir, a okusom na peršin. Međutim, ima neki svoj posebni šmek koji ne možemo opisati, morate ga jednostavno probati. Pomfrit se može kupiti u Lidlu, a pola kilograma stoji svega 17,99 kuna.

Jelovnik kojim čuvamo prirodu

Lidl se obvezao stalno povećavati svoju ponudu veganskih i klimatski neutralnih proizvoda 
Foto: Aleksandar Selak

Riječ je o jednom od ukupno 12 veganskih i klimatskih neutralnih proizvoda Lidlovih robnih marki koje smo kušali. Zašto smo se uopće odlučili na taj pothvat? Pa, čuli smo da ih se u krugovima ljubitelja namirnica bez sastojaka životinjskog porijekla posebice hvali. I to zbog autentičnog okusa, zato što su zdravija varijanta mesnim verzijama na koje smo navikli, ali i zato što su prihvatljiviji za okoliš.

Isprobali smo neke od proizvoda iz Lidlove linije prehrambenih klimatski neutralnih proizvoda robne marke Vemondo. Osim Vemonda, Lidlovu ponudu klimatski neutralnih proizvoda čine i proizvodi robnih marki W5 Nature, Cien Nature i Dentalux Nature. Za njih je Lidl, putem međunarodno priznatih certificiranih projekata zaštite okoliša zlatnog standarda, u potpunosti kompenzirao sve preostale emisije stakleničkih plinova nastale uzgojem, preradom, prijevozom i zbrinjavanjem proizvoda.

Dakle, nekolicinu njih smo probali i ostali uistinu impresionirani. Na klimatski neutralnom jelovniku našli su se namazi, jogurti, sladoled, tofu i, naravno, kraljica jutra – kava, ali s biljnim mlijekom. Ovi se proizvodi mogu pronaći i u Lidlovom katalogu.

Klimatski neutralan doručak

Oduševio nas je meksički namaz u kombinaciji s bezglutenskim kruhom 
Foto: Aleksandar Selak

Moram priznati da još nisam probala loš kruh i pecivo u Lidlu pa tako ni ovaj put nisu razočarali. Kruh sa sjemenkama (10,99 kuna) je bio pomalo tvrd, ali čim smo namazali Vemondo meksički namaz od povrća (6,99 kuna) sve se sjedinilo u jedan dobar zalogaj. Sastoji se većinski od paprike i luka, a zasigurno će odgovarati ljubiteljima ljutog. U našoj je redakciji nestao u sekundi. Za one osjetljivijeg nepca, uzeli smo i nježniji Vemondo francuski namaz od luka i tofua (6,99 kuna) koji okusom podsjeća na dressing za salatu.

Kruh bez glutena Tastino (13,99 kuna) bio je mekan kao duša, a idealno se slagao s humusom iz linije Chef Select (8,99 kuna). Budući da u redakciji imamo mnogo ljubitelja ovog orijentalnog namaza i često se nađe na stolu za vrijeme doručka, dočekali smo Lidlov humus dosta kritično. Dosta je intenzivan, ali punog okusa i jako kremast, što se nama posebice svidjelo. Uz sve to je odlično sjela kava s mlijekom od badema (13,99 kuna) brenda Vemondo, a bilo je kremasto i puno laganije za želudac od klasičnog kravljeg mlijeka. Za međuobrok su nam bili jogurti od kokosa i jagode (9,99 kuna) koji dolaze u pakiranju od dva komada. Malo su neobični, rjeđi nego drugi jogurti i podsjećaju teksturom na mlijeko s okusom. No, mogu biti dobra ranojesenska užina za one koji vole zdrave deserte koji nisu previše slatki, a opet osvježavajući i lagani.

Dobar i zasitan obrok

Pljeskavica je bila vrlo mekana i ukusna, a odlično se slagala s pomfritom od mrkve i pastrnjaka koji je zamirisao kroz cijelu redakciju 
Foto: Aleksandar Selak

Za glavno jelo, odnosno ručak, odlučili smo se za pomfrit od povrća i Vemondo tofu (7,99 kuna) kao prilog intrigantnim Next Level pljeskavicama (24,99 kuna) od soje, mrkve i gljiva. Također, i pljeskavice dolaze u pakiranju od dva komada. Očekivali smo puno zato što smo o njima čuli pohvale sa svih strana. Pljeskavice su neki sasvim drugi svijet. Okusom, mirisom i izgledom podsjećaju na mesne varijante.

Inače su namijenjene za burgere, ali smo ih probali samostalno kako im ne bi u pecivu, povrću i umaku zakamuflirali okus. Možemo reći da smo se dobro najeli jer je bilo baš zasitno. Fino se osjetio okus povrća, začina, ali i orašastih plodova. Bio je vrlo mekan i rastopio se u ustima. Tofu smo samo prepržili na maslacu i shvatili da bi se sjajno slagao s marinadom od češnjaka. Ali o okusima se ne raspravlja.

Nešto slatko za kraj gastro testa

Sladoled je vrlo lagan, a posebice je odgovarao kolegama koji su intolerantni na laktozu 
Foto: Aleksandar Selak

Na kraju smo se nagradili desertom. Vemondo ima veganske i klimatski neutralne sladolede – čokoladni s dodatkom hrskavih komadića tamne čokolade i madagaskarsku vaniliju (26,99 kuna). Bili su, bez pretjerivanja, savršeni završetak naših sljedova. Intenzivnije se osjete sastojci nego li u drugim ledenim slasticama ovog tipa. Posebice su razveselili kolege u redakciji koji su intolerantni na laktozu. Za njihov je organizam, posvjedočili su kolege, bio idealan jer skroz lagano sjeda na želudac. Inače je dosta teško pronaći dobar sladoled bez laktoze tako da su ovi pun pogodak.

Sadržaj nastao u suradnji s Lidl Hrvatska.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube