INSPIRACIJA

Doris Day je bila prava diva. Život joj je bio ispunjen glazbom, filmom i ljubavi prema životinjama

U 98. godini života jučer nas je napustila filmska zvijezda Doris Day

Jedna od najpoznatijih glumica 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća preminula je jučer mirno u svom domu u 98. godini. Njen život bio je ispunjen velikim glumačkim uspjesima, a glumom se bavila do svoje osamdesete godine. Premda je do tada njeno zdravlje bilo u redu, nedavno je dobila upalu pluća koju njeno tijelo više nije moglo podnijeti.

Nenamjerna odluka dovela je do slave

Doris Day, punog imena Mary Ann Von Kappelhoff rođena je 3. travnja 1922. godine, a prije nego se odlučila za glumačku karijeru, željela je biti plesačica. Otac joj je također bio glazbenik i učitelj što joj je dalo poticaj za istu karijeru. Taj san je bio uništen nakon što je slomila desnu nogu u prometnoj nesreći pa je umjesto plesa, s 15 godina počela pjevati u klubovima i na radiju. Njeno umjetničko ime nastalo je u tom periodu kada je najviše voljela izvoditi pjesmu Day by Day. U to vrijeme je pjevala uz najveće pjevače tog vremena kao što su Bob Crosby i Les Brown. S 23 godine snimila je i prvi hit s Lesom Brownom, Sentimental Journey, koji je 1945. godine bio broj jedan na američkim ljestvicama.

Njene pjevačke i glumačke sposobnosti donijele su joj uloge u preko 30 filmova u karijeri, a uglavnom je imala ulogu simpatične djevojke predivnog glasa i širokog osmijeha. Zbog takvih uloga dobila je i nadimak The Virgin Queen, a kako je rekla za The Hollywood Reporter 2011., voljela je glumiti djevojke koje su u braku više nego one koje su same.

Među najpoznatijim filmovima u kojima je glumila su Que Sera, Sera, My Dream Is Yours, Tea For Two, Send Me No Flowers i That Touch Of Mink, a vjerojatno najpoznatija uloga joj je u filmu Pillow Talk u kojem je glumila uz Rocka Hudsona, a za koju je bila i nominirana za Oscara. Bez obzira na količinu uloga koje je imala, samo je za tu bila nominirana za tako prestižnu nagradu.

Preko 30 filmova u karijeri

Uloge su joj uglavnom bile vrlo slične, sve dok nije glumila u filmu Storm Warning 1951. godine kada ju je zapazio i Hitchcock koji joj je pet godina kasnije dao ulogu supruge u trileru The Man Who Knew To Much. Među važnijim ulogama bila je i ona u Calamity Jane iz 1953. godine kada je pjevala Secret Love, pjesmu za koju je kasnije bila i nagrađivana. 1960. je bila nominirana za nagradu Akademije za najbolju glumicu, a 1989. godine je dobila Cecile B. DeMille nagradu za životno postignuće.

Posljednji film u kojem je glumila bio je With Six You Get Eggroll, a nakon toga je od 1968. do 1973. godine glumila u CBS-ovoj seriji The Doris Day Show u ulozi udovice s dva sina koja živi na ranču i radi kao tajnica u San Franciscu. Doris nije htjela glumiti u serijama, no bila je primorana to raditi nakon smrti supruga 1968. godine nakon koje je ostala bez novaca. Uz prvog supruga koji je preminuo, imala je još trojicu s kojima se rastala. 1975. godine objavila je autobiografiju Doris Day: Her Own Story u kojoj je pokazala kako njen život nije veseo i simpatičan kao i njene uloge.

Za svog života snimila je jazz album Duet s Andreom Previnom 1961. godine. Sveukupno je izdala 29 albuma, a posljednji koji je izdala bio je My Heart, 2011. godine, a uključivao je pop hitove iz 60-ih i 70-ih.

Nakon što je prestala glumiti posvetila se brizi za životinje. Tako je 1971. osnovala humanitarnu organizaciju Actors and Others for Animals, Doris Day Foundation i Doris Day Animal League 1987. godine koja radi na tome da zaštiti životinje. Otvorila je i hotel Cypress Inn u kojem je životinjama dopušteno da provode vrijeme s ljudima za vrijeme dnevnog odmora. To druženje odvijalo se u restoranu imena Terry, što je i ime njenog pokojnog sina koji je umro u 62. godini od melanoma. 2006. godine je Doris Day Animal League organizacija postala dio The Humane Society Ujedinjenih naroda, a jedan od događanja u njenoj organizaciji, Spa Day je do sada pomogao životinjama u 75 zemalja diljem svijeta. Ne treba niti napominjati da je bila vegetarijanka.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba