SUPERMAME

Čitajući naše medije i skrolanje po Instagramu nagnalo me da se pitam što će to donijeti mojoj djeci

U suradnji sa Supermame.hr, donosimo vam stvarne priče mama, onih koje znaju da nisu savršene, uče iz dana u dan i žele da znate kako niste same

Sonja je supermama dvojice živahnih dječaka. Zagrepčanka dalmatinskih korijena, pravnica po zvanju i blogerica po zanimanju, mama glasnog smijeha i vatrenog temperamenta u borbi protiv predrasuda. Kreativna u duši i obožavateljica kave kojoj kronično nedostaje vremena. Portal Supermame donosi stvarne priče o roditeljstvu.

Kakve vijesti volite čitati? Volite li zaviriti u tuđi život dok ispijate jutarnju kavu i skupljate snagu za novi radni dan pred vama? Otvarate li portale koji vam serviraju prijelomne vijesti svakih pola sata, pod uvjetom da su sve te prijelomne vijesti užasne tragedije ili upalite kakvu popularnu društvenu mrežu i dan započinjete lijepim vizualima sa simpatičnim tekstovima ispod?

View this post on Instagram

Kada bih vam mogla predočiti kako je nekada izgledao vrt moga dide. Zvala sam ga rajski vrt. Zelenila je bilo u izobilju, par stabala limunova i naranče, veliko stablo smokve kojoj su se grane lomile pod težinom plodova, koje smo kao klinci u trku brali i jeli onako sa korom, bez pranja. Didove pome, balancane, paprike… Vrt je bujao… Bila je tu i jedna stara palma… Hlada i komaraca bilo je koliko nas je volja… On je vječno bio u vrtu, ako nije kopkao i čupkao, onda je zadovoljno češljao svoje duge brkove. Baka je vječno bila u kuhinji i spremala ručak. Ona je sve vodila, ona je brinula o svima. A on je brinuo o vrtu. Nje nema već 5 godina, a on je od tada izgubio volju za vrtom. Drže ga njegovi praunuci. Zbog njih je tu još par stabala limuna i malo zelenila… Od svega, ostao je ovaj stari vrtni tuš kojeg je sam slagao i stara smokva… Jednako plodna kao nekada… Tu još stignemo stvoriti uspomene slične mojima… . . . . #jasamsupermama #supermamehr #mamablogerica #momstagram #momofboys #instamame #momstagraming #mommymoments #summerwithkids #memories

A post shared by Sonja (@supermama.sonja) on

Primijetila sam da sve više spadam u kategoriju koja više ne želi čitati niti slušati vijesti koje nam prenose mediji jer mi zamračuju um i dušu, u meni izazivaju osjećaj beznađa i tuge, osjećaj beskonačno slomljenog srca jer kako itko može biti sretan u ovom svijetu vječne patnje i tragedije. Osim toga, pored svih tih užasnih tragedija, nesretnih sudbina, od ostalih vijesti koje nam se serviraju su površne i djetinjaste vijesti političkog života naše male državice.

Zatim mi upadne u oko kakva politička kolumna koja se opet svodi na naglašavanje čitavog jada i beznađa našeg društva. Živimo u društvu sastavljenom od korumpiranih političara i kronično nezadovoljnog naroda. Kronično nezadovoljnog naroda koji svoje nezadovoljstvo iskazuje polupismenim i besmislenim komentarima ispod teksta, umjesto da naprave nešto. Jer, za napraviti nešto, treba ustati s udubljenog kauča, maknuti mobitel, izaći i hrabro izgovoriti ono što te smeta, raditi neku promjenu. Raditi na tome da svijet postane bolje mjesto. Svakako, lakše je ostaviti salvu uvreda u komentaru. Jer, time će se nešto promijeniti? Samo ćemo naivno povećati čitanost tog istog tragičnog članka koji nas je razbjesnio.

Živimo u društvu sastavljenom od korumpiranih političara i kronično nezadovoljnog naroda

Zatim nakon tih ozbiljnih i kritičkih kolumni i vijesti, slijedi vrhunac našeg novinarstva – doslovno prevedeni članci stranog žutila , koji sadrže niti više niti manje – sedam rečenica. Koliki je obujam stražnjice naših i inih zvijezda, tko se s kim valjao na plaži, kako su xx i xy u sretnoj vezi i svoju sreću dijele čak i dok zajedno obavljaju nuždu u obližnjoj šumici. Pitam se postoji li zlatna sredina u sadržaju koji upijamo kroz različite medije i društvene mreže? Mora li sadržaj biti ili beskonačno tragičan, depresivan, bijesan ili toliko površan da se nakon primanja tih informacija u naš mozak, doslovno osjeti kako nam je odumrla moždana stanica?

Onda s druge strane imamo društvene mreže koje nam isto tako serviraju različit sadržaj, ali opet ni tu ne izostaju stalne kritike, bijes i ljutnja. Tu je pak sve lažno i presavršeno. Opet smo nezadovoljni i opet se svodimo na ostavljanje uvredljivih komentara. Zaista nam je jako teško udovoljiti. Smeta nam tuđa sreća, smeta nam tuđi uspjeh, jer danas, ako si u nečemu uspio, mora biti neka muljaža u pozadini. Imam dojam da smo u začaranom krugu i ne znamo kako ga prekinuti i filtrirati sadržaj koji primamo u svoj um, dušu i tijelo.

Sve to me navodi na razmišljanje o mojoj djeci. Što im ovaj svijet nudi? Kako ću se ikada ohrabriti i pustiti ih da sami otkrivaju? Jer, po svemu što nam mediji serviraju, bolje je da nas pogodi onaj asteroid i da nas nema, jer nade nema. Nade nema dokle god smo ovakvi jedni prema drugima. A s druge strane, sigurna sam da je stvar toga što sami dozvolimo da nas zatruje. Sami odlučujemo što će nas obeshrabriti, što će nas preplašiti, što će nas razljutiti.

View this post on Instagram

Prvi dan Festivala bajki u Ogulinu je iza nas. Nisam prije čula za ovaj festival, a ovo je 14ta godina da se održava. Izrađivali smo vilinske krune, plesali i predozirali se slatkišima. Dan prepun dojmova od samoga grada, festivala do kućice na jezeru koja je kao iz snova. Nestrpljivo čekamo sutrašnji dan i posjet Ivaninoj kući bajke. A ako niste do sada bili ovdje, dođite. Iskoristite divan vikend pred nama i odvedite mališane na izlet. Ovim starijim će biti posebno zanimljivo jer je jako puno radionica za njih. Šaljemo vam vilinske poljubce iz čarobnog Ogulina. . . . . #jasamsupermama #supermamehr #mamablogerica #momstagram #momofboys #instamame #momstagraming #mommymoments #momstagraming #oureverydaymoments #igmotherhood #myfamily #festivalbajki #ivanabrlicmazuranic

A post shared by Sonja (@supermama.sonja) on

Zato ovaj mjesec, mjesec novog početka napravite nešto za sebe. Ako vas nešto smeta – mijenjajte to – pokrenite se. Ili jednostavno ignorirajte, stavite na block – hide – mute. Opcija je puno. Filtrirajte sadržaj koji čitate.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba