CELEBRITY

Britney je progovorila na sudu: “Ne daju mi da se udam ni imam djecu. Samo želim svoj život natrag”

U obraćanju sutkinji, pjevačica je otkrila još šokantnih detalja o skrbništvu koje otac ima nad njom već 13 godina

Britney Spears jučer je napokon dobila šansu govoriti pred sutkinjom Brendom Penny i ispričati svoju stranu priče u slučaju sa skrbništvom koje otac ima nad njom već gotovo 13 godina. Obratila se sutkinji preko video poziva, a govorila je 20 minuta čitajući bilješke koje pripremila, piše CNN. “Dugo nisam govorila na sudu jer sam se osjećala kad da me nitko ne sluša kad sam zadnji put bila ovdje”, rekla je Britney i nastavila opisivati detalje skrbništva koje se navodno pretvorilo u alat opresije. Otkrila je da je bila prisiljavana na nastupe, da su joj davali litij kojim se tretira shizofrenija i bipolarni poremećaj, da je bila prisiljena na kontracepciju. “Imam spiralu kako ne bih ostala trudna. Htjela sam je izvaditi kako bih počela pokušavati još jednom zatrudnjeti, ali tzv. tim nije mi dao da idem kod liječnika jer ne žele da imam djecu”, rekla je.

Dodala je i da se ne smije udati, da smatra da je skrbništvo nasilno, da je istraumatizirana, da ne može spavati te da joj je nakon 13 godina stvarno dosta i samo želi svoj život natrag. “Ovo skrbništvo čini mi više zla nego dobrog. Ja zaslužujem imati život. Radila sam cijeli život. Osjećam se zaskočeno, zlostavljano, izolirano i usamljeno. Ja zaslužujem jednaka prava kao i svi drugi”, zaključila je Britney. Nakon toga je prijenos za javnost prekinut, a iduće saslušanje zakazano je za 14. srpnja.

KAKO JE POČEO #FREEBRITNEY POKRET

Cijeli ovaj slučaj došao je pod povećalo javnosti kad su njezini su fanovi pokrenuli kampanju naziva #FreeBritney kojom su ukazali na to da je pjevačica praktički zatočena u svom domu. Kampanja sadrži peticiju kojom traže da se Spears oslobodi skrbništva koje nad njom ima njezin otac, a zbog kojeg pjevačica nema ovlasti za donošenje odluka o vlastitom životu, već o svemu, pa tako i o upravljanju financijama, odlučuje njezin otac.

Jamie Spears je skrbništvo dobio nakon slavnog brijanja glave i nekoliko drugih javnih incidenata, nakon čega je Spears u dva navrata bila hospitalizirana, a otac je zatražio i dobio privremeno skrbništvo. Godinu dana nakon, njezin otac uspijeva dobiti trajno rješenje o skrbništvu, i to zbog njezine navodne demencije u ranom stadiju. Što to konkretno znači? Pa, unatoč tome što je pjevačica do danas zaradila više stotina milijuna dolara, ona njima ne može upravljati. Uz to, ne smije ni upravljati automobilom, kontrolirati svoju karijeru, udati se, imati djecu, glasati, angažirati odvjetnika, slobodno pričati u intervjuima, … i popis se nastavlja.

POKUŠAJ UKLANJANJA OCA KAO SKRBNIKA

Ipak, kampanja koju su pokrenuli fanovi urodila je plodom. Tijekom srpnja 2020. počelo je saslušanje nakon kojeg se odluka o skrbništvu ponovno razmatrala. Do tada, Britney Spears, žena čije je trenutačno bogatstvo procijenjeno na 250 milijuna dolara, ostaje žena kojoj otac daje džeparac od 1500 dolara tjedno za osnovne životne potrebe i koja većinu svog vremena provodi zarobljena u kući.

O svemu tome, Britney se nije očitovala. No, kako je u srijedu, 19. kolovoza objavio The Independent, njezini su odvjetnici u ponedjeljak 17. kolovoza sudu u Los Angelesu predali dokument u kojem stoji izjava pjevačice kojom se snažno protivi tome da joj otac ostane skrbnik. Tada je navodno i izrazila i želju da joj skrbnica bude Jodi Montgomery, njena menadžerica koja joj je bila privremena skrbnica otkad je otac zbog bolesti odstupio s pozicije na jedno kraće vrijeme.

SUD JE PRODUŽIO SKRBNIŠTVO DO VELJAČE 2021.

Nakon saslušanja, magazin Variety došao je do dokumenata u kojima stoji odluka suda u Los Angelesu da se unatoč naporina pjevačice i njenog odvjetničkog tima, skrbništvo produži barem do 1. veljače 2021. godine. Na saslušanju su, pišu, bila oba roditelja Britney Spears i četvero odvjetnika, ali medijima je ulaz bio zabranjen. Fanovi koji su pokrenuli #FreeBritney pokret istovremeno su ispred sudnice prosvjedovali. Jamie Spears pokretače #FreeBritney pokreta nazvao je teoretičarima zavjere i odbacio sve njihove optužbe.

No, njegova kći se, čini se, s njima ne slaže. Kako se i nagađalo, odvjetnički tim pjevačice u ožujku ove godine je zatražio da pjevačici skrbnica bude Jodi Montgomery, njena menadžerica koja joj je bila privremena skrbnica otkad je otac zbog bolesti odstupio s pozicije. To je najavio jedan od odvjetnika Samuel Ingham na jednom od saslušanja u ovoj mučnoj pravnoj borbi, pisao je Dazed.

NOVI DOKUMENTI OTKRIVAJU DA SE PJEVAČICA ZA SLOBODU BORI PUNO DULJE

U međuvremenu je u javnost pušten dokumentarac New York Timesa Framing Britney Spears koji je svijet dodatno šokirao, a pjevačicu natjerao da se napokon javno očituje oko cijele situacije. Rekla je da je polaskana interesom javnosti, ali i da ne može shvatiti to što dokumentarci prozivaju medije koji je nisu puštali na miru, a onda rade istu stvar. Dodala je i kako je njezin život, unatoč brojnim negativnim događajima, i dalje u prvom redu obilježen onim lijepim, pozitivnim, kao i to da ne vidi poantu toga da je se stalno podsjeća na najgore dane koje je proživjela.

No, interes javnosti gura medije da istražuju dalje. I tako je New York Times u ponedjeljak objavio priču u kojoj otkrivaju da su došli do povjerljivih sudskih dokumenata koji su otkrili da se pjevačica bori za vlastitu slobodu barem od 2014. godine. U njima je između ostalog pisalo da se Spears osjeća kao da je skrbništvo postalo alat opresije i kontrole nad njom. Navela je i da je bila natjerana na boravak u mentalnoj instituciji kao i na nastupe protiv svoje volje. Iz Timesa su kontaktirali i Jamieja Spearsa no nije htio komentirati novootkrivene dokumente.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba