Emocije

Ako puno diskutiramo i razmišljamo o prekidu, brže ćemo ga preboljeti. Da, tako kažu

Prijatelji vam govore da prestanete više pričati o njemu, ali vi si jednostavno ne možete pomoći. Poznato? Stručnjaci kažu da ovo i nije tako loše

Kroz sve svoje prekide bilo mi je iznimno bolno prolaziti. Tu je bilo svega – vike, plača, poricanja, ljutnje, tuge. Veliki užasni koktel emocija dočekao me svaki put i činilo mi se da će trajati dovijeka. I da, što su dani više prolazili, to sam bila sve ljuća, sve tužnija i opsjednuta provjeravanjem što moj bivši radi, stavlja na društvene mreže, je li našao nekog drugog i slično.

Znala sam da sebi štetim umjesto da si olakšam cijelu tu situaciju, no jednostavno je to ‘špijuniranje’ bilo jače od mene. Iako možda mislite da je takvo ponašanje kontraproduktivno i da sam trebala jednostavno izbaciti ga iz misli, jedno istraživanje tvrdi da upravo razgovorom s nekim o prekidu i prošloj vezi može pomoći da ga prebolimo brže.

Razgovorom se lakše psihički odvajamo od bivšeg

Stručnjaci su analizirali posljedice prekida kroz eksperiment s 210 pojedinaca koji su nedavno prekinuli neki odnos. Došli su do zanimljivog zaključka – oni koji su razmišljali i diskutirali o svom prekidu s drugim ljudima, uspjeli su ga prije preboljeti, odnosno psihički se odvojiti od bivšeg partnera.

Međutim, stručnjaci nisu sigurni zašto je fokus na prekid i bivšu vezu dobar za ‘nastavljanje dalje’, zaključuju da je razlog gledanje na prekid iz drukčije perspektive. Psiholog dr. Guy Winch, autor knjige ‘How To Fix A Broken Heart‘, kaže da naš mozak na prekid reagira istom onakvom euforijom kao i mozak ovisnika kad se maknu s teških droga.

Nekada pravi razlog prekida i nije toliko važan

No, Winch također kaže da prekid može preboljeti tek onda kada smo načisto sami sa sobom zašto je uopće došlo do njega. Ako, kaže, niste sigurni zašto ste vi i vaš partner prekinuli, nemojte od njega tražiti razlog. Jednostavno izmislite neki koji neće utjecati na vaše samopouzdanje poput ‘nije se mogao prepustiti’.

Ovi savjeti itekako se čine logičnima, ali mislim da samo mi možemo odlučiti koliko ćemo tugovati i jesmo li spremni nastaviti dalje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba