ĐUBOOKS

Čovjek od krede je slojevita priča koja će vas poprilično oduševiti. Mene je

Debitantski roman britanske spisateljice C. J. Tudor, “Čovjek od krede“, triler je s dva vremenska tijeka radnje smještene u mali grad na južnoj obali Engleske

Godine 1986. pripovjedač Eddie Adams ima dvanaest godina i nekoliko dobrih prijatelja s kojima provodi gotovo sve vrijeme. Njegovo se društvo sastoji od živopisnih likova što potvrđuju i njihovi nadimci: Debeli Gav (uistinu ima previše kilograma), Metalni Mickey (robustan apratić za zube), Hoppo i Nicky. Svaki je od njih izvrsno ocrtan te mu autorica dodjeljuje istaknutu osobnost.

Svake se godine u gradiću pojavi zabavni park koji je djeci omiljeno mjesto – oni odrasli u to vrijeme potvrdit će vam oduševljenje raznim vrtuljcima, autićima, raketama i slatkišima. No, kobne se 1986. njihov posjet lunaparku pretvori u noćnu moru. Dogodi se nesreća s vrtuljkom u kojoj nastrada prekrasna djevojka i koja će označiti prvi traumatični događaj do tada bezbrižnog djetinjstva. Eddie je spasi od smrti zajedno s misterioznim čovjekom bijele kose, gospodinom Halloranom. On je novi učitelj u gradu, a odmah upada u oči jer je albino. Iz tog ga razloga svi smatraju odbojnim te ga Eddie, kao i drugi, naziva Blijedi. Pokazat će se da je njihov prvi susret bio jedan od najznačajnijih događaja junakova djetinjstva.

Nakon nekog vremena Blijedi i Eddie počinju više komunicirati te mu Halloran pokaže igru koja se sastoji od tajnih znakova kredom. Dječaci na taj način ostavljaju tragove jedan drugome, i jedino oni znaju što znače. Taj je bezazlena dječja igra trajala sve do trenutka kada ih crteži kredom ne odvedu u šumu, do raskomadana leša mlade djevojke.

Vremenski se okvir knjige izmjenjuje pa se nakon djetinjstva prebacujemo u 2016. godinu kada je Eddie sredovječni učitelj koji ima problem s pićem te ga muče neobični snovi. Čitav se život trudio održati savršeni red iz čega je proizašla dosadna egzistencija bez žene i djece, ali s brojnim predmetima koje je skupljao desetljećima. Trenutačno živi s mlađom cimericom i čini se da je mračna prošlost grada ostala iza njega – barem se nada tomu. To se promijeni kada mu nenadano stigne pismo u kojem se nalazi crtež obješenog čovječuljka i kreda. Osim toga, u gradu se pojavi njegov stari, ali ne i omiljeni, prijatelj Mickey koji tvrdi da mu je poznat identitet ubojice.

Ovo je tip kriminalističkog romana koji sadrži elemente više podžanrova. Jednim je dijelom autorica izvrsna u portretiranju života iz osamdesetih u malome gradu koji obiluje tajnama. Također, njezino dočaravanje magije i tragedije djetinjstva može se usporediti s vještinom koju posjeduju samo rijetki autori poput Stephena Kinga (koji je za ovaj roman napisao da „ako volite moje pisanje, obožavat ćete ovu knjigu“). Osim toga, radi se o istraživanju raznih misterija, koji ne uključuju samo zločine. Knjiga obiluje brojnim obratima i neočekivanim scenama brutalnog nasilja pa vam preporučujemo da se pripremite na povremene šokove. U svakom slučaju, ova je priča slojevita te će zadovoljiti ljubitelje trilera i krimića svih vrsta, ali i sve one koji cijene dobro pripovijedanje.

Ocjena: 5

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube