Đubooks

12 pravila za život je ona ‘jedna u milijun’ knjiga i sasvim je različita od svih do sada

Knjige za samopomoć su uvijek drugačije, na svoj način zanimljive, a neke je baš gušt pročitati, koliko god im vjerovali ili ne

Kad ih pročitate nekoliko uvidite da se gotovo uvijek pozivaju na pozitivu. Razne afirmacije, bodrenja i meditacije. Lijepo je to čitati, zvuči prekrasno, ali ne funkcionira baš kako je obećano. Kada sam čitala ovu knjigu kanadskog psihologa Jordana Petersona, shvatila sam zašto. On se, naime, ograđuje od silne pozitive jasno izražavajući svoj stav da je patnja neizbježna. Ne možemo pobjeći od nje, možemo je samo pokušati prihvatiti u život i uklopiti je.

Strah proizlazi iz naše mašte, a ne stvarnosti

Zasad zvuči pomalo pesimistično (sigurno nije ono što ste željeli pročitati u članku o samopomoći), ali zapravo nije. Kada pogledamo u oči onome što se stvarno događa, a ne mutimo si pogled željama i nadanjima, dogodi se malo čudo. Sve prestaje biti strašno jer strah proizlazi više iz naše mašte nego iz stvarnosti. I tu je Petersonova knjiga briljantna.

Savršenu sreću, kaže on, nije moguće postići, a nije ni nužno. Apsolutno nije nužno. Za ispunjen život potrebna je hrabrost i razumijevanje. Život je interakcija reda i kaosa, i to se neće promijeniti. Miran život bez šokova je lijep, ali možemo ga postići samo uz odricanje od sretnih trenutaka. Red, nakon nekog vremena, postaje krut i beživotan te nas počinje gušiti, crpiti nam energiju. S druge strane, nered (ili kaos, kako autor voli reći) je neugodan jer nam izmiče tlo pod nogama. A opet – unosi i lijepe stvari bez kojih bismo bili poput zombija. U svakom jer, pa i najsavršenijem redu, mali element kaosa. I obratno.

12 pravila za život

Kako postići ravnotežu, e u tome je ključ. Autor je predložio svojih 12 pravila. Svako od njih, na prvu, zvuči vrlo jednostavno i nekako „obično“, ali kada čitate poglavlja koja im je dodijelio ulazite u jedan neobičan svijet. Peterson je tip intelektualca koji će vas odvesti na putovanje kroz povijest, religije, psihologiju, sociologiju i antropologiju – nerijetko već na samo jednoj stranici knjige. Sve to isprepleće fascinantnim i prepoznatljivim primjerima iz svoje kliničke prakse te anegdotama iz osobnog života.

Čitati ovu knjigu nije pothvat koji trebate shvatiti olako. Odgovori ne dolaze ekspresno kao što uobičajeno u knjigama savjeta. Ne, ovdje ste natjerani na promišljanje svega što vam je poznato i to nije jednostavno, pa ni sasvim ugodno. Knjiga je bestseler od svog prvog dana u knjižarama i postala je fenomen kakav rijetko srećemo. Sasvim je različita od svega što ste dosad pročitali, u to ne dvojite. Pisana je relativno jednostavnim stilom, misli u njoj su kristalno jasne, ali dodiruje točke u nekim dubinama kojima se ne približavamo često.
Preporučujem čitanje jer će se o „12 pravila za život“ jako puno pričati, a vjerujem da ne želite biti neupućeni. Ovo je ona „jedna u milijun“ knjiga.

Ocjena: 5

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube